Ιδρυμα Συμφωνικής Ορχήστρας σε εμπόλεμη ζώνη

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 22.6.2019

Σε υποχρεωτική άδεια βρίσκεται εδώ και κάποιες μέρες ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου (ΙΣΟΚ) Νέναντ Μπογκτάνοβιτς λόγω καταγγελιών και παραπόνων εναντίον του.


Ξαφνική απομάκρυνση

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το διοικητικό συμβούλιο του ΙΣΟΚ αποφάσισε να δώσει υποχρεωτική άδεια δέκα ημερών στον κ. Μπογκτάνοβιτς διορίζοντας τριμελή ερευνητική επιτροπή για την εξέταση των καταγγελιών ενώ σε έκτακτη σύγκληση του προσωπικού -στο πλαίσιο της οποίας γνωστοποιήθηκε η απομάκρυνση του εκτελεστικού διευθυντή- ανακοινώθηκε η αλλαγή του οργανογράμματος του ιδρύματος.

Αλλαγές στο Οργανόγραμμα

Οι αλλαγές αφαιρούν από τον εκτελεστικό διευθυντή κάθε αρμοδιότητα και παρέχουν επιπλέον ευθύνες στους καλλιτεχνικούς διευθυντές της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου (ΣΟΚ) και της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου (ΣΟΝΚ), Γιένς Γκέοργκ Μπάχμαν και Γιώργο Κουντούρη αντίστοιχα.

Οι αποφάσεις του δ.σ., οι οποίες δόθηκαν προφορικά στο προσωπικό, έρχονται λίγες μόνο μέρες μετά από δημοσιεύματα της εφημερίδας «Πολίτης» σχετικά με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΣΟΝΚ, Γιώργο Κουντούρη και τις πολιτικές προεκτάσεις που λαμβάνουν οι ανταγωνισμοί εντός του ιδρύματος, εξαιτίας της παράλληλης ιδιότητάς του ως προέδρου του κόμματος «ΕΟΠ - Εγώ Ο Πολίτης». Επιπλέον, στα δημοσιεύματα αποκαλύπτεται επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Κουντούρης παρακάμπτοντας την ιεραρχία του ΙΣΟΚ, μέσω της οποίας εισηγείται τον διορισμό ατόμων στο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος.

Περισσότερες εξουσίες στους μαέστρους

Το -ιδιωτικού δικαίου και κρατικής επιχορήγησης- Ίδρυμα της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, βρέθηκε σε δεινή θέση το 2017 όταν παρατηρήθηκαν δυσκολίες στην ορθολογιστική οικονομική του διαχείριση. Σε αυτό το πλαίσιο υιοθετήθηκε ένα Οργανόγραμμα που παρείχε την ευθύνη για τα καλλιτεχνικά θέματα στους καλ. διευθυντές και για τα οικονομικά θέματα στον Εκτελεστικό Διευθυντή, στον οποίο θα υπαγόταν και το διοικητικό προσωπικό.

Ανακοινώνοντας το νέο Οργανόγραμμα, το δ.σ. έδωσε την ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης στους καλλιτεχνικούς διευθυντές, στους οποίους πια θα λογοδοτεί και το προσωπικό. Ωστόσο από αυτή την απόφαση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» δεν δόθηκε σε γραπτή μορφή, προκύπτει ζήτημα προσόντων. Κατά την προκήρυξη των θέσεων καλλιτεχνικής διεύθυνσης, δεν ζητούνται γνώσεις οικονομικής διαχείρισης, γεγονός που φέρνει σε δύσκολη θέση το δ.σ. ως προς την ικανότητα των δύο καλλιτεχνικών διευθυντών να χειρίζονται τα οικονομικά θέματα της Ορχήστρας του, έκαστος.

Παρά τις κλήσεις του «Π», δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τον Πρόεδρο του δ.σ. του ΙΣΟΚ, αναπληρωτή διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κυπριανό Λούη, για να σχολιάσει τις αποφάσεις και το πολεμικό κλίμα στο Ίδρυμα.

Επιστολή στον ελεγκτή

Στο μεταξύ, στα χέρια του γενικού ελεγκτή βρίσκεται επιστολή-καταγγελία στην οποία γίνεται λόγος για κακοδιαχείριση, διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας και η οποία φέρνει σε δύσκολη θέση τον Γιώργο Κουντούρη. Στην επιστολή τίθεται, επιπλέον, θέμα περί επιδίωξης να μονιμοποιηθούν τόσο οι μαέστροι αλλά και οι μουσικοί των ορχηστρών. Ο γενικός ελεγκτής καλείται να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται διαχείριση της κρατικής χορηγίας των 3 εκατ. ευρώ που λαμβάνει το ΙΣΟΚ αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της ορχήστρας σε σχέση με την εργοδότηση των μουσικών της (ώρες εργασίας, πτυχία, αξιολόγηση).

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ