Ένα γκράφιτι για τον Χαλίλ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 16.1.2019
cof_soft

Γράφει η Γιώτα Χατζηκώστα


Ενα διαφορετικό γκράφιτι κοσμεί την παλιά πόλη της Λευκωσίας και συγκεκριμένα το τέρμα της οδού Βουλγαροκτόνου, πίσω από το γκράφιτι που έγινε πριν από έναν μήνα κοντά στα γραφεία της εφημερίδας «Πολίτης».

Το έργο φιλοτέχνησε ο γνωστός καλλιτέχνης Χρίστος Κακουλλής (CRS) και απεικονίζει τον Tουρκοκύπριο αντιρρησία συνείδησης Χαλίλ Καραπασιάογλου, ο οποίος αρνήθηκε να υπηρετήσει ως έφεδρος στον κατοχικό στρατό, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε φυλάκιση 20 ημερών από το λεγόμενο στρατοδικείο. Στόχος του καλλιτέχνη που σχεδίασε το γκράφιτι είναι οι περαστικοί να βλέπουν μέσα από το πρόσωπο του Χαλίλ την ειρήνη, που θα έπρεπε, όπως δηλώνει στον «Πολίτη», να είναι αυτοσκοπός για όλους μας.

«Με συγκίνησε»

Το νέο γκράφιτι που κοσμεί το τέρμα της Βουλγαροκτόνου δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Χρίστου, ο οποίος δηλώνει στον «Π» ότι τον συγκίνησε ιδιαίτερα η πράξη του Τουρκοκύπριου Χαλίλ, ο οποίος, όπως υποστηρίζει, «εν αντιθέσει με όλους εμάς που μιλάμε μέσα από τα πληκτρολόγια, έκανε πράξη τη στάση ζωής που επέλεξε, όντας καλλιτέχνης».

Η ιδέα του Χρίστου σχολιάστηκε από τον ίδιο τον Καραπασιάογλου, ο οποίος μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ευχαρίστησε και αποκάλεσε τον Χρίστο αδελφό του.

«Ακούγοντας για την πράξη του Χαλίλ, σκέφτηκα ότι ο ίδιος αποτελεί αναμφισβήτητα σύμβολο ειρήνης. Και είναι η αλήθεια πως τέτοια σύμβολα έχουν εκλείψει, ενώ ζούμε σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα και η ειρήνη ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους έπρεπε να είναι κοινός στόχος», αναφέρει ο ίδιος.

«Επιθυμία μου είναι, όταν με το καλό λυθεί το Κυπριακό, ο Χαλίλ μέσω του γκράφιτι να είναι ο πρώτος που θα βλέπει την πράσινη γραμμή να ’σβήνεται’, γι’ αυτό επέλεξα αυτή την τοποθεσία». Το έργο, όπως σημειώνει ο Χρίστος, φτιάχτηκε σε μία νύχτα. «Ξεκίνησα να το φτιάχνω απόγευμα. Έμεινα ξάγρυπνος όλο το βράδυ και το σχεδίαζα. Έβρεχε, αλλά ένιωθα υποχρέωση να το τελειώσω».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ