Δωρεάν είσοδος σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 18.4.2019

Ελεύθερη είναι σήμερα, 18 Απριλίου, η είσοδος σε Μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών.


Η 18η Απριλίου ορίστηκε ως Παγκόσμια Μέρα για τα μνημεία και τις τοποθεσίες το 1983 από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS).



Η πρόταση έγινε στις 18 Απριλίου 1982 κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου του ICOMOS στην Τυνησία και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Νοέμβριο του '83. Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Για τον σκοπό αυτό, διοργανώνονται σ’ όλο τον κόσμο κάθε μορφής εκδηλώσεις, με τις οποίες επιδιώκεται όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των Μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.

Στην Κύπρο διοργανώνουν εκδηλώσεις το τμήμα Αρχαιοτήτων και το Κυπριακό Κέντρο του ICOMOS.

Φέτος οι εορτασμοί εστιάζουν στο αγροτικό τοπίο και στην τέχνη της ξερολιθιάς.



Δωρεάν είσοδος σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις 18 Απριλίου 2019 θα επιτρέπεται η δωρεάν είσοδος στους πιο κάτω αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία:

1. Αρχαιολογικός χώρος Νέας Πάφου «Ψηφιδωτά», Κάτω Πάφος
2. Νεκρόπολη Νέας Πάφου γνωστή ως «Τάφοι των Βασιλέων», Κάτω Πάφος
3. Αρχαιολογικός χώρος Παλαιπάφου, Κούκλια
4. Αρχαιολογικός χώρος Αγίου Γεωργίου, Πέγεια
5. Μεσαιωνικό Κάστρο, Πάφος
6. Αρχαιολογικός χώρος Κουρίου, Επισκοπή
7. Ιερόν Απόλλωνα Υλάτη στο Κούριο, Επισκοπή
8. Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου, Κολόσσι
9. Αρχαιολογικός χώρος Αμαθούντας, Άγιος Τύχωνας
10. Αρχαιολογικός χώρος Κιτίου, Λάρνακα
11. Νεολιθικός Οικισμός, Χοιροκοιτία
12. Νεολιθικός οικισμός στη θέση Τέντα, Καλαβασός
13. «Βασιλικό Παρεκκλήσι» της Αγίας Αικατερίνης, Πυργά
14. Αρχαιολογικός χώρος και βασιλικοί τάφοι της αρχαίας Ταμασού, Πολιτικό

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η Λήδα και ο Κύκνος, Παλαίπαφος

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ