Δίγλωσση έκδοση διηγημάτων από νέους συγγραφείς

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 3.2.2019

Μια νέα δίγλωσση έκδοση στην οποία περιλαμβάνονται τα έργα νέων λογοτεχνών παρουσιάζει σήμερα στη Λευκωσία η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου από κοινού με την Οργάνωση Καλλιτεχνών και Συγγραφέων των Τουρκοκυπρίων.


Η έκδοση είναι το αποτέλεσμα δικοινοτικού διαγωνισμού συγγραφής διηγήματος (2017-2018), στον οποίο ξεχώρισαν οι Κωνσταντίνος Μακρής, Σαλαμίς Αϊσεγκιούλ Σιεντούγ, Μαρία Τσαγγάρη και Τουκτού Τουγιάν.

Ο δικοινοτικός διαγωνισμός αποτελεί ένα θεσμό της ΕΛΚ που ξεκίνησε εδώ και χρόνια και που καταλήγει πάντα σε μια κοινή έκδοση έργων νέων συγγραφέων, οι οποίοι ξεχωρίζουν στο διαγωνισμό. Η έκδοση που παρουσιάζεται σήμερα είναι η όγδοη στη σειρά και αφορά διηγήματα δύο νέων συγγραφέων από κάθε κοινότητα. Κι αυτό γιατί «η ποιότητα των διηγημάτων των τεσσάρων δημιουργών κρίθηκε από τις αντίστοιχες επιτροπές άξια για βράβευση και συμπερίληψη στο βιβλίο που παρουσιάζουμε», σημειώνει η ΕΛΚ σε σχετική ανακοίνωση.
Στην έκδοση περιλαμβάνονται έργα των Τουκτού Τουγιάν, Μαρίας Τσαγγάρη, Αϊσεγκιούλ Σιεντούγ και Κωνσταντίνου Μακρή

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται ετήσια και αφορά εναλλάξ πεζά έργα και ποιήματα, γι’ αυτό και ο επόμενος διαγωνισμός του 2018-19 θα απευθύνεται σε νέους ποιητές από τις δύο κοινότητες.

diigim

Το εξώφυλλο της δικοινοτικής έκδοσης κοσμεί έργο της Κατερίνας Ατταλίδου που, όπως σημειώνει η ΕΛΚ, κινείται στις ίδιες προσμονές με αυτές των διοργανωτών του διαγωνισμού: «Η Μεσαορία να επανενώσει την Κύπρο σε μια ευτυχισμένη πατρίδα».


Νεανικά, ώριμα έργα

«Ο θεσμός έχει πια καθιερωθεί αφού θεωρήθηκε πολύ πετυχημένος δίνοντας ως καρπούς νεανικά αλλά ώριμα έργα από τις δύο κοινότητες που συμβάλλουν στη διάχυση και ανταλλαγή ιδεών, τεχνικών και νοοτροπιών στον τρόπο γραφής και σκέψης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. «Αλλά, βεβαίως, και στους προβληματισμούς και την κοινή πεποίθηση της νέας γενιάς πως η μοιρασμένη πατρίδα μπορεί να επανενωθεί και να ευημερήσει σε συνθήκες αλληλοκατανόησης, μακριά από μισαλλοδοξίες. Αυτό είναι και ένα γενικότερο συμπέρασμα για όλους. Ήδη αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται, αν κρίνουμε και από το γεγονός ότι οι νέοι συγγραφείς, πεζογράφοι ή ποιητές, που έλαβαν ή λαμβάνουν μέρος στον διαγωνισμό, αποτελούν παράδειγμα φιλίας και συναδέλφωσης. Τη φρεσκάδα και την καθαρότητα των έργων τους τις απολαμβάνουν αναγνώστες Κύπριοι, χωρίς διαχωρισμούς εθνότητας. Μιλάμε για την τέχνη που αποκαθαίρει πληγές και ενώνει για το κοινό ειρηνικό μέλλον.» Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες στηρίζουν διαχρονικά τον διαγωνισμό.

  • Παρουσίαση σήμερα στις 19:00 στο Σπίτι της Συνεργασίας (παρά το Λήδρα Πάλας), Λευκωσία. Θα μιλήσουν οι Γιώργος Φράγκος και Εμέλ Καγιά.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ