Πάντζης και «Αγόρι στη Γέφυρα» βραβεύθηκαν στο φετινό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 29.11.2016

Ο σκηνοθέτης Ανδρέας Πάντζης και η ταινία «Το αγόρι στη γέφυρα» του Πέτρου Χαραλάμπους έδωσαν το «κυπριακό χρώμα» κατά την τελετή λήξης και απονομής των βραβείων του φετινού 29ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στην Αθήνα.



Ο Κύπριος σκηνοθέτης Ανδρέας Πάντζης ήταν ένας από τους τρεις ανθρώπους που τιμήθηκαν με τα ειδικά βραβεία του φεστιβάλ. Μαζί του η ηθοποιός Αλεξία Καλτσίκη και ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός.


Mikelidis KypourgosΟ Νίκος Κυπουργός


Την παράσταση έκλεψε η Αλεξία Καλτσίκη η οποία, εμφανώς συγκινημένη, παρέλαβε το βραβείο της από τα χέρια της Μαριάννας Παναγιωτοπούλου, συντρόφου του αξέχαστου Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος ανέδειξε το ταλέντο της σε πολλές ταινίες.


katlsiki



Η Αλεξία Καλτσίκη.




Βραβευμένο «Αγόρι στη Γέφυρα»


Η ταινία του Πέτρου Χαραλάμπους με τίτλο «Το αγόρι στη γέφυρα» απέσπασε το βραβείο της επιτροπής του «Πανοράματος». Το βραβείο συνοδεύεται από 3.000 ευρώ για τον σκηνοθέτη από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.


agori_sti_gefyra

Τα υπόλοιπα βραβεία του φεστιβάλ δόθηκαν ως εξής:


Η Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) απένειμε το βραβείο της στην ταινία από τη Γεωργία «House of others» του Russudan Glurjidze.


Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) έδωσε το δικό της βραβείο στη ρώσικη ταινία «The collector» του Αντρέι Κρασόφσκι.


Η επιτροπή του «Αθηνοράματος» βράβευσε την ταινία «Mellow Mud» του Renars Vimba από τη Λετονία.


Οι Επιτροπές




  • Επιτροπή μελών της FIPRESCI: Alin Tasciyan (Τουρκία), Angelo Mitchievici (Ρουμανία), Κωνσταντίνος Μπλάθρας (Ελλάδα).




  • Κριτική επιτροπή της ΠΕΚΚ: Γιάγκος Αντίοχος, Νέστορας Πουλάκος, Ιωσήφ Πρωιμάκης.




  • Επιτροπή Πανοράματος: Δημήτρης Καλαντίδης (πρόεδρος ΟΚΛΕ), Ιφιγένεια Καλαντζή, Δημήτρης Χαρίτος.




  • Eπιτροπή κοινού, αναγνωστών του «Αθηνοράματος»: Μαργαρίτα Μανσόλα, Θέμης Περτέσης, Στέλιος Πετρουλάκης, Σπύρος Χειμωνάκης



    Σε μήνυμά του, που ανέγνωσε ο διευθυντής του Πανοράματος Νίνος Φένεκ Μικελίδης, ο Ελληνοαμερικανός Αλεξάντερ Πέιν (για τον οποίο το Πανόραμα πραγματοποίησε αφιέρωμα) ανέφερε χαρακτηριστικά:




«Είστε τυχεροί που έχετε στην Αθήνα τον φίλο μου και σινεφίλ όπως κι εγώ, Νίνο Μικελίδη, που η συνεχής και ενθουσιώδης αποστολή του ήταν, για πολλά χρόνια, να μεταφέρει τον καλλιτεχνικό κινηματογράφο στις οθόνες της πόλης. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να δεχτώ την πρόσκλησή του. Ιδιαίτερα λυπήθηκα που υποχρεώθηκα να αρνηθώ φέτος, όταν μάλιστα είχε την καλοσύνη να προγραμματίσει μερικές από τις ταινίες μου. Ίσως η πιο σχετική φέτος το φθινόπωρο ήταν η ταινία Election ("Σκάνδαλα στα θρανία"), μια ταινία που ο Μπαράκ Ομπάμα δυο φορές μου είπε πως ήταν η πιο αγαπημένη του πολιτική ταινία».


Κατέληξε μάλιστα λέγοντας πως ελπίζει να γυρίσει μια ταινία –ή και ταινίες– στην Ελλάδα πολύ σύντομα.


Η βραδιά έκλεισε με τη γαλλοϊταλική ταινία του Μάρκο Μπελόκιο «Sweet Dreams» («Fai bei sogni»), ένα ευαίσθητο, γλυκόπικρο φιλμ για τη σχέση παιδιού-μάνας και τη διαχείριση της απώλειας, με την υπογραφή του σημαντικού Ιταλού δημιουργού. Η ταινία προβλήθηκε σε αβάν πρεμιέρ.


ΠΗΓΗ: ENETPRESS.GR


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ