Η Αρμενία στην Ονασαγόρου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 25.5.2018

Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου


Στην καρδιά της όχι και τόσο πολυσύχναστης οδού τότε- Ονασαγόρου στήθηκε πριν οκτώ χρόνια- το μικρό εκείνο μαγαζί που έφτιαχνε λαχματζούν και χαλλουμωτές με μόλις 1,30 και 1 ευρώ αντίστοιχα. Το μαγαζί του Άβο είχε τότε τις διαστάσεις ενός ξυλόφουρνου. Ένα μικρό μαγαζί, με μεγάλη όμως φήμη, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στον Αρμενοκύπριο ιδιοκτήτη να επεκτείνει το χώρο, δημιουργώντας το μαγαζί που ξέρουμε σήμερα.

Αυτό που οι περισσότεροι δε γνωρίζαμε, είναι ότι το πιο φημισμένο στέκι αρμενικής κουζίνας στην πρωτεύουσα, αποτελούσε στο παρελθόν το εργαστήριο κατασκευής κοσμημάτων, του ίδιου ιδιοκτήτη, Άβο , από το 1994. Η μείωση της συγκεκριμένης δουλειάς ωστόσο, φαίνεται ότι του «βγήκε» σε καλό, όταν έστρεψε το ενδιαφέρον του στο φαγητό. Από το 2008 που σταμάτησε τη δουλειά συνέχιζε να νοικιάζει το μαγαζί,  αποφασίζοντας δύο χρόνια μετά να μπει στην κουζίνα.

avo (1 of 1)
avo-2


«Όταν μειώθηκε η δουλειά με την κατασκευή κοσμημάτων, αναγκαστικά έπρεπε να κάνω κάτι άλλο, οπότε σκέφτηκα αυτό με το φαγητό. Δεν είχα κάποια εμπειρία σαν μάγειρας, η δουλειά μου ήταν άλλη,  όμως επειδή άρχισα με μόνο δύο προϊόντα: χαλλουμόπιτα και λαχματζούν , ήταν πιο εύκολο για μένα. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να ακολουθώ σωστά τις συνταγές».

«Κλέβοντας» τη συνταγή της χαλλουμωτής από την Κύπρια γιαγιά του που ζούσε στα κατεχόμενα, και με όσες γνώσεις απέκτησε ο ίδιος από την οικογένεια του στην Αρμενία, δούλεψε στην κουζίνα, έκανε δοκιμές στις συνταγές, και κατέληξε στις γεύσεις που ξέρουμε σήμερα.

avo-4




Τα σταθερά μικρά βήματα που πρέπει να κάνεις στο ξεκίνημα μιας επιχείρησης είναι για τον Άβο το άλφα και το ωμέγα στην μετέπειτα επιτυχία της. «Πάντα όταν ξεκινάς κάτι καινούργιο πρέπει να σκέφτεσαι να κάνεις πράγματα ώσπου φτάνει το σιέρι σου».

«Ακολούθως όταν γίνεσαι πλέον γνωστός μέσω της δουλειάς σου, η ευθύνη μεγαλώνει ενώ όση περισσότερη δουλειά έχεις, τόσο πιο ανήσυχος πρέπει να είσαι. Φαντάσου ότι από εδώ τρώνε περίπου 800 άτομα την ημέρα, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να είσαι πάντα πολύ προσεκτικός σε όλα.»

«Η δουλειά είναι ένα μικρό μωρό..αν δεν το ταΐζεις δε θα μεγαλώσει..»

Το μυστικό της επιτυχίας δεν είναι ένα αλλά ένας συνδυασμός όπως ο ίδιος αναφέρει: « Η ειλικρίνεια στον πελάτη, η εξυπηρέτηση, η ποιότητα  και η φρεσκάδα σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές που προσφέρει κέρδισαν την εμπιστοσύνη του κόσμου».

« Οι πελάτες μου για μένα είναι πρώτα απ ΄ όλα σαν φίλοι μου. Και οι ίδιοι έτσι νιώθουν εδώ. Πάντα τους λέω όταν έρχεστε στο μαγαζί μου να το νιώθετε σαν δικό σας. Έχω πολλούς σταθερούς πελάτες ,που έρχονται από τότε που άνοιξα.»

avo-8
avo-9


Μαζί του στο μαγαζί, η γυναίκα του Ναρινέ και η κόρη του Άννι, αποτελούν πολύτιμη βοήθεια για τον ίδιο, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια όταν η δουλειά αυξήθηκε. «Η οικογένεια σου, είναι αυτή που σε κάνει πιο δυνατό και ικανό να διατηρήσεις τη δουλειά σου για περισσότερα χρόνια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι  «το μαγαζί αποτελεί το δεύτερό τους σπίτι».

Η κόρη του, Άννη ,ολοκληρώνοντας πια τις σπουδές της, βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στο μαγαζί αναλαμβάνοντας τη διαχείριση του προσωπικού. Η ίδια αναφέρεται στα μυστικά της επιτυχίας , συγκαταλέγοντας ανάμεσα σ’ αυτά το πείσμα του πατέρα της Άβο, που τον βοήθησε να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες είχε να αντιμετωπίσει: «Εκτός από την ποιότητα και τις συνταγές, ο πατέρας μου έβαλε αρκετό πείσμα και περνά μέχρι τώρα αρκετές προκλήσεις και δυσκολίες για να φτάσει να είναι αυτό που είναι τώρα.  Η υπομονή και το πείσμα του , έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να έχει δουλειά το μαγαζί και να αποκτήσει κάποια φήμη στον κόσμο».

Εμείς φιλοξενηθήκαμε στην κουζίνα του Άβο και μάθαμε τη συνταγή του περιζήτητου λαχματζούν με όλα τα μυστικά της:

avo-14


Συνταγή λαχματζούν:

Υλικά:

Βοδινός κιμάς

Μαϊντανός

Κρεμμύδι

Μπαχαρικά διάφορα (Πιπέρι ,  μαύρο πιπέρι)

αλάτι

Ντομάτα

Για τη ζύμη: νερό, αλάτι

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε τα υλικά, τα οποία πρέπει να είναι καλά πολτοποιημένα, έτσι ώστε να ενωθούν σε ένα μείγμα .

Φτιάχνουμε τη ζύμη

Τοποθετούμε το μείγμα πάνω στη ζύμη.

Ψήνεται για 3-4 λεπτά μέσα στο ξυλόφουρνο

EXTRA TIPS:

-Συνοδεύεται με μαϊντανό και κρεμμύδι σαν σαλάτα από πάνω και με λεμόνι

-Ο ξυλόφουρνος παίζει σημαντικό ρόλο γιατί το άρωμα που δίνει σε σχέση με ένα κανονικό φούρνο είναι πολύ διαφορετικό. φαίνεται και στο μάτι διαφορά αλλά και στη γεύση.



Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ