1ο Φεστιβάλ για τη Μεσαιωνική Λευκωσία

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 3.10.2016

Ένα τριήμερο φεστιβάλ που θα υπενθυμίζει την μεσαιωνική ιστορία της Λευκωσίας διοργανώνεται από την Παρασκευή 7 και μέχρι την Κυριακή 9 Οκτωβρίου.


Με ένα συμπόσιο, μια διάλεξη, ξεναγήσεις και ένα γκαλά, οι διοργανωτές επιδιώκουν να μεταφέρουν για λίγο στο κοινό την ατμόσφαιρα της Μεσαιωνικής Λευκωσίας αλλά και να δώσουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτό το κομμάτι της πόλης.


Το φεστιβάλ έχει τίτλο «Μεσαιωνική Λευκωσία» και αποτελεί ένα ταξίδι στα χρόνια από τον 11ο μέχρι τον 16ο αιώνα.


Έναρξη με ξενάγηση


Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις 7 Οκτωβρίου με μια ξενάγηση στη Μεσαιωνική Λευκωσία, με οδηγό την δρ Ρίτα Σεβέρη, διευθύντρια του Κέντρου Τεχνών και Έρευνας Ρίτας και Κώστα Σεβέρη (CVAR). Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει ξενάγηση και στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας με υποδοχή κουμανταρίας και ξενάγηση στο μουσείο από την επιμελήτρια δρ Έλενα Πογιατζή Ρίχτερ.


Η συμμετοχή στη ξενάγηση είναι ελεύθερη για το κοινό. Σημείο αφετηρίας: Χαμάμ Ομεριέ, παλιά Λευκωσία.


Το συμπόσιο


Στις 8 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ένα συμπόσιο με τίτλο «Λευκωσία: η γοτθική πρωτεύουσα της Κύπρου», στην αίθουσα Καστελιώτισσα [έναντι της Πύλης Πάφου, Λευκωσία].


Το συμπόσιο ξεκινά στις 9 το πρωί με εγγραφές και το πρόγραμμα έχει ως εξής:


09:45: Κύρια ομιλία από τον Peter Edbury, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Cardiff, με τίτλο το θέμα του συμποσίου.


10:30-11:30: Πάνελ συζήτησης Ι


Νίκος Κουρέας [Κυπριακό Κέντρο Ερευνών]: Οι πολίτες της Μεσαιωνικής Λευκωσίας κατά την περίοδο των Λουζινιάν, 1191--1473


Κωνσταντίνος Γεωργίου [Πανεπιστήμιο Κύπρου]: Η αμυντική Λευκωσία κατά την φραγκική και βενετική περίοδο


ΣΥΖΗΤΗΣΗ


11:30-12:00 Διάλειμμα


12:00 - 13:00: Πάνελ συζήτησης ΙΙ


Μιχάλης Ολύμπιος [Πανεπιστήμιο Κύπρου]: Η γοτθική αρχιτεκτονική στη Λευκωσία


Ρίτα Σεβέρη [Κέντρο Τεχνών και Έρευνας Ρίτας και Κώστα Σεβέρη]: Η Μεσαιωνική Λευκωσία μέσα από τα μάτια των ταξιδιωτών


ΣΥΖΗΤΗΣΗ


13:00-14:00 Δεξίωση


Η συμμετοχή στο συμπόσιο είναι ελεύθερη για το κοινό.


Μεσαιωνικές γεύσεις


Η μόνη δραστηριότητα στο πλαίσιο του φεστιβάλ με εισιτήριο είναι το γκαλά δείπνο που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου στην ταράτσα του Κέντρου Τεχνών και Έρευνας Ρίτας και Κώστα Σεβέρη (CVAR, οδός Ερμού, παλιά Λευκωσία). Το γκαλά περιλαμβάνει μεσαιωνικές γεύσεις και μουσική από την ορχήστρα The Commandaria Orchestra.


Συμμετοχή στο γκαλά: 30 ευρώ /άτομο


Ξενάγηση στο χωριό Φικάρδου


Την τρίτη και τελευταία μέρα του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο χωριό Φικάρδου που θεωρείται ένας οικισμός που διατηρεί μέχρι σήμερα τα μεσαιωνικά χαρακτηριστικά του. Θα υπάρχουν λεωφορεία για μετάβαση στον χώρο και ξενάγηση από την Γεωργία Κωνσταντή.


Θα υπάρχει επιλογή γεύματος στο Φικάρδου, όπου την ίδια μέρα θα πραγματοποιείται η ετήσια γιορτή του χωριού. Απαραίτητη κράτηση για όσους ενδιαφέρονται για γεύμα.


Σημείο αφετηρίας για την μετάβαση στο χωριό: Γραφείο Πληροφοριών ΚΟΤ, Λαϊκή Γειτονιά


+ Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016, η ώρα 16:00 στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, στη Λευκωσία. Θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016.


Για περισσότερες πληροφορίες και για το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ καλέστε στο 22889704 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα.


Το φεστιβάλ είναι μια διοργάνωση της Τουριστικής Εταιρείας Ανάπτυξης Λευκωσίας.


Αρχική φωτογραφία: Γκραβούρα, Γάμος της Αικατερίνης Κορνάρο, 1862, Συλλογή Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας. 

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ