Οι φωτογραφίες του Ορχάν Παμούκ με θέα την Πόλη

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 31.1.2019

Εικόνες από τη «συνεχώς μεταβαλλόμενη όψη της Κωνσταντινούπολης», που αποτύπωσε με τον φωτογραφικό του φακό ο βραβευμένος με Νόμπελ Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, θα παρουσιαστούν σε έκθεση που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019.


«Υπάρχει κάτι σε αυτή τη θέα που αντικατοπτρίζει τη δική μου ψυχική κατάσταση και αποκαλύπτει τα αόρατα, αλλά βαθιά συναισθήματα που υπάρχουν μέσα μου» δήλωσε ο 66χρονος συγγραφέας για τις φωτογραφίες που συνθέτουν αυτή την ιδιαίτερη έκθεση.

Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί από το μπαλκόνι του σπιτιού του, στα τέλη του 2012 και στις αρχές του 2013, ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος του συγγραφέα "Yapi Kredi Culture and Arts".

ORHAN_PAMUK3
Ο Ορχάν Παμούκ.


Η έκθεση με τίτλο «Μπαλκόνι: Φωτογραφίες του Ορχάν Παμούκ» θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Απριλίου 2019 και θα φιλοξενηθεί στο κτήριο της "Yapi Kredi Culture and Arts' στην οδό Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης.

Σ΄αυτήν περιλαμβάνονται περισσότερες από 600 φωτογραφίες που έχουν επιλεγεί από συνολικά 8.500, που ελήφθησαν με τη χρήση τηλεφακού σε περίοδο πέντε μηνών, μία «περίοδο έντονης δημιουργικότητας», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του εκδοτικού οίκου. Στις φωτογραφίες διαφαίνεται η επιθυμία του Παμούκ να «καταγράψει» μια πανοραμική θέα της πόλης, του Βόσπορου, καθώς και των καραβιών που τον «διασχίζουν», προστίθεται.

«Ένιωσα την ανάγκη να αντικρίσω τη θέα ξανά και ξανά – ή πιο σωστά να τραβήξω φωτογραφίες της – επειδή μου ήταν δύσκολο να γράψω», ανέφερε ο Παμούκ. Υπογράμμισε επίσης ότι η θέα από το μπαλκόνι του σπιτιού του «με κάλεσε να αναζητήσω την ησυχία, να αφήσω τα υλικά ζητήματα υπέρ των πνευματικών αναζητήσεων».

ORHAN_PAMUK2
Δεξιά, η έκδοση με τις φωτογραφίες του Ορχάν Παμούκ


Αν και αρχικά δεν ήθελε να μοιραστεί τις φωτογραφίες του με άλλους, ο συγγραφέας αργότερα συνειδητοποίησε ότι «δεν ήταν απλώς αρχεία του τοπίου αλλά και της ψυχής του», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τα βιβλία του διεθνούς φήμης συγγραφέα έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 60 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Το βιβλία του «Με λένε κόκκινο» και «Χιόνι» έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες.

Το 2012 ο Ορχάν Παμούκ άνοιξε το Μουσείο Αθωότητας σε ένα σπίτι του 19ου αιώνα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ έχει κυκλοφορήσει μυθιστόρημα με τον ίδιο τίτλο. Το 2014 το μουσείο κέρδισε το βραβείο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς. Όταν ο Ορχάν Παμούκ κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2006, η Σουηδική Ακαδημία δήλωσε: «Στην αναζήτηση της μελαγχολικής ψυχής της πατρίδας του, έχει ανακαλύψει νέα σύμβολα για τη σύγκρουση και την αλληλεπίδραση των πολιτισμών».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ