Ταυτόχρονα θα γίνει η επιστροφή των πινάκων ζωγραφικής και του υλικού ηχογραφήσεων Τ/κ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.3.2019

Η επιστροφή των 210 πινάκων ζωγραφικής Ελληνοκυπρίων καλλιτεχνών από την Αμμόχωστο και η παράδοση  οπτικών και ακουστικών ηχογραφήσεων Τουρκοκυπρίων καλλιτεχνών που υπάρχουν στα αρχεία του ΡΙΚ και ανήκουν στην περίοδο πριν το 1963 - στα πλαίσια των νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) – θα γίνει ταυτόχρονα και το συντομότερο δυνατό, μόλις συμπληρωθεί η εργασία στο ΡΙΚ για να μπορέσει να γίνει η παράδοση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Συμπρόεδρος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό Ανδρούλλα Βασιλείου.


Μιλώντας ύστερα από την συνεδρία της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής την Τετάρτη, η κ. Βασιλείου ανέφερε ότι «εκείνο το οποίο αναμένουμε είναι να συμπληρώσει την εργασία του το ΡΙΚ για τα αρχεία που υποσχέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι θα επιστραφούν. Ελπίζουν σύντομα ότι θα συμπληρώσουν το έργο τους ούτως ώστε να γίνει η ανταλλαγή ταυτόχρονα».

Σε ερώτηση πότε θα γίνει η ανταλλαγή απάντησε «το συντομότερο», προσθέτοντας ότι «αν υπάρχουν Τουρκοκύπριοι που μπορούν να βοηθήσουν στο θέμα ταυτοποίησης των δεδομένων του ΡΙΚ τότε θα τους δώσουμε πρόσβαση να βοηθήσουν για να συμπληρωθεί η δουλειά».

Ερωτηθείσα αν έχει εξευρεθεί ασφαλής χώρος όπου θα μεταφερθούν οι πίνακες, σημείωσε ότι «δεν έχουμε ακόμη αποκρυσταλλώσει το πού θα φυλαχθούν».

Ανέφερε ότι οι πίνακες δεν θα εκτεθούν στο κοινό για πολύ καιρό. «Θα συλλέξουμε πρώτα στοιχεία από όλους εκείνους που λέγουν ότι είχαν πίνακες, θα πάρουμε τα στοιχεία να τα διασταυρώσουμε και μετά θα αποφασίσουμε ποιοι είναι οι δικαιούχοι τους».

Αντιλαμβάνεστε, είπε ότι πρόκειται μια πολύ επίπονη δουλειά ο εντοπισμός των ιδιοκτητών των πινάκων. «Όταν θα επιστραφούν με το καλό, θα ζητήσουμε από το κοινό όποιος έχει πληροφορία να μας την δώσει και μετά θα γίνει στοιχειοποίηση όλων των πληροφοριών που θα συλλεγούν και θα κάνουμε μια ειδική επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει για το κάθε έργο τι στοιχεία έχουμε κι αν δικαιολογείται η επιστροφή», σημείωσε.

Η κ. Βασιλείου επεσήμανε και τον ρόλο που διαδραμάτισαν τα τουρκοκυπριακά μέλη της Δικοινοτικής Επιτροπής. «Μας έχει συγκινήσει πραγματικά η αφοσίωση με την οποία εργάστηκαν τα τουρκοκυπριακά μέλη της Επιτροπής μας. Οι ίδιοι ως καλλιτέχνες για δύο χρόνια συνέλλεξαν αυτά τα έργα σε ένα μέρος, τα κατέγραψαν, τα φωτογράφισαν, τα τύλιξαν για να προστατευτούν. Μας συγκινεί ο τρόπος που ενήργησαν και εκτός τούτου θα προσπαθήσουν να μας βοηθήσουν και μετά την παράδοση των πινάκων στην δική μας πλευρά», πρόσθεσε.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΧΡ)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ