The icon hunter | Ένα βιβλίο για την κλοπή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 21.12.2016

Η κλοπή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου μετά την τουρκική εισβολή του 1974 αλλά κυρίως η προσπάθεια μιας γυναίκας να εντοπίσει και να επαναπατρίσει θρησκευτικές εικόνες που κλάπηκαν από εκκλησίες στα κατεχόμενα, είναι το θέμα του βιβλίου The Icon Hunter.


To βιβλίο έγραψε η Τασούλα Χατζητοφή και αποτελεί ουσιαστικά τη βιογραφία της απ΄όταν ξεκίνησε τις προσπάθειες εντοπισμού των εκκλησιαστικών θησαυρών της Κύπρου, γεγονός που την έφερε αντιμέτωπη με τον αρχαιοκάπηλο Αγιαντίν Ντικμέν.

Το βιβλίο The Icon Hunter κυκλοφορεί από τον αμερικανικό εκδοτικό οίκο Pegasus και προπωλείται στον ιστότοπο Amazon.com.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το βιβλίο θεωρείται από τον ίδιο τον εκδοτικό οίκο «μοναδικό στο είδος του γιατί για πρώτη φορά γράφεται από μια συγγραφέα, η οποία είναι την ίδια στιγμή και πρόσφυγας και μετανάστης.» Όπως αναφέρεται, το βιβλίο «δεν αποτελεί απλώς καταγραφή μιας ακόμα πολιτιστικής καταστροφής. Πρόκειται για τη βιωματική εμπειρία μιας Icon Hunter (Η κυνηγός εικόνων) σε αναζήτησης της ταυτότητάς της. Μιας γυναίκας που έχασε τα πάντα και αγωνίζεται με θρησκευτική ευλάβεια να εντοπίσει και να επανατοποθετήσει τις εικόνες πίσω στο εικονοστάσι της ζωής της. Να επαναφέρει πίσω την κάθε ψηφίδα που χάθηκε από το ψηφιδωτό του είναι της.»

Η ίδια η Τασούλλα Χατζητοφή θεωρεί ότι το βιβλίο της, «The Icon Hunter» αποτελεί «ένα δώρο στα 65 εκατ πρόσφυγες σε ολόκληρο τον κόσμο, ένα δώρο σε κάθε μετανάστη που παλεύει να ενσωματωθεί στη νέα χώρα εγκατάστασης του, σε κάθε άνθρωπο και γυναίκα που παλεύει από κάθε πόστο που κατέχει για την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Τασούλα Χατζητοφή εκδιώχθηκε το 1974 από την Αμμόχωστο και βρέθηκε αρκετά χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στη Χάγη της Ολλανδίας, να μεταφέρει μέσα από το προσωπικό της ημερολόγιο την παγίδευση του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν στο Μόναχο, με τη βοήθεια της γερμανικής αστυνομίας, της Εκκλησίας της Κύπρου και της Νομικής Υπηρεσίας της Κύπρου.

Το περιεχόμενο του βιβλίου έχει ως αφορμή την Κύπρο και τη σύληση της πολιτιστικής της Κληρονομίας. Ο κυπριακός αγώνας της Τασούλας Χατζητοφή όμως δόθηκε με την επιστροφή των ψηφιδωτών της Κανακαριάς αλλά και άλλων συληθέντων θησαυρών της Κύπρου και συνεχίζεται μέχρι και την επιστροφή του τελευταίου.

Στην πορεία το παράδειγμα της Κύπρου μετουσιώθηκε σε παγκόσμιο αγώνα για τη σύληση της κληρονομιάς όλων των Λαών που ο πόλεμος σαρώνει τις χώρες τους. Στην πορεία η Τασούλλα Χατζητοφή ίδρυσε το Walk of Truth και σε συνεργασία με την Interpol συμμετέχει στους Cultural Crime Watchers με στόχο τον εντοπισμό όλων των κλοπιμαίων θησαυρών και τον επαναπατρισμό τους.

Στο Amazon

Στη σύντομη παρουσία του βιβλίου στον ιστότοπο Amazon, το The Icon Hunter παρουσιάζεται ως «η προσπάθεια μιας γυναίκας για δικαιοσύνη, η οποία τελικά την οδηγεί στα επικίνδυνα μονοπάτια της παράνομης διεθνούς διακίνησης έργων τέχνης». Σύμφωνα με την περιγραφή του Amazon, η Τασούλλα Χατζητοφή απειλήθηκε από το στρατό κατοχής όταν έφευγε από το Βαρώσι, αλλά ουδέποτε ένιωσε απειλή για τα πιστεύω της, τις παραδόσεις της και την έντονη αγάπη για την οικογένειά της. Πίστη και οικογένεια είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι στην μεγάλη της προσπάθεια για να φέρει σε πέρας έναν ιερό στόχο υπέρτατης αγάπης και αφοσίωσης στον παγκόσμιο πολιτισμό που δημιουργούν οι καθημερινοί άνθρωποι.

Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για τον αγώνα που καταβάλλει παγκοσμίως το Walk Of Truth.

  • Το βιβλίο πωλείται προς 26 δολάρια, ωστόσο με απόφαση της κ. Χατζητοφή και σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο, όλες οι οργανώσεις Ελλήνων της Διασποράς μπορούν να το εξασφαλίσουν σε ειδική τιμή με έκπτωση του όποιου μεριδίου αναλογεί στη συγγραφέα, για να το διαθέσουν στα μέλη τους και να ενισχύσουν, έτσι, από το όποιο κέρδος προκύψει τα οικονομικά της οργάνωσης τους. Για τις Οργανώσεις της Διασποράς που θα ήθελαν να επωφεληθούν από την προσφορά της συγγραφέως μπορούν να επισκεφθούν το info@walkoftruth.org


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ