«Δεν έχω τόπο, δεν έχω γειτονιά», ένα οδοιπορικό στην Ελλάδα των προσφύγων

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.10.2016

Από τις 10 μέχρι τις 14 Μαρτίου 2016, σε μια δημοσιογραφική αποστολή της εφημερίδας «Πολίτης» χωρίς προηγούμενο, ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Αρεταίος και η φωτογράφος Ελένη Παπαδοπούλου ταξίδεψαν στο Αϊβαλί και απ' εκεί ακολούθησαν τη διαδρομή που ακολουθούσαν οι πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και αλλού, φεύγοντας από την Τουρκία προς την Ελλάδα.


Ήταν η διαδρομή που συγκλόνισε -όσο ήταν στην επικαιρότητα- ολόκληρο τον κόσμο:


Αϊβαλί > Λέσβος > Πειραιάς > Ειδομένη


Για πέντε μέρες, η εφημερίδα Πολίτης δημοσίευε καθημερινά φωτορεπορτάζ από αυτό το ταξίδι της ελπίδας, το οποίο κατέγραφε μέσα από εικόνες και κείμενα την πορεία του μεγαλύτερου προσφυγικού κύματος στην σύγχρονη παγκόσμια ιστορία.



«Ένα δυνατό φως τρυπάει το σκοτάδι. Σαν να ψάχνει κάτι μέσα στη νύχτα και στην τρικυμία. Η Νουρ σφίγγει την κόρη της που 'ναι τριών χρονών και την έχει βαθιά στην αγκαλιά της για να μην βρέχεται. Το φως αυτό δεν είναι σαν τ' άλλα τα φωτάκια [...] Το φως αυτό είναι σαν σπαθί που κόβει το σκοτάδι»...



Κείμενα και φωτογραφίες παρουσιάζονται σήμερα σε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο με τίτλο «Δεν έχω τόπο, δεν έχω γειτονιά: ένα οδοιπορικό στην Ελλάδα των προσφύγων», το οποίο θα κυκλοφορήσει και σε έντυπη μορφή σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.


Τον σχεδιασμό του βιβλίου ανέλαβε ο Όμηρος Παναγίδης. Η έκδοση είναι αφιερωμένη «σε όλους αυτούς που βοηθούν τους πρόσφυγες σε κάθε στιγμή του ταξιδιού τους». 


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ