Σ. Σωφρονίου | «Το Βραβείο Μυθιστορήματος είναι ένα ενθαρρυντικό χτύπημα στην πλάτη»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 2.11.2016

Ο Σωφρόνης Σωφρονίου απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο του με τίτλο «Οι Πρωτόπλαστοι» (εκδόσεις Ροδακιό), όπως ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δημοσιοποιώντας τον κατάλογο των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για εκδόσεις του 2015.


Κληθείς από τον «Π» να σχολιάσει τη βράβευσή του, ο συγγραφέας, του οποίου οι «Πρωτόπλαστοι» είναι το πρώτο βιβλίο, ανέφερε:


«Το βραβείο με χαροποιεί και το εκλαμβάνω σαν ένα ενθαρρυντικό χτύπημα στην πλάτη από ανθρώπους που αγαπούν τη λογοτεχνία. Μου υπενθυμίζει επίσης, κάπως βίαια ίσως, λόγω της έκθεσης που φέρνει, πως ένας από τους λόγους που γράφουμε είναι για να προτείνουμε ένα είδος συμμετοχής σε διάλογο. Συγχαρητήρια και σε όλους τους συνυποψήφιούς μου».


Σύμφωνα με το σκεπτικό βράβευσης, το μυθιστόρημα του Σωφρονίου «επιτυγχάνει με θαυμαστή συνθετική ικανότητα μια πρωτότυπη πρόσμιξη της ιστορίας με τη μυθοπλασία, της δράσης με τον μύθο, ως υπόβαθρο για να θέσει τα θεμελιώδη μεταφυσικά και υπαρξιακά ερωτήματα της αυτογνωσίας και της ελεύθερης συνείδησης, της αγάπης και της ειρηνικής συμβίωσης στον κόσμο. [...] Κεντρικό ιστορικό πρόσωπο είναι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Λεόντιος που πέθανε λίγο μετά την εκλογή του, το 1947, άνθρωπος με κλίση και σπουδές στη ζωγραφική, ο οποίος, σύμφωνα με το μυθιστόρημα, εκπροσωπούσε το πνεύμα της ειρήνης και της συμφιλίωσης για τους κατοίκους του νησιού και ενδέχεται να δολοφονήθηκε. [...] Βασικό είναι το ζήτημα της ευθύνης, το οποίο ο συγγραφέας ανακινεί συμβολικά στο φανταστικό επίπεδο της μυθοπλασίας, εμπλέκοντας στη δράση τον ζωγράφο Ιερώνυμο Μπος και τον περίφημο πίνακά του 'Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων’».



Μικρό Σχόλιο για το βιβλίο του Σωφρόνη Σωφρονίου



sofronis_sofroniou2
Στο μυθιστόρημα «Οι πρωτόπλαστοι» διασταυρώνονται οι βίοι αληθινών και φανταστικών προσώπων και η δράση ταξιδεύει στο χώρο (Κύπρος, Άμστερνταμ, Νέα Υόρκη) και στο χρόνο (21ος, 20ός, 19ος, 16ος αιώνας). Η ταχύτητα είναι ιλιγγιώδης. Στη ροή της ζωής των ηρώων του κειμένου παρεμβαίνουν ο Αρθρούρος Ρεμπώ, ο Φρανσουά Βιγιόν, ο απόστολος Παύλος και ο μάγος Ελύμας, ο Ιερώνυμος Μπος, η Μαρίκα Παπαγκίκα, ο εθνομουσικολόγος Άλαν Λόμαξ, ο βιολιστής Αλή Πεσκέ, δολοφόνοι, σέκτες, το ανώνυμο πλήθος.


Στο μεταίχμιο φαντασίας και ιστορίας οι άνθρωποι προσπαθούν να ανακαλύψουν αν οι πράξεις τους καθορίζονται από τη δική τους βούληση ή αν επιβάλλονται από κάτι άλλο. Πανταχού παρούσες η ποίηση, η μουσική, η ζωγραφική.


Ο Σωφρόνης Σωφρονίου γεννήθηκε στο Παλαιχώρι της Κύπρου. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία στην Κύπρο και Νευροεπιστήμες στη Νέα Υόρκη. Εργάστηκε για τρία χρόνια ως ερευνητής στο τμήμα Νευρολογίας του νοσοκομείου Mount Sinai. Από το 2010 ασχολείται με τη λογοτεχνική συγγραφή.


Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος διεκδικούσαν επίσης ο Αιμίλιος Σολωμού με το βιβλίο «Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση», η Κωνσταντία Σωτηρίου με το «Η Αϊσέ πάει διακοπές» και ο Ανδρέας Κελέσιης με το ιστορικό μυθιστόρημα «Αναζητώντας Πατρίδες».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ