Τοποθετήσεις για το Cock

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.12.2017

Με μια ανάρτηση στο twitter τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού στο θέμα που προέκυψε μετά την ακύρωση της παράστασης του ΘΟΚ με το έργο Cock στο Δημοτικό Θέατρο της Σωτήρας.


Ο υπουργός Κώστας Καδής εκφράζει τη λύπη του για την ακύρωση σχολιάζοντας ότι «δεν δικαιολογούνται τέτοιες προσεγγίσεις σε μια ανοιχτή, ανεκτική και δημοκρατική κοινωνία».





Τοποθετήσεις αμέσως μετά τη χθεσινοβραδινή έκτακτη συνεδρία του Δήμου Σωτήρας και την απόφασή του να μην δώσει άδεια για την πραγματοποίηση της παράστασης μετά από αντιδράσεις μελών της κοινότητας και της εκκλησιαστικής επιτροπής της Σωτήρας, έκαναν επίσης ο σκηνοθέτης του έργου Cock, Κώστας Σιλβέστρος, ο πρωταγωνιστής Προκόπης Αγαθοκλέους και άλλοι.

Ο Κώστας Σιλβέστρος σε ανάρτησή του στο facebook έγραψε:

«Είχα αποφασίσει ότι δεν θέλω να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο τις προηγούμενες μέρες σχετικά με το θέμα του cock, έως ότου παρθεί μια τελική απόφαση. Θεώρησα μάλιστα ότι ίσως το θέμα να πήρε μεγαλύτερη διάσταση από το τι συνέβαινε στην πραγματικότητα. Τώρα όμως που η απόφαση πάρθηκε και το θέμα πήρε την πραγματική του διάσταση θα ήθελα ως σκηνοθέτης της παράστασης, αλλά και ως δημιουργός γενικότερα να μοιραστώ δυο σκέψεις. Το cock παίζεται εδώ και δυο μήνες στο κρατικό θέατρο της χώρας, φαίνεται να αγαπήθηκε και να αγκαλιάστηκε από το κοινό με τα όποια αρνητικά ή θετικά σχόλια όσον αφορά το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Το να μην επιτρέπεις όμως -και με ομόφωνη όπως διαβάζω απόφαση- την παρουσίαση ενός καλλιτεχνικού έργου σε οποιοδήποτε μέρος της Ευρωπαϊκής κοινότητας είναι κάτι που δεν μπορεί να χωρέσει στο μυαλό μου... Ένα θεατρικο έργο που παρουσιάστηκε με επιτυχία σε Αγγλία, Ελλάδα, Αυστραλία, Ισπανία, Φιλιππίνες, βρήκε ερμητικά κλειστές τις πόρτες του Δημοτικού Θεάτρου Σωτήρας... Τι πόρτες να βρίσκει άραγε ο κάθε δημότης της συγκεκριμένης περιοχής που επιλέγει να ζει τη ζωή του όπως τη θέλει;;; Αυτό δεν θα ήθελα να το ξέρω και μάλλον αυτό είναι που θα πρέπει να μας προβληματίσει πραγματικά. Τέτοιες συμπεριφορές μπολιάζουν ανθρώπους με μίσος, φόβο και σίγουρα δεν πάνε καμία κοινωνία μπροστά. Λυπάμαι που ένα μέρος του τόπου μου δεν δέχτηκε καν να δει το έργο μας , πριν το κρίνει... Συνεχίζω να είμαι το ίδιο περήφανος για τον κάθε συντελεστή και για το κάθε λεπτό αυτής της παράστασης και σας διαβεβαιώ ότι στόχος μας δεν ήταν ούτε για μια στιγμή να προκαλέσουμε την παραμικρή αναστάτωση, ούτε να παρουσιάσουμε οτιδήποτε προκλητικό ή χυδαίο. Το μόνο που θελήσαμε και εξακολουθούμε να θέλουμε είναι να μιλήσουμε για την αγάπη. Λυπάμαι που δεν μας το επιτρέψατε.»



Σε δική του ανάρτηση στον προσωπικό του λογιαριασμό στο facebook, o ένας από τους πρωταγωνιστές, Προκόπης Αγαθοκλέους, ανέβασε τη φωτογραφία από την παράσταση με το φιλί και έγραψε:

«Είμαι ο Προκόπης Αγαθοκλέους, είμαι ηθοποιός, και είμαι ο τύπος δεξιά.

Αγάπη,

αυτό χρειάστηκε για να διαβάσουμε, για να δουλέψουμε και για να παρουσιάσουμε την παράστασή μας.


Αγάπη,

Αυτό εισπράξαμε και συνεχίζουμε να εισπράττουμε κάθε βδομάδα που αγαπάμε, θυμώνουμε, μισούμε, λατρεύουμε, ζηλεύουμε, φωνάζουμε, κλαίμε και ερωτευόμαστε επί σκηνής.

Αγάπη,

Με αυτή θα πορευτούμε.»

Με το ίδιο κείμενο αντέδρασε και ο Ανδρέας Τσέλεπος, επίσης πρωταγωνιστής του Cock.


Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, τοποθετήθηκε σχετικά με το θέμα τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο παρουσίασης των θέσεών του για τον Πολιτισμό:

«Οφείλω σε αυτό το σημείο να αναφερθώ και στο ζήτημα των ημερών με ορισμένες αντιδράσεις στην παράσταση «Cock» της Νέας Σκηνής του ΘΟΚ, που πραγματεύεται την ιστορία ενός ομοφυλόφιλου άντρα.

Η δική μου άποψη είναι ότι η Τέχνη δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκύπτει σε συντηρητικές αντιδράσεις. Ότι αντίθετα, η Τέχνη, πολλές φορές, μπορεί να είναι εκείνη που θα νικήσει τα στερεότυπα. Να πάρει την κοινωνία μπροστά. Να πετύχει εκεί που δεν πετυχαίνουν οι νόμοι και τα εκπαιδευτικά συστήματα».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ