Δεν θα δοθεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 4.5.2018

Η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα απονεμηθεί φέτος το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, κι αυτό γιατί η Ακαδημία -οργανισμός υπεύθυνος για το βραβείο με έδρα τη Στοκχόλμη- βρίσκεται εν μέσω ενός σκανδάλου που οδήγησε σε κρίση.


Το σκάνδαλο αφορά τις μαρτυρίες 18 γυναικών σύμφωνα με τις οποίες δέχτηκαν σεξουαλική παρενόχληση ή βίαιες επιθέσεις από τον φωτογράφο Ζαν-Κλοντ Αρνό, σύζυγο της ακαδημαϊκού, ποιήτριας, δραματουργού και μέλους της Σουηδικής Ακαδημίας Καταρίνα Φρόστενσον.

Η Καταρίνα Φρόστενσον αποχώρησε από την Ακαδημία τον περασμένο Νοέμβριο, όταν δημοσιοποιήθηκαν οι καταγγελίες. Ο Αρνό, πάντως, αρνείται τις κατηγορίες τόσο περί σεξουαλικής παρενόχλησης -και δη σε εγκαταστάσεις της Ακαδημίας στο Παρίσι και τη Στοκχόλμη- όσο και κατηγορίες περί διαρροής των ονομάτων νικητών των βραβείων προηγούμενων χρόνων.

Σε... πολέμους

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Σουηδική Ακαδημία δεν θα απονείμει βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Έχει ήδη συμβεί επτά φορές σε περιόδους πολέμου: το 1914 με την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και το 1918 με τη λήξη του, το 1935 με την εισβολή των Ιταλών στην Αβησσυνία και τα έτη 1940-1943 με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, το Νόμπελ δεν απονέμεται υπό συνθήκες που δικαιολογούν την αναβολή της απονομής: όταν στο εκάστοτε ινστιτούτο που αποφασίζει για το βραβείο επικρατεί μια ιδιάζουσα και ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση που δεν προσφέρει αξιοπιστία στην απόφαση για το βραβείο.

Κάθε εποχή έχει τις... εμπόλεμες ζώνες της και η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι βιώνει μια σοβαρή κρίση, παραδεχόμενη ότι η εμπιστοσύνη στον θεσμό έχει κλονιστεί. Ήδη έξι από τα 18 μέλη της έχουν παραιτηθεί.

«Η κρίση στη Σουηδική Πρεσβεία έχει επηρεάσει αρνητικά το Νόμπελ. Η απόφαση που έχει ληφθεί υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστσης και θα βοηθήσει στη διασφάλιση της -σε βάθος χρόνου- φήμης του Νόμπελ», σημειώνεται.

Η απόφαση της Σουηδικής Ακαδημίας δεν επηρεάζει τα υπόλοιπα βραβεία που απονέμονται από άλλους φορείς στη διάρκεια του χρόνου.

Συμπαράσταση στη Γραμματέα

Παράπλευρο ζήτημα, στο μεταξύ, προέκυψε στη Σουηδική Ακαδημία, καθώς άνδρες μέλη πίεσαν τη Γενική Γραμματέα της Ακαδημίας, Σάρα Ντάνιους [είναι η πρώτη φορά που η Σουηδική Ακαδημία έχει γυναίκα επικεφαλής] να παραιτηθεί λόγω «κακών χειρισμών» του σκανδάλου. Ωστόσο μέχρι σήμερα, η Ντάνιους θεωρείτο ιδιαίτερα ικανή. Γι' αυτό και εκατοντάδες πολίτες στη Στοκχόλμη συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν υπέρ της [αρχική φωτογραφία], επισημαίνοντας ότι η Σουηδική Ακαδημία κυριαρχείται από άνδρες και πως η πίεση που ασκήθηκε προς την Ντάνιους έχει σεξιστικό κίνητρο.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ