«Παλαιολόγειες αντανακλάσεις στην τέχνη της Κύπρου»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 21.1.2019

Ο ηγεμονικός ρόλος της παλαιολόγειας τέχνης στο περιβάλλον της φραγκοκρατούμενης Κύπρου παρουσιάζεται μέσα από την έκθεση «Παλαιολόγειες αντανακλάσεις στην τέχνη της Κύπρου (1261-1489)» που εγκαινιάζει στα τέλη Ιανουαρίου το Βυζαντινό Μουσείο.


Η θεματική έκθεση, η οποία προβάλλει την ακτινοβολία της Κωνσταντινούπολης, παρουσιάζει την εξέλιξη της τεχνικής και της τεχνοτροπίας των εικόνων της Λατινοκρατίας από το 1261 έως το 1489, στο νέο πλαίσιο των ιστορικo-κοινωνικών και πολιτικo-θρησκευτικών συνθηκών που επικρατούσαν στο νησί τη συγκεκριμένη περίοδο.

Την έκθεση παρουσιάζουν το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού με την ολοκλήρωση του «Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018».

Η εν λόγω έκθεση αποτελεί συνέχεια της αντίστοιχης με τίτλο «Κυπριακώ τω τρόπω – Maniera Cypria» (19 Ιαν. 2017-28 Ιαν. 2018). Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μέσα από την έρευνα του συγκεντρωθέντος υλικού, καθώς και των τοιχογραφημένων μνημείων, γίνεται σαφές πως, τόσο κατά τον 13ο αιώνα όσο και κατά τους δύο επόμενους, η τέχνη της Κύπρου, ενώ επαναλαμβάνει την τεχνοτροπία του 12ου αιώνα, ταυτόχρονα μεταλαμπαδεύει στο νησί την υψηλή τέχνη των Παλαιολόγων. Η νέα τεχνοτροπία, η «παλαιολόγειος Αναγέννηση», χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια για απόδοση της ψυχολογικής διάθεσης και των όγκων των μορφών, το πλάσιμο των προσώπων με βαθμιαία εξασθενούμενους τόνους, τον αρμονικό συνδυασμό λαμπερών χρωμάτων και το μαλακό πλάσιμο των πτυχώσεων των ενδυμάτων.

Για τους σκοπούς της έκθεσης έχουν συγκεντρωθεί πέραν των 50 έργων θρησκευτικής τέχνης (εικόνες, τοιχογραφίες, χειρόγραφα και έργα μικροτεχνίας), στα οποία αποτυπώνεται η μεταφύτευση της νέας τεχνοτροπικής τάσης της Βασιλεύουσας στο νησί, ενώ παράλληλα καταγράφονται και επιρροές από τη Δύση.

Ανάμεσα σε αυτά, τα τέσσερα σπαράγματα τοιχογραφιών που επαναπατρίζονται από τη Χάγη ύστερα από τέσσερα χρόνια παραμονής τους εκεί.

Όλα τα έργα που εκτίθενται προέρχονται από τις συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, την Αρχιεπισκοπική περιφέρεια, την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού και την Ιερά Μονή Οσίου Νεοφύτου στην Τάλα της Πάφου.

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος (ελληνικά-αγγλικά) εικονογραφημένος κατάλογος, στον οποίο γράφουν οι βυζαντινολόγοι πανεπιστημιακοί και ερευνητές Michele Bacci, Δημήτριος Τριανταφυλλόπουλος, Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, Ελισάβετ Γιώτα, Χρυσοβαλάντης Κυριάκου, Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου, Ανδρέας Γιακόβλεβιτς και Ιωάννης Ηλιάδης, ο οποίος επιμελήθηκε την έκθεση και τον κατάλογο. Στη μουσειολογική μελέτη της έκθεσης συνέβαλε ο αρχιτέκτονας Σπύρος Νάσαινας.

+ «Παλαιολόγειες αντανακλάσεις στην τέχνη της Κύπρου (1261-1489)», εγκαίνια στις 29 Ιανουαρίου 2019 στις 19:30 στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Βυζαντινού Μουσείου / Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' [Πλατεία Αρχ. Κυπριανού (δίπλα από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και τον Καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου). Ωρες λειτουργίας Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00-16:30 και Σάββατο: 09:00-13:00. Διάρκεια μέχρι τις 30 Ιουλίου 2019. Πληροφορίες τηλ.: 22430008 και www.makariosfoundation.org.cy

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ