Συμπόσιο: Εθνικισμός, τέχνη και αμφισβήτηση

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 8.3.2019


Ένα ακαδημαϊκό συμπόσιο εις μνήμην του Καίσαρα Μαυράτσα διοργανώνουν το Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και το Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου στις 13 Μαρτίου.





Με αφετηρία την κριτική ανάγνωση του εθνικισμού στο έργο του Καίσαρα Μαυράτσα, το συμπόσιο διερευνά νέες δυνατότητες κριτικής ανάγνωσης στο πεδίο της τέχνης, με αναφορές σε ποιητές όπως τον Τεύκρο Ανθία, rappers όπως τον JUΛΙΟ, ζωγράφους όπως τους Χριστόφορο Σάββα και Αδαμάντιο Διαμαντή, ανακατασκευές ταυτότητας μέσω φωτογραφίας, το θέατρο της Νεκρής Ζώνης και σε μνημειακές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο.





Συντονίζουν οι Καθ. Γιάννης Παπαδάκης (Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών) και Καθ. Νιγιαζί Κιζίλγουρέκ (Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών).





Πρόγραμμα
Ποίηση, αμφισβήτηση και κυπριακοί κοινωνικοί αγώνες: Από τον Ανθία στον Σήτα και από τον Haji-Mike στον JUΛIO | Νίκος Τριμικλινιώτης (Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας)





(Χρυσό)μηλα και πορτοκάλια: απεικονίσεις και αντικείμενα σε έργα Ελληνοκυπρίων μοντέρνων ζωγράφων | Χριστίνα Λάμπρου (Υποψήφια Διδάκτωρ, Kingston University)





Κυπριακό τοπίο, φωτογραφία και πολιτική | Νίκος Φιλίππου (Λέκτορας Φωτογραφίας και Visual Culture, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας)





Détournement και απαξίωση: Σύγχρονες τεχνο-μνημειακές παρεμβάσεις στη Λευκωσία | Χρυσταλλένη Λοϊζίδου (Διδάκτωρ στις Πολιτισμικές Σπουδές, Birbeck, University of London)





Το θέατρο πέρα από τον εθνικισμό: Η συμμετοχική τέχνη στη Νεκρή Ζώνη | Ελλάδα Ευαγγέλου (Δραματουργός – Ερευνήτρια)





+ Στις 13 Μαρτίου από τις 18:00 μέχρι τις 20:30 στην Αίθουσα LRC 017 της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου.


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ