Σήμα κινδύνου για το Θέατρο Σκάλα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.11.2016

Γράφει ο Βάσος Βάσου


Τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζει το Θέατρο ΣΚΑΛΑ στη Λάρνακα, 20 χρόνια μετά την ίδρυσή του.


Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, το Θέατρο ΣΚΑΛΑ συμπληρώνει 20 χρόνια πλούσιας δράσης και προσφοράς στην κοινωνία της Λάρνακας και όχι μόνο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια τα οικονομικά προβλήματα απειλούν να «γονατίσουν» τον αξιόλογο αυτό θεατρικό οργανισμό.


Μετά την οικονομική κρίση του 2013 και την κατά πολύ μείωση της κρατικής χορηγίας προς το θέατρο, τα προβλήματα άρχισαν να συσσωρεύονται και ως εκ τούτου το μέλλον του ΣΚΑΛΑ μόνο ευοίωνο δεν φαντάζει τη δεδομένη στιγμή.


Μιλώντας στην εφημερίδα «Πολίτης», ο διευθυντής του ΣΚΑΛΑ Ανδρέας Μελέκκης ανέφερε ότι κατά την τελευταία τριετία η κρατική χορηγία έχει μειωθεί κατά 95 χιλιάδες ευρώ… Ενώ το 2012 ήταν 270 χιλιάδες ετησίως, σήμερα είναι μονάχα 175 χιλιάδες, ενώ όπως είπε ο κ.Μελέκκης έπεται και νέα μείωση της χορηγίας μέσα στο 2017.


«Οι 175 χιλιάδες ευρώ δεν αρκούν για ένα θέατρο που έχει ετήσια λειτουργία, έχει μόνιμο προσωπικό, οφείλει να πραγματοποιεί πέντε παραγωγές τον χρόνο και διαθέτει κτηριακές εγκαταστάσεις, άρα επιπρόσθετα έξοδα. Ένα θέατρο που έχει ως αποστολή να συμβάλει στην περαιτέρω θεατρική ανάπτυξη του τόπου έχει πάμπολλα έξοδα στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς», επισήμανε ο διευθυντής του Θεάτρου ΣΚΑΛΑ, ο οποίος υπενθύμισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω της κρίσης, έχουν τερματιστεί και οι όποιες άλλες χορηγίες λάμβανε το θέατρο από διάφορους οργανισμούς.


Όσον αφορά τις εισπράξεις από τις θεατρικές παραστάσεις, αυτές παρουσιάζουν μείωση μέχρι και 50% τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα έχουν μειωθεί αισθητά και οι τιμές των εισιτηρίων.


Ταυτόχρονα έχουν μειωθεί και οι παραστάσεις του θεάτρου, εξαιτίας των περιορισμών που υπάρχουν και στα οικονομικά των δήμων και των κοινοτήτων, οι οποίες, πλέον, δεν διοργανώνουν θεατρικές παραστάσεις.


«Το 2017 φαντάζει δυσοίωνο για το θέατρό μας, αφού επίκειται νέα μείωση της κρατικής χορηγίας. Θα μπούμε στον νέο χρόνο μ’ ένα μεγάλο έλλειμμα, λαμβάνοντας υπόψη και το μέγεθος του Θεάτρου ΣΚΑΛΑ», είπε ο Ανδρέας Μελέκκης, ο οποίος έστειλε το μήνυμα προς τον ΘΟΚ ότι θα πρέπει να αναθεωρήσει το πείραμα του νέου σχεδίου επιχορηγήσεων. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η πολιτεία θα πρέπει να αυξήσει το κονδύλι για το ελεύθερο θέατρο και να λάβει υπόψη την ανάγκη για θεατρική ανάπτυξη και στην περιφέρεια, δηλαδή να ενισχύσει τη θεατρική αποκέντρωση και όχι να συνεχίσει να την κτυπά.


Μισθοί με… δόσεις


Ο διευθυντής του ΣΚΑΛΑ δήλωσε ότι πλέον οι μισθοί για το μόνιμο προσωπικό του θεάτρου και για τους ηθοποιούς βγαίνουν μετά δυσκολίας, ενώ από φέτος οι μισθοί άρχισαν να παραχωρούνται με δόσεις… «Τον τελευταίο χρόνο είναι με πολλές δυσκολίες που εξασφαλίζουμε τους μισθούς, οι οποίοι δίνονται με αρκετές καθυστερήσεις. Και τούτο, διότι ακόμα και η κουτσουρεμένη κρατική χορηγία για κάθε παραγωγή δίδεται σε εμάς με δόσεις και με μπόλικη καθυστέρηση», επισήμανε ο Α. Μελέκκης.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ