Ο «Λέων της Αλ Λατ» είναι ένα ηλικίας 2.000 ετών άγαλμα από ασβεστόλιθο που στην αρχαιότητα ήταν τοποθετημένο στην είσοδο του ναού της θεάς Αλ Λατ και μέχρι πριν από δύο χρόνια στην είσοδο του Μουσείου της Παλμύρας, καλωσορίζοντας τους επισκέπτες.
Μετά την κατάληψη της πόλης από τον ISIS, το 2015, ο «Λέων της Αλ Λατ», αυτό το 15 τόνων άγαλμα, καταστράφηκε. Ήταν απομεινάρι προ-ισλαμικού πολιτισμού και, ως εκ τούτου, δεν είχε λόγο ύπαρξης, κατά το Ισλαμικό Κράτος. Επιπλέον, ήταν πολύ ογκώδες για να... πωληθεί σε ξένους συλλέκτες αρχαιοτήτων όπως τόσα και τόσα τα οποία διοχέτευσε στην παράνομη αγορά έργων τέχνης ο ISIS.
Τώρα, ο «Λέων της Αλ Λατ», αποκατεστημένος, εκτίθεται στο Μουσείο της Δαμασκού, όπου θα παραμείνει έως ότου επιστρέψει μια μέρα για να καλωσορίζει εκ νέου τους επισκέπτες στο Μουσείο της Παλμύρας. Το έργο αποκατάστασης ολοκληρώθηκε ύστερα από δυο μήνες εργασίας πολωνικής ομάδας υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου Μπάρτος Μαρκόφσκι, ο οποίος συνεργάστηκε με το
«Emergency Safeguarding of the Syrian Cultural Heritage» της ΟΥΝΕΣΚΟ, μια πρωτοβουλία η οποία χρηματοδοτείται από την ΕΕ για να παρακολουθεί, καταγράφει και προστατεύει την πολιτισμική κληρονομιά της Συρίας.
Ο Μπάρτος Μαρκόφσκι [αριστερά] από το πανεπιστήμιο του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Βαρσοβίας και ο Ρόμπερτ Ζουκόβσκι από την Ακαδημία Επιστημών της Πολωνίας στη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του τριών μέτρων αγάλματος, τον Απρίλιο 2016 | ©AFP Photo/Louai Beshara«Ήταν, διεθνώς, γνωστό ως ένα σύμβολο της Παλμύρας» είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Μαρκόφσκι.
«Είναι ένα εξαιρετικό άγαλμα. Δεν υπάρχουν πια τέτοια αγάλματα στην Παλμύρα» συμπλήρωσε, και δήλωσε στο Reuters ότι περίπου το 50% του αποκατεστημένου αγάλματος είναι το αρχικό.
Τον «Λέοντα της Αλ Λατ» ανέσκαψαν, το 1977, Πολωνοί αρχαιολόγοι από τα ερείπια της αρχαίας Παλμύρας. Και αποκατέστησαν το άγαλμα, για πρώτη φορά. Τώρα, για δεύτερη φορά, πάλι Πολωνοί ειδικοί διηύθυναν τις εργασίες αποκατάστασης.
Το άγαλμα παρουσιάζει μια αντιλόπη ανάμεσα στα δύο μπροστινά πέλματα του Λέοντα και υπογραμμίζει τον ρόλο του ως ισχυρού προστάτη. Μάλιστα, όπως αναφέρει το BBC, στο αριστερό πέλμα υπάρχει η επιγραφή -σε παλμυρηνή γλώσσα και γραφή- «Ας έχει τις ευλογίες της Αλ Λατ όποιος δεν χύνει αίμα σ' αυτό το ιερό».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.