Προσφεύγει κατά των αιγυπτιακών αρχών ο Αιγύπτιος συγγραφέας Αλάα Ελ Ασουάνι

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 9.4.2019

Ο Αιγύπτιος συγγραφέας Αλάα Ελ Ασουάνι [Alaa El Aswany], που έχει γράψει το γνωστό μυθιστόρημα «Το Μέγαρο Γιακουμπιάν», απευθύνθηκε μέσω των δικηγόρων του στον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για την Προώθηση και την Προστασία της Ελευθερίας της Έκφρασης «προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη λογοκρισία της οποίας είναι θύμα», σύμφωνα με ανακοίνωση.


Ο Ελ Ασουάνι κατηγορείται στη γενέτειρά του για «εξύβριση του προέδρου, των ένοπλων δυνάμεων και των αιγυπτιακών δικαστικών θεσμών».

Εξάλλου εδώ και πέντε χρόνια απαγορεύεται η κυκλοφορία των βιβλίων του στην Αίγυπτο, ενώ ο ίδιος δεν μπορεί πλέον να μεταβεί στη χώρα «χωρίς να συλληφθεί και να προσαχθεί στην αιγυπτιακή στρατιωτική δικαιοσύνη επειδή άσκησε το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου και έκφρασης», επισημαίνουν οι Γάλλοι δικηγόροι στην ανακοίνωση. «Επίσης φοβάται για την τύχη που θα έχουν τα μέλη της οικογένειάς του, που ζουν όλα στην Αίγυπτο», πρόσθεσαν.

Απευθυνόμενοι στον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ οι δικηγόροι του Αιγύπτιου συγγραφέα επιθυμούν «να καταγγείλουν την κατάφωρη παραβίαση από τις αιγυπτιακές αρχές ενός θεμελιώδους δικαιώματος, του να μπορεί κανείς να σκέφτεται και να γράφει, και της ελευθερίας της έκφρασής του». Ο Αλάα Ελ Ασουάνι ζει σήμερα στις ΗΠΑ, όπου διδάσκει λογοτεχνία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ