Διακόσια έργα τέχνης ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 27.2.2019

Την απόφαση για επιστροφή έργων τέχνης από τη μια στην άλλη πλευρά ανακοίνωσαν ο Πρόεδρος της ΚΔ Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ως ένα από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν.


Η απόφαση ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της συνάντησής τους στις 26 Φεβρουαρίου και αφορά περίπου 200 έργα που είχαν μείνει στα κατεχόμενα μετά την εισβολή, όπως διευκρίνισε σε ανάρτησή της η Ε/Κ επικεφαλής της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό Αντρούλλα Βασιλείου.

«Κάπου 200 έργα τέχνης που βρέθηκαν σε διάφορα σπίτια και δημόσιους χώρους στην Αμμόχωστο, μετά το 1974, μαζεύτηκαν με σεβασμό από τους Τ/Κ, προστατεύτηκαν και τώρα ο κ. Ακιντζί ανακοίνωσε ότι θα επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους μέσω της δικοινοτικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό» ανέφερε η κ. Βασιλείου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Π, έργα του Αμμοχωστιανού καλλιτέχνη Γεώργιου Πολυβίου Γεωργίου [Πολ Γεωργίου] βρίσκονται ανάμεσα σε εκείνα που θα επιστραφούν.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ακιντζί, η τ/κ πλευρά θα λάβει ηχητικά και τηλεοπτικά αρχεία του ΡΙΚ της περιόδου πριν το 1963 τα οποία αφορούν Τ/Κ καλλιτέχνες και είναι συνυφασμένα με την ιστορία της κοινότητας.

Αυτούσια η ανάρτηση της Αντρούλλας Βασιλείου:

«Κάτι που γνωρίζαμε από μερικούς μήνες τώρα, οι συμπρόεδροι της Δικοινοτικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό αλλά δεν μπορούσαμε να κοινοποιήσουμε σε κανένα, έγινε σήμερα επίσημο μια και ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση των δύο Ηγετών και μπορώ τώρα να το μοιραστώ μαζί σας.

Κάπου 200 έργα τέχνης που βρέθηκαν σε διάφορα σπίτια, και δημόσιους χώρους στην Αμμόχωστο, μετά το 1974, μαζεύτηκαν με σεβασμό από τους ΤΚ. προστατεύτηκαν και τώρα ο Κος Ακκιντζί ανακοίνωσε ότι θα επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους μέσω της Δικοινοτικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό. Φυσικά αυτό θα γίνει αφού ληφθούν όλα τα πρακτικά και νομικά μέτρα για να διαχειριστούμε σωστά αυτή τη σημαντική περιουσία των ΕΚ. και για να βεβαιωθούμε ότι αυτά τα έργα θα καταλήξουν στη κατοχή των νόμιμων ιδιοκτητών τους.

Ευελπιστώ ότι η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει στη βελτίωση της από καιρού λαβωμένης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Αυτό σημαίνει επίσης σκληρή και επίπονη δουλειά από εμάς αλλά αξίζει να δουλέψουμε γι αυτό το σημαντικό έργο.»

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ