ΠτΔ: «Αρχαιολογικό Μουσείο προ της λήξης της θητείας μου»

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 19.6.2019

Το Αρχαιολογικό Μουσείο ήταν ένα σε μια μακρά λίστα αναπτυξιακών έργων που ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη διάρκεια της ομιλίας του, κατά την τελετή εγκαινίων του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας.


Δηλώνοντας ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο θα συμβάλει καθοριστικά, όπως είπε, στην «περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο της πρωτεύουσας», ο ΠτΔ προσδιόρισε το 2020 ως το έτος προκήρυξης των προσφορών για την ανέγερση του νέου Μουσείου.

«Ευελπιστώ ότι μετά την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε από πλευράς τεχνοκρατών, το 2020 θα είναι η χρονιά προκήρυξης των προσφορών και ότι προ της λήξης της θητείας μου ή κατά τη λήξη της θητείας μου θα παραδίδεται τουλάχιστον το κυρίως μέρος του μουσείου» είπε.

  • Διαβάστε ακόμη: Πρώτο βραβείο στην Θεώνη Ξάνθη για το Νέο Κυπριακό Μουσείο


Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θέλει οπωσδήποτε να τελέσει τα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου πριν τη λήξη της θητείας του, το 2023, και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. Με την καθυστέρηση των διαδικασιών, το ενδεχόμενο είναι μάλλον απομακρυσμένο.

Υπενθυμίζεται ότι μέτα από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, η πρόταση της Ελληνίδας αρχιτέκτονα Θεώνης Ξάνθη και του γραφείου της XZA Architects κέρδισε το Α' Βραβείο του διαγωνισμού.

Το χρονοδιάγραμμα που ορίστηκε όταν υπογράφηκε, τον Μάρτιο 2019, η συμφωνία για την ανέγερση του μουσείου, την οποία υπέγραψαν ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Έργων Σωκράτης Ζαπίτης και η αρχιτέκτονας του έργου, ήταν:

  • Για την κατασκευή του έργου θα προκηρυχθεί διαγωνισμός τον Νοέμβριο του 2020

  • Το πρώτο στάδιο (εξωτερική κατασκευή κτηρίων και περιβάλλων χώρος) θα συμπληρωθεί τον Δεκέμβριο 2022 [σε αυτό το στάδιο αναφέρθηκε ο πρόεδρος]

  • Το δεύτερο στάδιο (εσωτερικές εργασίες, μουσειολογικές και μουσειογραφικές κατασκευές) θα συμπληρωθεί τον Ιούνιο 2024.

  • Ο εργολάβος θα αναλάβει και τη 12ετή συντήρηση του έργου.


Η κατασκευή του έργου εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 83 εκατ. ευρώ (προ ΦΠΑ) και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2024.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ