Εγκαίνια για την έκθεση φωτογραφίας του Πέτρου Φιακά

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 24.5.2018

Με τις λέξεις του Τζούλιο Σαβορνάν, του δημιουργού της ενετικής οχύρωσης της Λευκωσίας Solamente Famagosta/ Μόνο η Αμμόχωστος, άνοιξε την εισήγησή της η αρχαιολόγος Άννα Μαραγκού, χθες βράδυ Τετάρτης, στην Πύλη Αμμοχώστου, στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Πέτρου Φιάκκα με τίτλο «Αμμόχωστος - Η πορεία και η ψυχή ενός βασιλείου».


Όπως ανέφερε η κ. Μαραγκού, αυτά τα λόγια έγραψε ο Σαβορνάν σε επιστολή του ημερομηνίας 13 Ιουνίου 1558 εξηγώντας στη Βενετία γιατί μόνον η Αμμόχωστος μπορεί να προστατέψει την Κύπρο.

Η ομιλήτρια παρέθεσε μια σύντομη ιστορία της Αμμοχώστου δια μέσω των αιώνων.

«Πριν φύγουμε στις 13 του Αυγούστου του 1974 η Αμμόχωστος ήταν σίγουρα η Καρδιά της Κύπρου, το λιμάνι και η βιομηχανία τροφοδοτούσαν και στήριξαν σχεδόν αποκλειστικά την οικονομία της νεοσύστατης δημοκρατίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι «η ανεπανάληπτη παραλία μας έφερε τον τουρισμό, η πόλη μεγάλωσε, άνθισε, έζησε χρόνια μοναδικά... Μια πόλη που το 1974 έσφυζε από ζωή, μια πόλη που δεν κοιμόταν! Μια πόλη κοσμοπολίτικη που ζούσε τη θάλασσά της, τον Ναυτικό Όμιλο, τον κόσμο της, μια  πόλη που ενέπνευσε ποιητές, τον Σεφέρη, τον Ελύτη, μια πόλη ονειρεμένη».

Η κ. Μαραγκού ευχήθηκε όπως «αυτά τα λίγα που ακούστηκαν να παραμείνουν στο μυαλό μας, να μας κάνουν να σκεφτούμε την πόλη μας και το μέλλον της σε μια Κύπρο ελεύθερη».

«Γιατί τελικά αγαπητοί φίλοι, την πόλη μας εμείς πρώτοι πρέπει να τη διεκδικήσουμε, εμείς όλοι ενωμένοι με το Ε κεφαλαίο...γιατί όπως ακούσατε οι βοήθειες του εξωτερικού πάντα αργούν...εμείς λοιπόν πρέπει να διεκδικήσουμε την ελευθερία της πόλης μας που είναι προϋπόθεση και της δικής μας ελευθερίας και ευδαιμονίας...Είθε λοιπόν», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ