Γενέθλια στην γκαλερί Μορφή με έκθεση του Μυταρά

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 17.10.2016

Η γκαλερί Μορφή στη Λεμεσό κλείνει φέτος 30 χρόνια λειτουργίας και γιορτάζει με μια μεγάλη έκθεση έργων του Έλληνα ζωγράφου και δάσκαλου Δημήτρη Μυταρά.


Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 26 Οκτωβρίου και θα παραμείνει στην γκαλερί Μορφή μέχρι και τις 12 Νοεμβρίου 2016.


«Περιπαθής, πληθωρικός αλλά και απλόχερος στα θέματα και στη χρήση των χρωμάτων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση για τον ζωγράφο, τον οποίο «απασχολεί όπως πάντα η ανθρώπινη παρουσία στον αστικό χώρο και το είδος της επικοινωνίας που δημιουργείται ανάμεσα στον ίδιο και στο χώρο αλλά και το χρόνο που δημιουργεί.»


Ο Δημήτρης Μυταράς «εκμεταλλεύεται τα γεγονότα της εποχής του και τα αποτυπώνει με ένα ξεχωριστό και ιδιότυπο τρόπο. Χρόνος, πρόσωπα και κίνηση είναι οι βασικές αξίες που αποτυπώνουν την καλλιτεχνική του δημιουργία. Η ζωγραφική του χαρακτηρίζεται από έντονο κινησιακό σχέδιο και χρωματική διαύγεια. Σε όλες τις περιόδους της ζωγραφικής του υπάρχει μια διάχυτη εξπρεσιονιστική ατμόσφαιρα με φανερή κριτική διάθεση. Οι πλαστικές του αξίες έχουν κλασική δομή και η επαφή με την Ελληνική παράδοση είναι φανερή.»



Ο Δημήτρης Μυταράς γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1934. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (ΑΣΚΤ) και σκηνογραφία στην Ανώτατη Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών στο Παρίσι. Καθηγητής στην ΑΣΚΤ Αθηνών και πρύτανης το 1982-1985. Ο Μυταράς έχει εκθέσει σε πολλές πρωτεύουσες του κόσμου και έχει λάβει μέρος σε όλες τις σημαντικές Μπιενάλε. Επίσης παρουσίασε τη δουλειά του στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Chateau Chenonceau στη Γαλλία, στο Μουσείο Millesgarden στη Στοκχόλμη, στο Palazzo Vecchio στη Φλωρεντία.


Τιμήθηκε από την πολιτεία με τον Χρυσό Ταξιάρχη του Φοίνικα. Επίσης, έχει εκδώσει μελέτες, ερευνητικά προγράμματα, επιφυλλίδες και ποίηση.


+ Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 26 Οκτωβρίου και θα παραμείνει μέχρι τις 12 Νοεμβρίου στην γκαλερί Μορφή [Άγκυρας 84, 3042 Λεμεσός]. Πληροφορίες τηλ. 99345474 | www.morfi.org

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ