Ο Ιούνιος στο Ριάλτο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 16.5.2018

Το πρόγραμμά του για τον μήνα Ιούνιο ανακοίνωσε το Θέατρο Ριάλτο.


Κάνοντας αρχή με το «Όρος», τη νέα χορογραφική δουλειά της Μάχης Δημητριάδου Λίνταλ στις 2 Ιουνίου, ο χορός θα έχει την τιμητική του αυτό το μήνα στο Ριάλτο καθώς από τις 11 Ιουνίου θα διεξάγεται το φετινό 21ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου.

Ξεχωρίζει επίσης η μουσική παράσταση του Δώρου Δημοσθένους και της Λένας Κιτσοπούλου με τίτλο Bang Bang ενώ στην οθόνη του Ριάλτο θα προβληθεί η ταινία Loveless, που απέσπασε πέρυσι το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών 2017.

Το αναλυτικό πρόγραμμα

  • 2 Ιουνίου, Σάββατο, 20:30 (60’)


«Όρος» από τις Ασώματες Δυνάμεις

Ένα έργο για την αντοχή, τη συμπόνια, την πνευματική αναζήτηση. Ένα ταξίδι εσωτερικής ανάβασης που σηματοδοτεί την αναζήτηση νοήματος και την επιθυμία του ανθρώπου να συναντήσει τον εαυτό του και τον άλλον. Τέσσερις άνθρωποι καταθέτουν τις ιστορίες τους κι αφήνουν το ίχνος της προσωπικής τους διαδρομής.

Σύλληψη / χορογραφική διεύθυνση: Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl
Χορεύουν / συνδημιουργούν: Λοΐζος Κωνσταντίνου, Φούλη Στυλιανίδου, Ήβη Χατζηβασιλείου, Γιάννης Οικονομίδης

Στο πλαίσιο του προγράμματος Τερψιχόρη 2018 για την έρευνα και την ανάπτυξη του σύγχρονου χορού, των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Εισιτήρια: € 12 / 8

  • 3 Ιουνίου, Κυριακή 20:30 (120’)


Bang Bang με τους Δώρο Δημοσθένους και Λένα Κιτσοπούλου

Ο Δώρος Δημοσθένους, συναντά επί σκηνής τη Λένα Κιτσοπούλου σε μια από τις πιο ανατρεπτικές παραστάσεις της φετινής σεζόν. Δύο κόσμοι τόσο διαφορετικοί, οι οποίοι ωστόσο δεν συγκρούονται, αλλά ενώνονται μέσα από τραγούδια. Cult ελληνικές μελωδίες των 70’s και 80’s συναντούν αυτές του Elvis και της Dusty Springfield. Ένα πρόγραμμα που ξεκινά από ένα jazz club της Νέας Υόρκης και τελειώνει στην πίστα μιας ελληνικής disco.
Μουσικοί: Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο, ενορχηστρώσεις), Απόστολος Κάλτσας (κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο), Τάκης Βασιλείου (κρουστά, ντραμς), Δημήτρης Καραγιάννης (σαξόφωνο άλτο και σοπράνο, φλάουτο), Σωτήρης Πέπελας (τρομπέτα) και Μιχάλης Μηνά (μπουζούκι). Eπιμέλεια προγράμματος: Χρήστος Καρυώτης.
Εισιτήρια: € 16 /12

  • 8 Ιουνίου, Παρασκευή 20:30 (127’)


Χωρίς Αγάπη / Loveless του Andrey Zvyagintsev

Μια ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Andrey Zvyagintsev, γνωστού από τις πολυβραβευμένες ταινίες του Leviathan και The Return. Ο Μπόρις και η Ζένια συγκρούονται για την κηδεμονία του δωδεκάχρονου γιου τους. Όταν μια μέρα αντιλαμβάνονται ότι ο μικρός έχει εξαφανιστεί, απευθύνονται στις αρχές για τον εντοπισμό του. Η ταινία που εξασφάλισε το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών 2017, είναι φτιαγμένη από τη στόφα των ταινιών που σε κρατούν καρφωμένο στο κάθισμα του σινεμά.

Ηθοποιοί: Maryana Spivak, Alexey Rozin, Matvey Novikov, Marina Vasilyeva, Andris Keishs, Alexey Fateev. Στα Ρωσικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Εισιτήρια: € 10 / 7

  • 11 Ιουνίου, Δευτέρα 20:30 (77’) *


[N]emo Body, από την ομάδα Gotra, η συμμετοχή της Ολλανδίας στο 21ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού

O χορογράφος Joost Vrouenraets μας προσκαλεί με την παράσταση αυτή να επανεξετάσουμε τις απόψεις μας και να αποκαλύψουμε την αλήθεια μέσα μας. Αναζητώντας την απόλυτη τελειότητα, πέντε χορεύτριες βιώνουν τα όρια της δικής τους σωματικότητας, με το αισθητικό ιδεώδες να παραμορφώνει την αντίληψή της και να τη μεταμορφώνει σε μια εικόνα απογοήτευσης, σύγκρουσης και πόνου.

Χορεύουν οι Maïté Guérin, Francesca Imoda, Roshanak Morrowatian, Marika Meoli, Marcia Liu.

Εισιτήρια: € 5 | Κάρτα Φεστιβάλ: € 20

  • 15 Ιουνίου, Παρασκευή 20:30 (80’) *


Meeting you was Fate από το Théâtre du Corps Pietragalla-Derouault
, η συμμετοχή της Γαλλίας στο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού

Σε αυτή την παράσταση, που δημιούργησαν η Marie-Claude Pietragalla και ο Julien Derouault, οι χορογράφοι ασχολούνται με τη μνήμη του σώματος που διαλύεται, αφήνοντας χώρο για τη μνήμη της ψυχής. Η συνάντηση ήταν μοιραία, ένα οικείο ταξίδι, μια εξερεύνηση της σχέσης αγάπης ανάμεσα σε δύο όντα: ένα έργο για το παρόν, τη σταθερότητα και την εναλλαγή των συναισθημάτων που δημιουργούνται από την ίδια τους τη μεταβλητότητα.
Το ζευγάρι στην απλότητα του, παρουσιάζει τη σχέση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, το σπινθήρισμα της συνάντησής τους, τις σκέψεις που τους κατακλύζουν και το χρόνο που περνά, αναδιαμορφώνοντας το πεπρωμένο τους κάθε στιγμή.
Εισιτήρια: € 5 | Κάρτα Φεστιβάλ: € 20

  • 21 Ιουνίου, Πέμπτη 19:00 (120’)


Γιορτή της Μουσικής στην Πλατεία Ηρώων

Το Θέατρο Ριάλτο τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής προσκαλεί το κοινό και σχήματα διαφορετικών μουσικών ειδών στην Πλατεία Ηρώων σε μια συναυλία χωρίς όρια. Η μουσική ως παγκόσμια γλώσσα, κινείται χωρίς περιορισμούς και κατηγορίες, γεφυρώνοντας ανθρώπους και πολιτισμούς με τις μελωδίες της. Συμμετέχουν τα σχήματα: The Coop Band και Μπερτέδες Plus. Με τη συνεργασία του Δήμου Λεμεσού
Είσοδος ελεύθερη

  • 22 Ιουνίου, Παρασκευή 20:30 (90’)*


Giselle από το Balletto di Roma, η ιταλική συμμετοχή στο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού

Η χορογραφία των Itamar Serussi Sahar και Chris Haring δεν είναι μόνο μια νέα εκδοχή της γνωστής ιστορίας της Giselle, αλλά κυρίως μια βαθιά εξερεύνηση του κόσμου της νεαρής κοπέλας που προδόθηκε από τον εραστή της και της αντιπαράθεσης ανάμεσα στη ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο. O Andreas Berger αναδιατάσσει τη γνωστή μουσική του Adolphe Adam με τρόπο που να δημιουργούνται για τους χορευτές νέες δυνατότητες ρυθμού και κίνησης.
Εισιτήρια: € 5 | Κάρτα Φεστιβάλ: € 20

  • 24 Ιουνίου, Κυριακή 20:30 (55’)*


Icetree από τους Inbal Pinto & Avshalom Pollak Dance Company, η ισραηλινή συμμετοχή στο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού

Ένα συναρπαστικό ταξίδι ανακάλυψης, κατάδυσης στα αρχαιολογικά στρώματα του κοινού έργου των Inbal Pinto και Avshalom Pollak. Από ελεγχόμενη απόσταση, επιστρέφουν μαζί προς γνώριμα τοπία. Σαν να ανοίγει ξανά ένα γράμμα σταλμένο από τόπο μακρινό, από αλλοτινή εποχή, που διαχέεται στο παρόν, δημιουργώντας μια αλλιώτικη εμπειρία, επαναπροσδιορίζοντας τον ίδιο τον εαυτό τους.
Στα βάθη του φανταστικού σύμπαντος των Pinto-Pollak, οι Καρέκλες του Ιονέσκο ζωντανεύουν, γίνονται χορός και το παράλογο μεταμορφώνεται μεμιάς σε πραγματικό. Πρόκειται για μια κωμικοτραγική συνάντηση μεταξύ χαρακτήρων που αναζητούν ένα συγγραφέα και ξεχασμένων όντων σε ένα μέρος που είναι παντού και πουθενά, δημιουργώντας έτσι έναν κόσμο φτιαγμένο από σπασμένα όνειρα.
Χορεύουν: Almog Ben Horin, Zvi Fishzon, Marta Luiza Jankowska, Joy Kammin, Amit Marsino, Moran Muller, Thomas Walschot, Ofir Yanai, Dina Ziv.
Εισιτήρια: € 5 Ι Κάρτα Φεστιβάλ: € 20

  • 28 Ιουνίου, Πέμπτη 20:30 (60’) 15+ *


Ιόν, παραγωγή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, η συμμετοχή της Ελλάδας στο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού

Σε σύλληψη και χορογραφία του Χρήστου Παπαδόπουλου, ένα ζωντανό σύστημα από δέκα χορευτές πάλλεται και συντονίζεται, έλκεται και απωθείται, καταγράφοντας τροχιές που ακολουθούν τους μηχανισμούς της φύσης. Η χορογραφία θέτει ερωτήματα ανθρώπινης φύσης, γιατί εκεί έξω είμαστε όλοι ιόντα, ηλεκτρικά φορτισμένα.
Η χορογραφία του Χρήστου Παπαδόπουλου εστιάζει στην επαναληπτικότητα των κινητικών μοτίβων, στην καθαρότητα του σκηνικού χώρου που διαμορφώνεται μέσα από τους φωτισμούς και την ίδια τη δράση.

Χορεύουν: Νάντη Γώγουλου, Νώντας Δαμόπουλος, Αμαλία Κοσμά, Χαρά Κότσαλη, Γεώργιος Κοτσιφάκης, Ευθύμης Μοσχόπουλος, Δήμητρα Μερτζάνη, Μαρία Μπρέγιαννη, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Αλέξης Τσιάμογλου.

Εισιτήρια: € 5 Ι Κάρτα Φεστιβάλ €: 20

  • 30 Ιουνίου, Σάββατο 20:30 (50’) 3+ *


Zick Zack Puff από τη Mafalda Company, η συμμετοχή της Ελβετίας στο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού

Για πρώτη φορά στο φεστιβάλ εντάσσεται παράσταση για παιδιά. Η ομάδα Mafalda από τη Ζυρίχη και η χορογράφος Teresa Rotemberg, συναρπάζουν το κοινό, μέσα από πολυδιάστατους κόσμους. Καλλιτέχνες ποικίλων δεξιοτήτων συνευρίσκονται σε αυτό το χορευτικό έργο. Μέσω κοινών εμπειριών αρχίζουν σταδιακά να συνειδητοποιούν ότι υπάρχει ευκαιρία στη διαφορετικότητα, αρκεί να ενώσουν δυνάμεις και να συμπληρώσουν ο ένας τον άλλον.
Μαζί, θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να ανακαλύψουν νέες προοπτικές, ακόμη και στις πιο περίπλοκες καταστάσεις. Οι δρόμοι των τριών μελών της ομάδας συναντώνται μέσα από πολύχρωμα συνοπτικά επεισόδια και εικόνες που σκιαγραφούν τον χαρακτήρα του καθενός, με τη βοήθεια ευφάνταστων σκηνικών, αντικειμένων και κοστουμιών. Θα χρειαστούν μονάχα μπαλόνια, καλσόν και, κυρίως, στοίβες χαρτιών για να το πετύχουν! Είναι βέβαιο ότι η παράσταση θα εξάψει τη φαντασία των νεαρών θεατών και θα τους χαρίσει εκατοντάδες ιδέες, έτοιμες να ενσωματωθούν στα δικά τους παιχνίδια.
Χορεύουν: Diane Gemsch, Yamila Khodr, Fausto Izzi
Εισιτήρια: € 5 Ι Κάρτα Φεστιβάλ: € 20

* 21ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου

Διοργάνωση: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού – Θέατρο Ριάλτο

Δωρεάν είσοδος για Μαθητές, Φοιτητές, Στρατιώτες, Συνταξιούχους & Επαγγελματίες Χορού
Δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο από Λευκωσία.

Στις 20 Ιουνίου (20:30) παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ στη Λευκωσία στο Παλλάς, η κυπριακή συμμετοχή, που αποτελείται από δύο παραστάσεις οι οποίες επιλέχθηκαν κατά την Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού 2018, NLE (Near Life Experience) και Whispers σε χορογραφίες των Λία Χαράκη και Φούλη Στυλιανίδου αντίστοιχα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ