Άννα Κουππάνου | «Το βιβλίο μου μιλά για εκείνους που δεν έχουν φωνές»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 2.11.2016

Η Άννα Κουππάνου απέσπασε το βραβείο λογοτεχνίας για μεγάλα παιδιά ή έφηβους στα φετινά Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του 2015, για το έργο «Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» (εκδόσεις Κέδρος).


Μιλώντας στο «Π», η Άννα Κουππάνου ανέφερε: «Τις τελευταίες μέρες ειπώθηκαν πολλά σχετικά με το τι είναι η λογοτεχνία και τι όχι, ποιοι είναι οι συγγραφείς και ποια η σχέση τους με το έργο τους, ποιοι είναι οι σκοποί της εκπαίδευσης σε σχέση με τη λογοτεχνία και ποιοι οι σκοποί της λογοτεχνίας σε σχέση με την εκπαίδευση. Δεν ξέρω αν κάποιος έχει τις απαντήσεις. Αυτό που ξέρω είναι ότι ζούμε σε ένα μικρό κόσμο που δεν είναι ποτέ ένας, δεν είναι μονοφωνικός και δεν είναι μονογλωσσικός. Το δικό μου βιβλίο μιλά για εκείνους που δεν έχουν φωνές και προσπαθούν να τις αποκτήσουν και για εκείνους που θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα τους βοηθήσουν ή θα τους εμποδίσουν. Σε μια από τις δύο θέσεις μάς ρίχνει πάντα ο χρόνος. Ελπίζω να έχουμε το θάρρος να σταθούμε κάθε φορά στο ύψος των περιστάσεων. Ευχαριστώ πολύ για αυτό το βραβείο. Είναι μια αναγνώριση ότι το μήνυμα που έστειλα βρήκε δέκτες, ότι η φωνή μου ακούστηκε.»


34-kyrio1
Στο σκεπτικό βράβευσης αναφέρεται ότι το εν λόγω αλληγορικό μυθιστόρημα αστυνομικής πλοκής, περιπετειώδες, επιστημονικής φαντασίας, στην ουσία του όμως κοινωνικό, «θίγει με ευφάνταστο και πρωτότυπο τρόπο καίρια κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας, όπως είναι ο εξουσιαστικός ρόλος της τηλεόρασης, η επιρροή της επιστήμης στη θετική ή αρνητική πορεία των ανθρώπων, τα αίτια δημιουργίας απολυταρχικών καθεστώτων και τα γνωρίσματά τους, η περιθωριοποίηση και εκμετάλλευση αδύναμων ομάδων και η επαναστατική αντίδρασή τους, η αναγνώριση του Άλλου». Το σκεπτικό βράβευσης καταλήγει ότι πρόκειται για «ένα βιβλίο που προωθεί την εφηβική λογοτεχνία πέρα από τα πολιτισμικά όρια της Κύπρου.»




Εδώ, παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Κουππάνου στην εβδομαδιαία στήλη «Βιβλίο» 



Το βραβείο λογοτεχνίας για μεγάλα παιδιά/εφήβους διεκδίκησαν επίσης η Μυριάνθη Παναγιώτου-Παπαονησιφόρου με το έργο «Σε κλίμακα ελάσσονα - Εκατό χαϊκού» και η Γιόλα Παπαδοπούλου-Δαμιανού με την «Εκδίκηση της Ροξάνας».


Την Κριτική Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για Παιδιά και Εφήβους αποτέλεσαν οι Αναστασία Κατσίκη-Γκίβαλου, Κατερίνα Καρατάσου, Μαρία Μιχαηλίδου, Μαρίνα Ροδοσθένους-Μπαλάφα και Φλώρα Τιμοθέου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ