Μουσικό Χωριό Φέγγαρος 2019

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 25.4.2019

Το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος διεξάγεται για έκτη συνεχή χρονιά, στο χωριό Κάτω Δρυς της επαρχίας Λάρνακας και περιλαμβάνει δέκα εργαστήρια μουσικής, θεάτρου, ραδιοφωνικής παραγωγής, καθώς και ένα artist residency. Καλλιτέχνες από Κύπρο, Ελλάδα, Γερμανία, Αγγλία και Ολλανδία, θα εισηγηθούν και θα συντονίσουν τα εργαστήρια μέσω εναλλακτικών μεθόδων εκμάθησης και δημιουργίας.  Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται καθημερινά κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες, ενώ βραδινές συναυλίες και παρουσιάσεις, ανοιχτές προς το κοινό, θα ολοκληρώνουν το ημερήσιο πρόγραμμα.


Στόχοι του Μουσικού Χωριού Φέγγαρος:

- Η υλοποίηση εκπαιδευτικών διαδραστικών εργαστηρίων, των οποίων εισηγητές αποτελούν καλλιτέχνες με αναγνωρισμένο έργο στα πλαίσια της σύγχρονης και παραδοσιακής δημιουργίας. Τα εργαστήρια αποβλέπουν σε μια ευρεία και ουσιαστική προσέγγιση των επιμέρους θεματικών τους, ενώ την ίδια στιγμή εμβαθύνουν σε πρωτότυπους τομείς καλλιτεχνικής ανάπτυξης.

- Η προμελετημένη, αλλά και η αυθόρμητη εμπλοκή των σπουδαστών και εισηγητών στην ερμηνεία μουσικών ή άλλων έργων.

- Η επωφελής ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών μεταξύ καλλιτεχνών, φιλότεχνων και συμμετεχόντων.

- Η δημιουργία μιας υβριδικής καλλιτεχνικής κοινότητας, τα μέλη της οποίας θα χαρακτηρίζει η αλληλεγγύη, τόσο σε επίπεδο συλλογικής δημιουργίας, όσο και στην παραγωγή / διανομή καλλιτεχνικού υλικού.

Υποτροφία

Η Λουβάνα Δίσκοι σε συνεργασία με την Αμερικανική Πρεσβεία στην Κύπρο προσφέρει δέκα υποτροφίες σε Κύπριους καλλιτέχνες κάτω των 25 ετών για να συμμετέχουν στο 6ο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος. Η υποτροφία περιλαμβάνει δωρεάν συμμετοχή σε εργαστήριο επιλογής του αιτούντος και πέντε γεύματα γεύματος! Προθεσμία είναι η 18η Μαΐου.  Η αίτηση και όλες οι πληροφορίες εδώ 


ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ











Ευγένιος Βούλγαρης

Προπολεμικό ρεμπέτικο: Εργαστήρι θεωρίας και πράξης 

Στη μουσική πράξη αυτού που ευρέως ονομάζουμε λαϊκή και παραδοσιακή μουσική, όροι όπως τα μακάμ και οι λαϊκοί δρόμοι χρησιμοποιούνται ως κώδικες επικοινωνίας με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη της ερμηνευτικής ικανότητας, αλλά και της ικανότητας αυτοσχεδιασμού - ταξίμι. Στο εργαστήρι αυτό οι σπουδαστές θα καταπιαστούν με τη γενική παρουσίαση των κωδικών αυτών, τη σχέση τους και τη σύνδεσή τους με τη μουσική πράξη του προπολεμικού αστικού λαϊκού τραγουδιού, γνωστού ως προπολεμικό ρεμπέτικο.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε μουσικούς που ασχολούνται με λαϊκά και παραδοσιακά όργανα, αλλά και σε όσους έχουν ένα γενικότερο ενδιαφέρον για τις ανατολικές μουσικές παραδόσεις.















Γιάννης Διονυσίου

Λαϊκό Αστικό Τραγούδι - Από τον Νταλγκά στον Καζαντζίδη

Τι σχέση μπορεί να έχει ο Αντώνης Διαμαντίδης - Νταλγκάς με το Στέλιο Καζαντζίδη, δύο λαμπρές μορφές του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού που σημάδεψαν με τις ερμηνείες και τις συνθέσεις τους την ελληνική λαϊκή μουσική του 20ου αιώνα. Βασιζόμενοι στους δύο αυτούς πυλώνες θα ασχοληθούμε με το ύφος, τα ποικίλματα και τα τραγουδιστικά ιδιώματα, μέσα από την ακρόαση, το σχολιασμό και την ερμηνεία τραγουδιών, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε την πορεία και τις περιόδους του ελληνικού λαϊκού αστικού τραγουδιού.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε τραγουδιστές που έχουν ήδη κάποια σχέση με το ελληνικό λαϊκό τραγούδι και σε επαγγελματίες τραγουδιστές.












Άντης Σκορδής

Τακεντίμ... Ρυθμοί και πολυρυθμίες 

“Ο ρυθμός είναι αναμφίβολα ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας. Από τη στιγμή της δημιουργίας, η καρδιά μας χτυπά και είμαστε συντονισμένοι με κάτι ρυθμικό που μας συνοδεύει μέχρι το ‘τέλος’.” Στο εργαστήρι αυτό θα μελετηθεί ο ρυθμός με μια διαφορετική προσέγγιση, αυτή της πολυρυθμίας, δηλαδή της συνύπαρξης δύο ή περισσότερων ρυθμών σε μια χρονική στιγμή. Στα μαθήματα θα διδαχθούμε τρόπους προσέγγισης του ρυθμού, μέσα από τις τεχνικές της Καρνατικής μουσικής (κλασική μουσική της νότιας Ινδίας) και πώς να εκτελούμε και να δημιουργούμε πολυρυθμίες λεκτικά ή αλλιώς με τη μέθοδο Konnakol. Παράλληλα θα μάθουμε πώς μπορούμε να αναπτύσσουμε τις πολυρυθμίες αλλά και πώς να κατανοούμε και να εκτελούμε πολύπλοκες ρυθμικές διατάξεις. Το εργαστήρι, λοιπόν, εισάγει τους συμμετέχοντες σε νέες ρυθμικές προσεγγίσεις, προτείνοντας μεθόδους για τη βελτίωση της αίσθησης του παλμού και ανάπτυξης της ρυθμικής αντίληψης. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα μεταφέρουμε το νέο υλικό στα μουσικά όργανα και θα δημιουργήσουμε μια σύνθεση, η οποία θα περιέχει τα ρυθμικά ζητήματα που καλύψαμε, μαζί με άλλα στοιχεία της Καρνατικής μουσικής (κλίμακες - Raga, μέτρο - Tala, φόρμα, κ.α.). Η σύνθεσή μας θα παρουσιαστεί σε συναυλία στο Fengaros Music Village 2019.

Στο εργαστήρι μπορούν να λάβουν μέρος μουσικοί όλων των επιπέδων και οργάνων, αλλά και χορευτές.













Οδυσσέας Τουμάζου

Πέραν των εξι χορδών

Η ηλεκτρική κιθάρα είναι ένα από τα πιo γνωστά μουσικά όργανα του τελευταίου αιώνα. Αν και η κατασκευή της ως όργανο εμπεριέχει πολλούς μουσικούς περιορισμούς, μας δίνει συνάμα τους ήχους και τη μουσική που όλοι αγαπάμε. Ποιοί είναι οι περιορισμοί αυτοί, και πώς μπορουμε να τους κυριαρχήσουμε έτσι ώστε να τους χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας; Ακούγοντας 50 διαφορετικούς κιθαρίστες, παράλληλα ακούς 50 διαφορετικούς τρόπους εκτέλεσης της κιθάρας.

Σκοπός του εργαστηρίου, είναι οι σπουδαστές να εξερευνήσουν και να βρουν το δικό τους μοναδικό τρόπο εκτέλεσης. Μαζί θα εξερευνήσουμε την κινησιολογία των χεριών, την οπτική πτυχή (παίζοντας οριζοντίως, καθέτως και διαγώνια), την ακουστική εξάσκηση, σολφέζ (μαθαίνοντας να ​ΑΚΟΥΣ ​το τί βλέπεις και να ΒΛΕΠΕΙΣ τ​ο τί ακούς). Επιπλέον οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές, (ήχος - χρησιμοποιώντας παραγωγικά τα δάχτυλα και χρησιμοποιώντας ενισχυτή​/εφέ και πετάλια), θα εντρυφήσουν σε μελωδικό και αρμονικό λεξιλόγιο και θα ασχοληθούν με το ρυθμό, το χρόνο και τον αυτοσχεδιασμό. Επίσης, μέσω του εργαστηρίου θα ανακαλύψουμε ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών και θα ασχοληθούμε με τη δημιουργική εφαρμογή όλων των τεχνικών.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς, όλων των ηλικιών και επιπέδων.














Μιχάλης Καπηλίδης

Rhythm section: Ways to function, ways to support the music

Το rhythm section είναι η βάση και η ραχοκοκαλιά κάθε μοντέρνου γκρουπ. Ξεκινάει με τα τύμπανα και το μπάσο, αλλά περιλαμβάνει κάθε όργανο όταν αυτό λειτουργεί συνοδευτικά. Πρακτικά, λοιπόν, στο rhythm section μπορούν να συμπεριληφθούν τα κρουστά, η κιθάρα και τα πλήκτρα. Μέσω αυτού του εργαστηρίου θα ασχοληθούμε με την κατανόηση, την επικοινωνία και τους τρόπους λειτουργίας μέσα σε ένα ευρύ πεδίο ιδιωμάτων (μουσικών στυλ). Θα καταπιαστούμε με ασκήσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη καλύτερης συνεργασίας μεταξύ των μελών του rhythm section, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τις ιδιαιτερότητες των συμμετεχόντων, την προσωπική μουσική κατεύθυνση του καθενός, αλλά και με στόχο την διεύρυνση και εξέλιξη των παραπάνω. Όλα αυτά φυσικά, παίζοντας μουσική και μην ξεχνώντας ότι ο ανώτερος στόχος όλων είναι μέσα από τη μουσική να διασκεδάσουμε, να δημιουργήσουμε και να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε όλα τα όργανα που αναφέρονται παραπάνω.

















Ελένη Ηρακλέους

ΜΙΛΑ ΡΕ ΣΟΛ! Η καλλιέργεια της μουσικότητας και της μουσικής παιδαγωγικής μέσα από το τραγούδι

“Αν τολμούσα να περιγράψω την διαδικασία στο μυαλό του μουσικού εν ώρα εκτέλεσης, θα χρησιμοποιούσα τους όρους συγκέντρωση προσοχής, εσωτερική αντίληψη, ακοή, φαντασία και επικοινωνία. Τραγουδώντας σε μια ομάδα μπορούμε άμεσα να βιώσουμε τη μουσική και να αναπτύξουμε αυτές ακριβώς τις δεξιότητες του μουσικού.”

Το εργαστήρι στοχεύει στην εξέλιξη της φιλοσοφικής σκέψης του παιδαγωγού και στη σύνδεση της μουσικής παιδαγωγικής με τη μουσική εκτέλεση. Μέσω των μαθημάτων θα προσεγγίσουμε τη μεθοδολογία διδασκαλίας του Z. Kodaly (σολφέζ), θα εξετάσουμε πόσο μουσικά αντιδρά το ανθρώπινο σώμα μέσω της κίνησης και του αυθορμητισμού και θα απολαύσουμε μουσικά παιχνίδια και δραστηριότητες. Επιπλέον, θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εφαρμόσουν αυτά που διδάσκονται διευθύνοντας οι ίδιοι την ομάδα. Τέλος, στόχος είναι η εξερεύνηση της φωνής, τραγουδώντας κανόνες και κομμάτια από διάφορες εποχές και διάφορα μέρη του κόσμου (χορωδία).

Το εργαστήρι απευθύνεται σε δασκάλους μουσικής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε μουσικοπαιδαγωγούς, φοιτητές μουσικής, μαέστρους χορωδιών και σε όλους όσους ενδιαφέρονται για το χορωδιακό τραγούδι και τα οφέλη της μουσικής παιδαγωγικής.
















Σόφη Φετοκάκη

Προσεγγίσεις στη μουσική ενσωμάτωση

Σε αυτό το εργαστήρι θα διερευνήσουμε μια σειρά τεχνικών μουσικής ενσάρκωσης, δηλαδή θα γνωρίσουμε τεχνικές για να μάθουμε να νιώθουμε και να ακούμε μουσική μέσα στο σώμα. Θα εξερευνήσουμε τη φυσικότητα της απόδοσης και θα μάθουμε να κατανοούμε καλύτερα τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν παίζουμε μουσική. Το εργαστήρι έχει σκοπό να σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια ισχυρή και ευέλικτη μουσικότητα που θα εκτείνεται πέρα ​​από κάθε συγκεκριμένη τεχνική οργάνου, καθιστώντας σας πιο ικανό να μάθετε νέα είδη, να ενσωματώσετε αυτό που μαθαίνετε στο παίξιμό σας αλλά και να κατευθύνετε τη δική σας εκμάθηση και να ακούτε πιο κριτικά. Θα διδαχθούμε μια σειρά ασκήσεων που χρησιμοποιούν το σώμα και τη φωνή, με σκοπό να αναπτύξουμε μια βαθύτερη κατανόηση του ρυθμού, της μελωδίας και της αρμονίας. Επιπλέον θα ασχοληθούμε με τεχνικές όπως το solfège, curwen hand signs (ένας τύπος «οπτικού solfège») και τα ρυθμικά μνημονικά (συλλαβικό αλφάβητο για τη μελέτη του ρυθμού). Επίσης θα καταπιαστούμε με ασκήσεις ακρόασης και τεχνικές απομνημόνευσης και ψυχικής ισορροπίας που προέρχονται από την αθλητική ψυχολογία. Ακολούθως, θα μελετήσουμε σωματικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του άγχους στη σκηνή και θα αναπτύξουμε συζητήσεις γύρω από τη μουσικότητα του σώματος. Το σεμινάριο είναι εξ ολοκλήρου βασισμένο στη λογική της διαδικασίας και της εξέλιξης και ο απώτερος στόχος είναι να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο βαθιά γίνεται στη διαδικασία εκμάθησης.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε μουσικούς όλων των επιπέδων, καθώς και χορευτές performance artists και ηθοποιούς.















Μάριος Τακούσιης

Μουσική για την κινούμενη εικόνα

Η μουσική που συνοδεύει μια ταινία, μια διαφήμιση ή ένα βιντεοπαιχνίδι, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο να διαπεραστούν τα επιθυμητά συναισθήματα στο θεατή. H κάθε εικόνα έχει την ανάγκη να ντυθεί με τη δική της ξεχωριστή μουσική ή και τη σιωπή. Στο εργαστήρι θα συζητηθεί η διαδικασία της μουσικής επένδυσης, από τη συγγραφή του σεναρίου μέχρι την εμπορική προβολή. Πώς συνεργάζεται ο συνθέτης με το σκηνοθέτη, πώς γίνεται η σύλληψη και η σύνθεση, πώς γίνεται η παραγωγή, η μίξη και ο συγχρονισμός, πώς η μουσική συνδυάζεται με τα ηχητικά εφέ; Μέσω της ανάλυσης επιλεγμένων ταινιών και διαφημίσεων θα γίνει μια προσπάθεια για επεξήγηση των διαφόρων τεχνικών σύνθεσης και μουσικής επένδυσης. Οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν όσα θα διδάσκονται συνθέτοντας μουσική για μικρά αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ και διαφημίσεις, τα οποία θα προβληθούν στην τελική παρουσίαση του εργαστηρίου.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες συνθέτες και οργανοπαίχτες. Οι σπουδαστές θα πρέπει να έχουν μαζί τους laptop με πρόγραμμα σύνθεσης όπως Logic, Cubase Pro Tools κτλ.
















Στέλιος Κτόρας & Δημήτρης Φυρίος

Ο ραδιοφωνικός και μουσικός παραγωγός (είναι…)

Ένα εργαστήρι για την αγάπη του ραδιοφώνου, της μουσικής και της δημιουργικής έκφρασης.

Αυτό το εργαστήρι γίνεται με στόχο να μεταλαμπαδευτούν η αγάπη, η γνώση, η εμπειρία και το δημιουργικό ταλέντο στους συμμετέχοντες που θέλουν να ασχοληθούν με τον τομέα του ραδιοφώνου. Θα συστήσει στους συμμετέχοντες τον υπέροχο κόσμο του ραδιοφώνου, από τη θεωρία μέχρι την πράξη. Θα μάθουμε να ακούμε, θα ασκηθούμε στην εκφορά του λόγου και την αναπνοή, θα απελευθερώσουμε τρέλα, θα αναπτύξουμε τις φωνητικές μας δυνατότητες, θα μάθουμε τη μεθοδολογία ετοιμασίας μιας ραδιοφωνικής μουσικής, θα παίξουμε μουσική και παιχνίδια και θα σχεδιάσουμε μια ραδιοφωνική εκπομπή η οποία θα παρουσιαστεί ζωντανά. Το εργαστήρι αυτό, έχει την προσδοκία να αποτελέσει ένα χρήσιμο και βιωματικό εργαλείο για τους συμμετέχοντες.

Απευθύνεται σε άτομα που ήδη ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν ή μόλις έχουν μπει στο ραδιόφωνο και θέλουν να κάνουν ένα μικρό (ή μεγάλο!) άλμα στην όποια ραδιοφωνική τους πορεία. 










Λευτέρης Μουμτζής


H ψυχοσύνθεση του μουσικού

Τί μας εμποδίζει να κάνουμε αυτό που ονειρευόμαστε με τη μουσική; Μπορούμε να φανταστούμε μέχρι πού θα μπορούσαμε να φτάσουμε ή κάτι μας αποτρέπει; Πώς εκτιμούμε τον εαυτό μας; O Λευτέρης Μουμτζής καλεί επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικούς και δημιουργούς όλων των ηλικιών και ιδιωμάτων σε ένα εργαστήρι που κύριο σκοπό έχει να αναλύσει και να «ξεσκεπάσει» τους λόγους που συλλογικά και ατομικά μας σταματούν από το να πραγματοποιήσουμε τις δημιουργικές μας επιθυμίες. Σαν αφετηρία, θα μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, τους προβληματισμούς και τα όνειρά μας με την ομάδα και θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους για τον καθένα ξεχωριστά, αλλά και ομαδικά, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να «ξεσκαλώσουμε», να είμαστε πιο δημιουργικοί, πιο ενθουσιώδεις και πιο ανοιχτoί σε προκλήσεις και επιρροές.

Το εργαστήρι θα περιλαμβάνει ακροάσεις ακουστικού υλικού από τους σπουδαστές, ανάλυση υλικού που χρησιμοποιούν για την προώθηση της δουλειάς τους, αλλά και παίξιμο και ανάλυση στην ερμηνεία και τη σύνθεση. Επίσης, θα κοιτάξουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διαδώσουμε ή να κυκλοφορήσουμε τη μουσική μας, αλλά και το πώς να χρησιμοποιήσουμε με δημιουργικό τρόπο το υλικό που ήδη έχουμε. Στόχος είναι να φύγει ο κάθε σπουδαστής από το εργαστήρι λίγο πιο συνειδητοποιημένος και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, εφοδιασμένος με καινούριες και ουσιαστικές ιδέες σχετικά με το τί θέλει τελικά να υλοποιήσει.

Το εργαστήρι είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε ασχολείται με τη μουσική, αλλά και σε όποιον ασχολείται με οτιδήποτε δημιουργικό.













Αθηνά Κάσιου

Θεατρικό εργαστήρι - Μέσα από το κείμενο

Στο εργαστήρι αυτό θα ασχοληθούμε και θα εστιάσουμε σε πρακτικές μεθόδους που αφορούν το ‘ξεκλείδωμα’ ενός κειμένου και το πώς αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε μια παράσταση. Μέσω μιας μεθοδολογίας πρακτικών εργαλείων θα μάθουμε το πώς να βρίσκουμε το χάρτη ενός κειμένου. Έτσι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα ανιχνεύσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να επικοινωνήσουμε καλύτερα το κείμενο, ώστε αυτό να αφορά το τώρα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν με πρακτικό τρόπο και μέσα από συγκεκριμένα εργαλεία τη διαδικασία/διαδρομή από τη δραματουργική ανάλυση, στη ζωντανή πράξη.

To εργαστήρι απευθύνεται σε επαγγελματίες του θεάτρου, σκηνοθέτες, ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών.










Κώστας Μακρυγιαννάκης

Going moδular [Αrtist residency]

Ρυθμικά και μελωδικά μοτίβα, ηχοχρώματα, προσεκτικά επιλεγμένες ή τυχαίες μουσικές ιδέες. Πράγματα που περνούν συνεχώς από το το μυαλό ενός μουσικού. Άλλες φορές χάνονται κι άλλες φορές δημιουργούν αριστουργήματα.

Στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος, κάθε μέρα για δύο τουλάχιστον ώρες, θα δημιουργούμε σπονδυλωτές συνθέσεις με αφορμή και αιτία τις δικές σας ιδέες. Μεταξύ των εργαστηρίων που θα επιλέξετε, ο Κώστας Μακρυγιαννάκης, θα συντονίζει μικρά ή μεγαλύτερα σύνολα με στόχο τη δημιουργία μιας ή περισσότερων ομαδικών συνθέσεων. Όλα τα όργανα, οι φωνές, καθώς και οποιοδήποτε δημιουργικό μέσο επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε, είναι καλοδεχούμενο.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολύ δημιουργικής κι ευχάριστης εργασίας, θα ανοίξει συναυλιακά το φεστιβάλ Φέγγαρος 2019.




Διάρκεια κάθε εργαστηρίου:


Περίπου 30 ώρες, πρωϊνές και απογευματινές συναντήσεις



Κόστος Συμμετοχής:

€180 - Πλήρης συμμετοχή σε ένα εργαστήρι

€220 - Πλήρης συμμετοχή σε ένα εργαστήρι και πέντε μεσημεριανά γεύματα


** Το κόστος συμμετοχής θα συμπεριλαμβάνει και μία ονομαστική τριήμερη πρόσκληση στο Φεστιβάλ Φέγγαρος 2019. Ισχύει μόνο για εγγραφές που θα πληρωθούν μέχρι την 10η Ιουνίου 2019.



Διαμονή:

Δωρεάν ελεύθερος κατασκηνωτικός χώρος (με ντους και τουαλέτες)

Αγροτουριστικά καταλύματα προς ενοικίαση


Ακύρωση εγγραφής με επιστροφή χρημάτων μέχρι τις 25 Ιουνίου 2019

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ