Η Βουλή δέσμευσε το μισό «Θυμέλη»

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 16.3.2019

To 50% του συνολικού ποσού που διατίθεται για τις επιχορηγήσεις των ελεύθερων θεάτρων δέσμευσε χθες η Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.


Αφού προηγήθηκε μια μεγάλη συζήτηση για τη μεγάλη καθυστέρηση στην υποβολή του προϋπολογισμού του Οργανισμού με αποτέλεσμα να συζητείται στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος, ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ έθεσαν θέμα σταυρώματος του κονδυλίου που αφορά το Σχέδιο Επιχορηγήσεων Θυμέλη, μέσω του οποίου ο ΘΟΚ επιδοτεί τα ελεύθερα/ιδιωτικά θεατρικά σχήματα.

«Πυροσβεστικά» λειτούργησε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ο οποίος εισηγήθηκε τη δέσμευση του 50% του κονδυλιού -που ανέρχεται στο ποσό των 1,638,735 ευρώ ώστε τα θέατρα να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους, πρόταση που έγινε αποδεχτή από την πλειοψηφία της Ολομέλειας.
Ο προϋπολογισμός του ΘΟΚ, που ανέρχεται σε ποσό ύψους 6,953,880 ευρώ, εγκρίθηκε με την τροπολογία της δέσμευσης του 50% του συνολικού ποσού που αφορά το Σχέδιο Θυμέλη

«Να μη στερήσουμε μεροκάματα»

ΑΚΕΛ και Οικολόγοι υποστήριξαν χθες τη θεατρική δραστηριότητα στο σύνολό της. «Θεωρούμε δεδομένο ότι πρέπει να υποστηρίξουμε έναν προϋπολογισμό για τον πολιτισμό» ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ενώ για το ενδεχόμενο σταύρωμα του κονδυλίου για τις επιχορηγήσεις, ανέφερε ότι «θα δυσκολέψουμε ανθρώπους που ασχολούνται με τον πολιτισμό την ώρα που θέλουμε να τους βοηθήσουμε». Στο ίδιο κλίμα, ο κ. Περδίκης επισήμανε ότι ήδη «δούλεψαν άνθρωποι που δεν θα πληρωθούν αν σταυρωθεί το κονδύλι. Θεωρώ εξαιρετικά προβληματικό για φτωχούς ανθρώπους, μεροκαματιαρηδες να μείνουν απλήρωτοι».

«Στρέβλωση δεκαετιών»

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτήρισε ως στρέβλωση το ότι ο ΘΟΚ «επιδοτεί και κάνει πολιτιστική πολιτική για να δώσει βοήθεια σε ένα ιδιωτικό θέατρο που είναι και ανταγωνιστής του». Ο ΔΗΣΥ υποστήριξε το σταύρωμα του κονδυλιού όπως και το ΔΗΚΟ. «Δεν αμφισβητούμε τον ρόλο που έχει διαδραματίσει διαχρονικά ο ΘΟΚ», είπε ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Πανίκος Λεωνίδου, «αλλά αυτή τη στιγμή επειδή υπάρχει σωρεία παραπόνων από ιδιωτικούς θεατρικούς φορείς που νιώθουν ότι αδικούνται, έχουμε εισηγηθεί να σταυρωθεί το κονδύλι για να μπορεί και το (κοινοβουλευτικό) σώμα να γνωρίζει ποια είναι η αλήθεια των πραγμάτων».

Η συζήτηση έληξε με την εισήγηση Λουκαϊδη για δέσμευση του 50% της συνολικής δαπάνης ώστε τουλάχιστον τα θεατρικά σχήματα να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ