Ο Μάρξ σε παιδικό βιβλίο και ταινία άνιμε στην Κίνα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 31.1.2019

Το ιστορικό, θεωρητικό έργο "Το Κεφάλαιο" (Das Kapital) του Καρλ Μαρξ σε εικονογραφημένη έκδοση είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παιδικά βιβλία του 2018 στην Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία του Κινεζικού Ινστιτούτου για την Έρευνα της Αναγνωστικής Συμπεριφοράς, όπως μεταδίδουν τα κινεζικά ΜΜΕ.


Στην καινούρια έκδοση "Το Κεφάλαιο" συμπτύχθηκε σε 150 σελίδες με έγχρωμες εικόνες, ζωγραφισμένες στο χέρι, για να προσελκύσει τους αναγνώστες ηλικίας 8 έως 14 ετών. Η νέα έκδοση κυκλοφόρησε με αφορμή τα 200 χρόνια από την γέννηση του Καρλ Μαρξ.

Ο Γερμανός φιλόσοφος, Καρλ Μαρξ εξακολουθεί να τιμάται στην Κίνα, όπου τα έργα του επηρέασαν τους κομμουνιστές ηγέτες, όπως οι Μάο Τσε Τούνγκ και Τσου Εν Λάι, οι οποίοι ηγήθηκαν της κομμουνιστικής επανάστασης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παράλληλα, Μια δημοφιλής κινεζική διαδικτυακή πύλη παρουσίασε τα πρώτα δύο επεισόδια σειράς κινουμένων σχεδίων βασισμένης στη ζωή του γερμανού σοσιαλιστή φιλόσοφου Karl Marx με μικτές κριτικές από τους θεατές.

Λιγότερο από 24 ώρες μετά την κυκλοφορία της στο Bilibili, η πρώτη έκδοση του " The Leader" είχε λάβει πάνω από 2,8 εκατομμύρια ηλεκτρονικές προβολές. Η σειρά επτά επεισοδίων ήταν μια συνεργασία μεταξύ της υπηρεσίας της Κεντρικής Κυβέρνησης για την Έρευνα της Μαρξιστικής Θεωρίας, της υπηρεσίας δημοσίων σχέσεων της Αυτόνομης Περιφέρειας της Εσωτερικής Μογγολίας και μιας εταιρείας κινηματογραφικής παραγωγής που εδρεύει στην περιοχή για να τιμήσει την 200ή επέτειο από τη γέννηση του Μαρξ, στις 5 Μαΐου 2018.

Οι ιδέες του Μαρξ - που διατυπώθηκαν σε διάσημα έργα όπως το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» και «Das Kapital» - έχουν επηρεάσει μαζικά την Κίνα τον 20ο και τον 21ο αιώνα. Σε μια τελετή που τιμήσε τον φιλόσοφο στο Πεκίνο πέρυσι, ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping αποκάλεσε τον Μαρξ "τον μεγαλύτερο στοχαστή της σύγχρονης εποχής".

Σχεδόν 70 χρόνια μετά το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας δήλωσε την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο γερμανικός σοσιαλιστής επανεισάγεται στη νέα γενιά της Κίνας μέσω της λαϊκής ψυχαγωγίας. Πέρυσι, η τηλεοπτική εκπομπή "Marx Got It Right" προβλήθηκε από τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό CCTV, ενώ η εκπομπή "Επεξήγηση του Μαρξ στη γενιά απο το '90 και έπειτα" προβλήθηκε σε 15 ραδιοφωνικούς σταθμούς στη χώρα.

Ο Μάρξ εμφανίζεται τώρα στα πρώτα επεισόδια του "The Leader" ως ένας νεαρός γοητευτικός και χαρισματικός πρωταγωνιστής, αν και το τρέιλερ για τα πιό πρόσφατα επεισόδια της σειράς δείχνει ότι το αναγνωρισμένο γενειοφόρο πρόσωπο του πρόκειται να εμφανιστεί αργότερα στη σειρά. Το πρώτο επεισόδιο 23 λεπτών εισάγει τον νεαρό Μαρξ, ο οποίος εγκαταλείπει την πόλη του Τρίερ για να συνεχίσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Βόννη και στο Βερολίνο. Ενώ σκιαγραφεί τον Μαρξ ως λαμπρό μυαλό, το επεισόδιο βυθίζεται επίσης στον αλκοολισμό και τα οικονομικά του προβλήματα, καθώς και τη σχέση του με τη μελλοντική του σύζυγο Jenny von Westphalen.



Η πρεμιέρα της σειράς έχει δεκτεί μικτές κριτικές μεταξύ των Κινέζων θεατών, οι οποίοι έδωσαν μεγαλύτερη προσοχή στα ζυγωματικά του Marx και στην γοητευτική του εμφάνιση παρα στις θεωρίες του.

"Αν και η πρόθεσή τους είναι καλή και είναι πολύ εκπαιδευτική, δεν γνωρίζουμε τη φιλοσοφία του σε βάθος, η οποία [κάνει αυτή τη σειρά] λίγο παράξενη", έγραψε ένας χρήστης του Bilibili, αναφερόμενος στους παραγωγούς της σειράς.

Αλλά οι σύγχρονοι του Μαρξ, όπως απεικονίζονται στη σειρά, θα διαφωνούσαν. Σε ένα εγκόμιο για τον Μαρξ στο πρώτο επεισόδιο, ο Friedrich Engels χαιρετά τις πρωτοποριακές ιδέες του φιλόσοφου, όπως η λεπτομερής εξέταση και κριτική του καπιταλισμού. "Ο Μαρξ, καταρχήν, είναι επαναστάτης - το περίφημο όνομα και τα έργα του θα επικρατήσουν πάντα και για πάντα», λέει ο Ένγκελς.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ