Στ. Λιβαθινός: «Το θέατρο και η ελληνική γλώσσα είναι καλό, όπου / όπως κι αν ακούγεται»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 26.9.2016

«Μπαίνουμε σε κάτι ως καλλιτέχνες γιατί αυτή είναι η δουλειά μας. [...] Ελπίζω να έχει ένα καλό και θετικό αντίκτυπο», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Στάθης Λιβαθινός σχετικά με τη μετάβαση του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας στο αρχαίο Θέατρο της Σαλαμίνας στις 28 Σεπτεμβρίου για μια παράσταση με το έργο «Αντιγόνη».


Πρόκειται για μια παραγωγή στην οποία για πρώτη φορά ένωσαν δυνάμεις -όχι, πάντως, ισόρροπες- ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, το Εθνικό Θέατρο Ελλάδας και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας.


Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού και σκηνοθέτης της «Αντιγόνης», Στάθης Λιβαθινός, κλήθηκε να σχολιάσει τη μετάβαση του θιάσου του στη Σαλαμίνα, εν μέσω εγχώριων κυρίως αντιδράσεων.


livathinos
«Μπαίνουμε σε κάτι ως καλλιτέχνες γιατί αυτή είναι η δουλειά μας», αναφέρει ο κ. Λιβαθινός, ο οποίος σε κάθε περίπτωση δεν θεωρεί το θέμα πολιτικό.


Σταθμός η Σαλαμίνα


Σταθμός στην ιστορία και των δύο θεάτρων θεωρείται το ανέβασμα της παραγωγής στο Αρχαίο Θέατρο της Σαλαμίνας, στις 28 Σεπτεμβρίου. Τόσο οι αντιδράσεις όσο και η υποστήριξη σε αυτή την απόφαση που υλοποιεί για δεύτερη συνεχή χρονιά ο ΘΟΚ, ξεκίνησαν και συνεχίζονται κυρίως διαδικτυακά και δη στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.


«Σ’ αυτή τη συνθήκη εμείς, σαν συνεργάτες και συμπαραγωγοί με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, ακολουθούμε», σχολίασε μιλώντας στον «Π» ο Στάθης Λιβαθινός. «Και πιστεύω ακράδαντα σαν καλλιτέχνης και σαν καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού, ότι το θέατρο και η ελληνική γλώσσα είναι καλό, όπου κι αν ακούγεται, όπως κι αν ακούγεται. Ειδικά όταν υπάρχει η γλώσσα του θεάτρου, που ενώνει τους ανθρώπους και μάλιστα σε ένα ελληνικό θέατρο στο οποίο η ελληνική γλώσσα είναι πολύ φυσικό να ακουστεί και αυτό μ’ αρέσει, δεν βρίσκω κάτι το κακό. Απ’ εκεί και πέρα δεν θέλω να μπω σε καμιά πολιτική κουβέντα γιατί ούτε μπορώ, ούτε γνωρίζω κάτι πέρα απ’ αυτό, ούτε και θα ήθελα να μπω».


Σχετικά με τις επιφυλάξεις μερίδας ηθοποιών του Εθνικού οι οποίες εκφράστηκαν σε αθηναϊκή εφημερίδα, ο κ. Λιβαθινός δεν θέλησε να σχολιάσει λέγοντας μόνο ότι «όταν πάει να συμβεί κάτι, ο καθένας δικαιούται να έχει τη δική του άποψη. Αυτό δεν είναι κάτι που βγαίνει προς τα έξω. Όπως μια οικογένεια όπου ο καθένας μπορεί να πει κάτι, έτσι και σε ένα θίασο που είναι μια οικογένεια, ο καθένας μπορεί να πει κάτι. Αυτό όμως είναι πολύ μακριά από το να αποκτήσει δημόσιο αντίκτυπο και να γίνει μια δημόσια αντιπαράθεση.»


Ερωτηθείς κατά πόσο τίθεται θέμα ακύρωσης της παράστασης ακριβώς λόγω των επιφυλάξεων, ο ίδιος απάντησε αρνητικά: «Φυσικό είναι κάποιοι ηθοποιοί να έχουν εκφράσει τις απόψεις τους. Έγινε μια συζήτηση ανάμεσά μας, έγινε συζήτηση και με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και νομίζω ότι οι όποιες απορίες με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, κάπως απαντήθηκαν. [...] Λογικό είναι σε ένα ευαίσθητο θέμα να υπάρχουν αντίθετες απόψεις. Και νομίζω, έτσι πρέπει να είναι. Θα ανησυχούσα πάρα πολύ αν ήταν όλοι αδιάφοροι και υπήρχε μια αδιάφορη, ψυχρή ομοφωνία. Όχι. Υπάρχουν διάφορες απόψεις πάνω σ’ αυτό. Καθένας λέει το δικό του και εν τέλει όλοι μαζί αποφασίζουμε να κάνουμε κάτι. Αυτό είναι.»


Για την ιστορία, το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας έδωσε τέσσερις συνολικά παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Σαλαμίνας: το 1961 με τον «Αίαντα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη, το 1962 με την «Ελένη» του Ευριπίδης ξανά σε σκηνοθεσία Τ. Μουζενίδη και την Άννα Συνοδινού στο ρόλο της Ελένης, το 1970 με την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Τ. Μουζενίδη και το 1971 με την αριστοφανική κωμωδία «Εκκλησιάζουσαι» σε σκηνοθεσία Σωκράτη Καραντινού.


Κάλεσμα Ανδρούλλας Βασιλείου


Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράσταση στη Σαλαμίνα τελεί και φέτος, όπως και πέρυσι, υπό την αιγίδα της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό.


Σε μήνυμά της στην προσωπική της σελίδα στο facebook, η Ε/κύπρια επικεφαλής της επιτροπής, Ανδρούλλα Βασιλείου, κάλεσε το κοινό να δώσει μαζικά το παρών του στη Σαλαμίνα, διευκρινίζοντας ότι «οι Τ/κύπριοι συνεργάτες μας, όπως και πέρυσι, θα διασφαλίσουν την από κάθε άποψη ομαλή υλοποίηση της κοινής μας δραστηριότητας.»


Επανήλθε, μάλιστα, στο θέμα την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου γράφοντας:




«Αντιλαμβάνομαι ότι ορισμένοι που αντιτίθενται στην ιδέα της παρουσίασης της 'Αντιγόνης' στη Σαλαμίνα διαδίδουν ότι ακυρώνεται. Κάθε άλλο. Εκεί θα βρεθούμε και φέτος την ερχόμενη Τετάρτη, 28/9 για να χαρούμε μια εξαιρετική παράσταση στο υπέροχο περιβάλλον του Αρχαίου μας θεάτρου της Σαλαμίνας που μας περιμένει.»




Το ανέβασμα της θεατρικής παραγωγής στη Σαλαμίνα είναι μια πρωτοβουλία του ΘΟΚ που υλοποιείται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο της Εντός των Τειχών Πόλης της Αμμοχώστου (MASDER).


Πρώτη συνεργασία


Στην «Αντιγόνη» συμμετέχουν μόλις τρεις ηθοποιοί εκ μέρους του ΘΟΚ: η Στέλα Φυρογένη, ο Αντώνης Κατσαρής και η Αντωνία Χαραλάμπους. Αν και μικρή, η συμβολή του κυπριακού οργανισμού θεάτρου σε αυτή την παραγωγή, η πρεμιέρα της οποίας δόθηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 15 Ιουλίου, έχει μεγάλη σημασία: «Η συνεργασία των δύο κρατικών θεάτρων (σ.σ. ΘΟΚ και Εθνικού) έρχεται την πλέον κατάλληλη στιγμή, για να φέρει μια αναζωογονητική πνοή στα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα Κύπρου και Ελλάδας αλλά και να θωρακίσει δυναμικά την πνευματική ζωή των χωρών μας», είχε αναφέρει παλαιότερα ο πρόεδρος του δ.σ. του ΘΟΚ Γιάννης Τουμαζής.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ