Θετική εξέλιξη για έργα τέχνης στο κτήριο του ΘΟΚ

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 14.6.2019

Την ομόφωνη απόφαση να προχωρήσει στην προκήρυξη Διαγωνισμού για τον εμπλουτισμό του κτηρίου του ΘΟΚ με έργα τέχνης έλαβε το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού στις 3 Ιουνίου.


Σύμφωνα με την πρόεδρο του δ.σ. του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, Αντιγόνη Αθηαινίτη, επιδεικνύει έμπρακτα τη στήριξή του στον πολιτισμό, γι' αυτό και ανταποκρίνεται θετικά στην υποχρέωση υλοποίησης των προνοιών της νομοθεσίας του Περί του Ελαχίστου Υποχρεωτικού Ποσοστού Εμπλουτισμού των Δημοσίων Κτηρίων με Έργα Τέχνης Νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι δύο καλλιτέχνες, η Μαρία Λοϊζίδου και ο Νίκος Κουρούσιης, απέστειλαν μέσω δικηγόρου επιστολή στον ΘΟΚ δίνοντας διορία 20 ημερών για την προκήρυξη δημόσιου διαγωνισμού για εμπλουτισμό του κτηρίου του ΘΟΚ με έργα τέχνης. Ο Οργανισμός είχε την υποχρέωση δια νόμου για να εμπλουτίσει το κτήριό του με έργα τέχνης κατά την ανέγερση του κτηρίου, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Πρόκειται για τον νόμο του 1%, ο οποίος προνοεί τη δημιουργία έργων τέχνης αξίας αντίστοιχης του 1% του συνολικού κόστους έκαστου δημόσιου κτηρίου. Για τον ΘΟΚ, το ποσό αντιστοιχεί στις 205 χιλιάδες ευρώ.

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες

Η κ. Αθηαινίτη ανέφερε στο «Π» ότι θα προχωρήσει με όλες τις ενέργειες για την προκήρυξη του Διαγωνισμού ενώ ήδη το δ.σ. ανέθεσε στην ίδια την εκπροσώπηση του ΘΟΚ στην πενταμελή Ειδική Επιτροπή που -όπως προνοεί ο νόμος- πρέπει να συσταθεί με σκοπό την εφαρμογή του νόμου. Σύμφωνα με την ίδια, θα ξεκινήσει η διαδικασία σύνθεσης της Επιτροπής και με τα υπόλοιπα μέλη [εκπρόσωπος ΕΚΑΤΕ, εκπρόσωπος ΕΙΚΑ, αρχιτέκτονας του κτηρίου - εν προκειμένω ο Χαρίλαος Κυθρεώτης και ένα ανεξάρτητο πρόσωπο με ειδικότητα ή επαγγελματική εμπειρία στις εικαστικές τέχνες].

Από την πλευρά του, ο Αχιλλέας Δημητριάδης, δικηγόρος των δύο καλλιτεχνών που έθεσαν τον ΘΟΚ προ των ευθυνών του για την υλοποίηση των προνοιών της σχετικής νομοθεσίας, ανέφερε ότι είναι ικανοποιημένος από την απόφαση του δ.σ. του ΘΟΚ, για την οποία ενημερώθηκε τηλεφωνικά από την ίδια την κ. Αθηαινίτη.

Πάντως, η πρόεδρος του δ.σ. του ΘΟΚ δεν καθόρισε τον χρονικό ορίζοντα προκήρυξης του Διαγωνισμού για τον εμπλουτισμό του κτηρίου με έργα τέχνης. Εξέφρασε, ωστόσο, την αισιοδοξία ότι από τη στιγμή που έχει ληφθεί ομόφωνα η απόφαση για την υλοποίηση των προνοιών της νομοθεσίας και η διαδικασία έχει τροχοδρομηθεί, θα υπάρχει θετική κατάληξη.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ