Ίδρυμα Πολιτισμού στα σκαριά στην Πάφο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 11.7.2019

Γράφει ο Κώστας Νάνος


Δύο σχεδόν χρόνια μετά την παράδοση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου με μία αρνητική ψήφο έλαβε την απόφαση για τη σύσταση ανεξάρτητου ιδρύματος πολιτισμού. Με αυτόν τον φορέα θα επιχειρηθεί να καλυφθεί το κενό, το οποίο άφησε στην πόλη ο οργανισμός Pafos 2017.

Ο φορέας θα είναι ιδιωτικού δικαίου, χωρίς μετοχικό κεφάλαιο και μοναδικός ιδιοκτήτης θα είναι ο Δήμος Πάφου, ο οποίος θα διορίζει τον πρόεδρο και τα έξι μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Η θητεία του δ.σ. θα διαρκεί 30 μήνες και θα μπορεί να ανανεωθεί μέχρι τρεις φορές. Το Ίδρυμα θα έχει καλλιτεχνικό διευθυντή με συμβόλαιο ορισμένου χρόνου, ενώ τα κτήρια πολιτιστικής υποδομής όπως είναι το Μαρκίδειο, η Παλαιά Ηλεκτρική, το Αττικόν, το Χάνι του Ιμπραήμ και η αίθουσα Εν πλω θα παραχωρηθούν στον φορέα για χρήση, με τον Δήμο Πάφου να διατηρεί την ιδιοκτησία και την ευθύνη συντήρησής τους. Το Ίδρυμα Πολιτισμού θα επιχορηγείται από τον Δήμο Πάφου με ποσό ύψους 500 χιλ. ευρώ ετησίως, ενώ θα μπορεί να δέχεται κρατική ενίσχυση για πολιτιστικές παραγωγές και χορηγίες από ιδιώτες.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης, τα μέλη του συζήτησαν τους βασικούς άξονες για τη δημιουργία του ιδρύματος και τροποποιήθηκαν ορισμένες πρόνοιες του αρχικού σχεδίου, που είχε παρουσιαστεί πριν από περίπου έξι μήνες. Η τελική μορφή του φορέα και το καταστατικό του θα αποφασιστεί σε επόμενη συνεδρία του σώματος, οπόταν θα συζητηθούν και θέματα προσωπικού, τα οποία θα υπαχθούν στον φορέα. Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου σε δηλώσεις τους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση να συσταθεί ο φορέας, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αξιοποιηθεί η κληρονομιά που άφησε στην Πάφο η Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Ταυτόχρονα, θα αξιοποιηθούν και όλοι οι χώροι πολιτιστικής υποδομής που απέκτησε η Πάφος. Το μεγάλο στοίχημα, όπως σημείωσαν, δεν είναι απλώς η οργάνωση εκδηλώσεων, αλλά η παραγωγή πολιτισμού και η καλλιέργεια συνειδήσεων.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ