Χάρτες της Κύπρου δημοπρατούνται στο Παρίσι

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 24.10.2016

Μεγάλο μέρος της συλλογής βιβλίων και χαρτών του Κύπριου εκπαιδευτικού και ιστορικού Γεώργιου Παπαδόπουλου δημοπρατείται στις 28 Οκτωβρίου στο Παρίσι.


Η συλλογή αποτελείται από περισσότερα από 250 βιβλία και χάρτες, αρκετά από τα οποία σχετίζονται με την Ελλάδα και την Κύπρο. Περιλαμβάνονται επίσης σπάνια εικονογραφημένα βιβλία των Δημήτριου Γαλάνη και Μάριου Πράσινου.


Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αποτέλεσε ηγετική φυσιογνωμία στον τομέα της παιδείας όπου συνέβαλε σημαντικά για πάνω από μισό αιώνα. Διετέλεσε υποδιευθυντής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με έδρα το Παρίσι και είχε ενεργό δράση στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την Unesco σε θέματα παιδείας.


cyprus_insul_web

Εγκατέλειψε το χωριό του, το Παλαιχώρι, το 1945 για το Ηνωμένο Βασίλειο όπου απέκτησε το πτυχίο του στην Ιστορία. Το 1960 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου εργοδοτήθηκε στον ΟΟΣΑ. Απεβίωσε τον Δεκέμβριο του 2012, σε ηλικία 87 ετών.


Υπήρξε μανιώδης συλλέκτης παλαιών βιβλίων και τέχνης και σε περίοδο 40 ετών απέκτησε μια αξιοθαύμαστη συλλογή η οποία περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα:




  • Μια σειρά παλαιών βιβλίων που επικεντρώνονται στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Οθωμανική Αυτοκρατορία του 18ου και 19ου αιώνα. Αρκετά είναι εικονογραφημένα από πολύ γνωστούς καλλιτέχνες.




  • Σπάνια εικονογραφημένα βιβλία από τους Έλληνες καλλιτέχνες Δημήτριο Γαλάνη και Μάριο Πράσινο οι οποίοι είχαν ως βάση το Παρίσι.




  • Ένα μεγάλο αριθμό πανέμορφων αρχαίων χαρτών της Κύπρου από τον 16ο, 17ο, 18ο και 19ο αιώνα.




chalcondyle_laonicos_web

+ Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου στις 14:00 (τοπική ώρα) από τον οίκο Audap & Mirabaud. Περισσότερες πληροφορίες και ο πλήρης κατάλογος της δημοπρασίας στην ιστοσελίδα www.audap-mirabaud.com. Πλειοδοτήσεις από το εξωτερικό μπορούν να γίνουν μέσω τηλεφώνου ή διαδικτυακά στο drouotlive.com.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ