«Θυμέλη» των λίγων

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 29.11.2016

Σαν άλλο «ευχαριστούμε και λυπούμεθα», ο ΘΟΚ ανακοίνωσε τις ομάδες και τις παραγωγές που εξασφαλίζουν επιχορήγηση μέσω του σχεδίου Θυμέλη για το 2017.



Σαράντα πέντε παραγωγές από 18 θεατρικά σχήματα μοιράζονται το κονδύλι που διαθέτει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου για την επιχορήγηση της λεγόμενης «θεατρικής ανάπτυξης» του τόπου και το οποίο για το 2017 ανέρχεται στο ποσό του 1,11 εκατ. ευρώ.


Σχήματα και παραγωγές επιχορηγούνται από το αμφιλεγόμενο -και διά του αποτελέσματός του μάλλον προβληματικό- σχέδιο επιχορηγήσεων Θυμέλη, το οποίο τίθεται για δεύτερη χρονιά σε εφαρμογή δημιουργώντας πολλές αντιδράσεις στον χώρο της θεατρικής κοινότητας.


Τα αποτελέσματα του Θυμέλη για παραγωγές του 2017 ανακοινώθηκαν χθες και η πρώτη επίσημη αντίδραση έφτασε ήδη, επίσης χθες, από το θεατρικό σχήμα Versus που έμεινε εκτός επιχορηγήσεων. Ο ΘΟΚ πάντως φρόντισε να «καλυφθεί» σημειώνοντας στη χθεσινή ανακοίνωσή του πως «λόγω του αυξημένου αριθμού αιτήσεων και της μεγάλης ανταγωνιστικότητας είναι λυπηρό ότι πολλές αξιόλογες προτάσεις μένουν εκτός χρηματοδότησης (...) όμως στο πλαίσιο του κονδυλίου που διατίθεται στον ΘΟΚ για επιχορηγήσεις, δεν ήταν εφικτή η χρηματοδότηση περισσότερων προτάσεων».


Πέντε επί πέντε


Σύμφωνα με το σχέδιο Θυμέλη, πέντε είναι ο μέγιστος αριθμός παραγωγών που μπορούν να εγκριθούν για έκαστο θεατρικό σχήμα.


Πέντε θεατρικά σχήματα κατάφεραν να εξασφαλίσουν επιχορήγηση για πέντε παραγωγές τους και είναι τα εξής: Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού με συνολική επιχορήγηση ύψους 200 χιλιάδων ευρώ (μάλιστα η ΕΘΑΛ πέτυχε πολύ καλή βαθμολογία για ακόμα τρεις παραγωγές της που όμως δεν μπορούν να επιχορηγηθούν), Σατιρικό Θέατρο με συνολική επιχορήγηση ύψους 175 χιλιάδων ευρώ, Θέατρο Διόνυσος (175 χιλ. ευρώ) Θέατρο Σκάλα (150 χιλ. ευρώ) και Θέατρο Ένα (130 χιλ. ευρώ).


Ακολουθούν με τέσσερις επιχορηγημένες παραγωγές και 120 χιλιάδες ευρώ το Θέατρο Ανεμώνα και με τρεις επιχορηγημένες παραγωγές και 50 χιλιάδες ευρώ η Fresh Target Theatre Ensemble.


Απο εκεί και έπειτα, το χάος: εννέα θεατρικά σχήματα θα μοιραστούν από 10 χιλιάδες ευρώ, έκαστο για μια παραγωγή (ομάδα Persona, Φανταστικό Θέατρο, Paravan Proactions, Θέατρο Δέντρο, Alpha Square, Point To Contemporary Theatre, Open Arts, Θέατρο Έρως Αμμόχωστος και Red Room Productions) ενώ δύο ομάδες θα επιχορηγηθούν με 20 χιλιάδες ευρώ για δύο παραγωγές τους: η ομάδα Μορφή και το Θέατρο Τσέπης.


Συνολικά κατάφεραν να εξασφαλίσουν επιχορήγηση 18 θεατρικά σχήματα για 45 παραγωγές από το σύνολο 45 σχημάτων που υπέβαλαν 116 αιτήσεις.


ΘΟΚ: «Λυπηρό...»


Σε ανακοίνωσή του ο ΘΟΚ ευχαριστεί τα σχήματα που υπέβαλλαν προτάσεις κάνοντας λόγο για «εμπιστοσύνη» στο σχέδιο Θυμέλη «ως ένα σταθερό βήμα στην κατεύθυνση της καλύτερης διαχείρισης των χρημάτων που διατίθενται από την πολιτεία για το θέατρο. Είναι προφανές», σημειώνεται ακόμα «ότι έχει αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα μεταξύ των φορέων και αναπτύσσεται υγιής συναγωνισμός, με γνώμονα πάντα το καλό θέατρο».


Σε μια προσπάθεια να προλάβει τις αντιδράσεις, ο οργανισμός αναφέρει ακόμα ότι «λόγω του αυξημένου αριθμού αιτήσεων και της μεγάλης ανταγωνιστικότητας είναι λυπηρό ότι πολλές αξιόλογες προτάσεις μένουν εκτός χρηματοδότησης», καθώς το κονδύλι που διατίθεται δεν αρκεί για όλους.


Στην ανακοίνωση σημειώνεται, τέλος, ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΘΟΚ επαναξιολογεί το σχέδιο Θυμέλη με στόχο αυτό να καταστεί «ακόμα πιο λειτουργικό και δίκαιο για όλα τα σχήματα».


Κατόπιν εορτής


Σημειώνεται ότι τα ποσά που αναφέρονται στο σχέδιο Θυμέλη για έκαστη παραγωγή δεν σημαίνει πως θα είναι τα τελικά. Αντίθετα (και αυτό καθιστά ιδιαίτερα προβληματική τη λειτουργία των θεάτρων), τα ποσά θα εκταμιευθούν νοουμένου ότι οι παραγωγές θα υλοποιηθούν όπως υποβλήθηκαν στις αιτήσεις που εγκρίθηκαν. Καταληκτικά, η επιπλέον επιχορήγηση κυπριακού έργου με ποσό ύψους 5 χιλιάδων ευρώ θα εκταμιευθεί νοουμένου ότι εξασφαλίζεται βαθμολογία ίση ή μεγαλύτερη του 16/25, σύμφωνα με τη σχετική πρόνοια του σχεδίου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ