Προσωρινή στέγη στην πλατεία Φανερωμένης, στη Λευκωσία, βρήκε η Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ανακοίνωσε χθες τη σύνθεση της μεταβατικής διοίκησής της.
Η μεταβατική επιτροπή
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόεδρος της μεταβατικής επιτροπής της ακαδημίας εξελέγη ο Λουκάς Χριστοφόρου, ο οποίος ανήκε και στην αρχική επιτροπή που συστάθηκε με σκοπό την ίδρυση της ακαδημίας με τον Κύπριο Νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη, τον αρχαιολόγο Βάσο Καραγιώργη και τον καθηγητή Κυριάκο Νικολάου.
Η ακαδημαϊκός Ευφροσύνη Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου εξελέγη αντιπρόεδρος της μεταβατικής διοίκησης της ακαδημίας και ο δικηγόρος Αχιλλέας Αιμιλιανίδης γενικός γραμματέας, ενώ μέλη ορίστηκαν ο καθηγητής Μάριος Πολυκάρπου και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Σταύρος Ζένιος.
Στέγη στη Φανερωμένη
Ο πρόεδρος Λουκάς Χριστοφόρου, μέλος επίσης της Ακαδημίας Αθηνών, ανέφερε στον «Π» ότι πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο εργασίες ανακαίνισης κτηρίου έναντι της εκκλησίας της Παναγίας της Φανερωμένης στο οποίο θα στεγαστεί προσωρινά η Ακαδημία μέχρι την ανέγερση ιδιόκτητου κτηρίου.
Οι πρώτοι στόχοι της ακαδημίας έχουν επίσης τεθεί: Πέρα από το κρατικό κονδύλι με το οποίο λειτουργεί αυτήν τη στιγμή και το οποίο απορρέει από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, η ακαδημία θα αναζητήσει ιδίους πόρους (κληροδοτήματα και αθλοθέτηση βραβείων μεταξύ άλλων). «Έχουμε τους τρόπους και τα παραδείγματα από την Ακαδημία Αθηνών και από ακαδημίες άλλων χωρών για να αναζητήσουμε ιδίους πόρους, ώστε να είμαστε σε θέση να αμείβουμε και να αναδεικνύουμε την αριστεία», σχολίασε ο κ. Χριστοφόρου.
Η ακαδημία θα επιδιώξει να φέρει «σε πλήρη συνεργασία όλα τα ερευνητικά κέντρα, τα πανεπιστήμια και τη βιομηχανία της Κύπρου για να αλληλοεπηρεάζονται και να αλληλοβοηθούνται. Δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε το έργο κανενός αλλά να το βοηθήσουμε», επισήμανε ακόμη ο κ. Χριστοφόρου.
Τέσσερις κατηγορίες βραβείων
Στους στόχους της Ακαδημίας βρίσκονται, βεβαίως, και τα βραβεία που θα απονέμει κάθε χρόνο και για τα οποία θα συσταθούν άμεσα ειδικές επιτροπές.
Η ακαδημία θα έχει την ευθύνη των Αριστείων Γραμμάτων και Τεχνών που μέχρι τώρα απένειμε το κράτος. Υπάρχει, μάλιστα, σχετική πρόταση ώστε τα βραβεία να μην δίνονται κάθε χρόνο σε βραβευμένους από τους τρεις τομείς επιστημών, τεχνών και γραμμάτων αλλά από έναν τομέα εναλλάξ.
Εκτός από αυτά, η ακαδημία θα απονέμει και άλλα βραβεία τα οποία εμπίπτουν σε τρεις ξεχωριστές κατηγορίες:
- Τα θεσμοθετημένα/αθλοθετημένα βραβεία της ακαδημίας.
- Τα «οίκοθεν» βραβεία που θα επιβραβεύουν την αριστεία με την απονομή μεταλλίων και χωρίς τη συνοδεία χρηματικού ποσού.
- Τα βραβεία που θα τιμούν ανθρώπους από κάθε κοινωνικό / πολιτικό / επιστημονικό φάσμα, Κύπριους που ζουν εδώ ή στο εξωτερικό και που επιτελούν σημαντικό έργο. Οι τιμώμενοι θα κηρύσσονται επίτιμα μέλη της ακαδημίας.