Το δειν: το ερωτικό βλέμμα στην κυπριακή ποίηση

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 7.2.2019

«Το δειν: Το ερωτικό βλέμμα στην κυπριακή ποίηση» είναι ο τίτλος εκδήλωσης που οργανώνει το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας σε συνεργασία με το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. (Θεατρικό Εργαστήρι Πανεπιστημίου Κύπρου), την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019 στις 19:00 στο Λεβέντειο Μουσείο.


Η εκδήλωση περιλαμβάνει διάλεξη του Μιχάλη Πιερή, καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου για τα Κυπριακά Ερωτικά και την παρουσία του μοτίβου του βλέμματος στη μεταγενέστερη κυπριακή ποίηση. Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης ανάγνωση – τραγούδι από μέλη του θεατρικού Εργαστηρίου (Θ.Ε.ΠΑ.Κ.) σε διδασκαλία τραγουδιών Ευαγόρα Καραγιώργη.
Θα ακουστούν τραγούδια σε μελοποίηση Μιχάλη Χριστοδουλίδη, Χρήστου Πήττα, Μιχάλη Βιολάρη και Ευαγόρα Καραγιώργη.

Η διάλεξη θα δοθεί στο πλαίσιο της έκθεσης «Λευκωσία: η γέννηση και η εξέλιξη μιας πρωτεύουσας».

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης το κοινό θα έχει επίσης τη δυνατότητα να δει και να μελετήσει τα Κυπριακά Ερωτικά του 16ου αιώνα, σε ηλεκτρονική μορφή σε ειδική οθόνη αφής. Την ψηφιακή μορφή των ποιημάτων απέκτησε πρόσφατα το Λεβέντειο Μουσείο από τη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη στη Βενετία.

Η ομιλία του καθηγητή Μιχάλη Πιερή διακρίνεται σε δύο μέρη:

Στο πρώτο γίνεται μια γενική εισαγωγή στα Κυπριακά Ερωτικά ή Ρίμες Αγάπης, ποιήματα που γράφτηκαν στην κυπριακή διάλεκτο του 16ου αιώνα, στον απόηχο της κίνησης του Πετραρχισμού. Δίνονται στοιχεία για τον ποιητή, ο οποίος δεν έχει ακόμη ταυτιστεί και επανεξετάζονται οι σχετικές θεωρίες που παρέχει η βιβλιογραφία. Σχολιάζεται επίσης το θέμα της πολιτισμικής όσμωσης της δυτικής ποιητικής παράδοσης με την ελληνική, αποτέλεσμα του δυναμικού διαλόγου του κυπριακού Πετραρχισμού τόσο με τη Δύση όσο και με την Ανατολή.

Στο δεύτερο μέρος σχολιάζεται η δεσπόζουσα και δυναμική παρουσία του μοτίβου του βλέμματος στις «Ρίμες αγάπης» αλλά και στη μεταγενέστερη κυπριακή ποίηση. Σχολιάζονται επίσης θέματα όπως το «Έρως-πολεμιστής» και η χρωματική γενεαλογία των ματιών της μούσας. Το θέμα του έρωτα-πολεμιστή συνδέεται απευθείας με το «δειν», το κορυφαίο αυτό μοτίβο όχι μόνο της λαϊκής, αλλά και της λόγιας κυπριακής ερωτικής ποίησης, που ξεκινά από τα δημοτικά τραγούδια του μεσαίωνα και μέσω του Ανώνυμου ποιητή του 16ου αιώνα (όπου το θέμα αγγίζει την τελείωσή του), φτάνει έως την ποίηση του Βασίλη Μιχαηλίδη, του Δημήτρη Λιπέρτη, του Κώστα Μόντη, του Μιχάλη Πασιαρδή, κ. ά.

Ο Μιχάλης Πιερής είναι καθηγητής νεοελληνικών σπουδών. Σπούδασε φιλολογία στα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Σίδνεϋ, και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Έχει ασχοληθεί συστηματικά με το ερευνητικό πανεπιστημιακό θέατρο και έχει διασκευάσει και ανεβάσει επί σκηνής έργα της αρχαίας, της αναγεννησιακής και της σύγχρονης ελληνικής γραμματείας. Έχει δημοσιεύσει δώδεκα ποιητικές συλλογές, δύο θεατρικά έργα, μία συλλογή πεζών, καθώς και μία σειρά από θεατρικές διασκευές. Έχει επίσης δημοσιεύσει δεκάδες μελέτες και δοκίμια για τη μεσαιωνική, αναγεννησιακή και νεοελληνική λογοτεχνία.

Από το 1992 ζει μόνιμα στη Λευκωσία διδάσκοντας ποίηση και θέατρο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

+ Την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου στις 19:00 στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ