17ο Διεθνές Φεστιβάλ του Σινεμά Animation στην Ύπαιθρο “Όψεις του Κόσμου”

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.6.2018

Το Animafest Κύπρου ετοιμάζει ξανά τις βαλίτσες του για να ταξιδέψει στα πιο όμορφα τοπία της κυπριακής υπαίθρου. Φέτος, ακολουθούμε τους δρόμους του κρασιού, περνάμε από τα χωριά της επαρχίας Λεμεσού, χαιρετάμε τη θάλασσα από ψηλά και καταλήγουμε στην κοινότητα της Σαλαμιού στην Πάφο. Ένας κρυμμένος θησαυρός, ανάμεσα σε καρυδιές, ροδιές και αμπέλια, ανοίγεται για ένα τριήμερο στους φίλους του σινεμά animation. Ο θερινός κινηματογράφος του χωριού ξαναζωντανεύει και κάθε δρομάκι κρύβει μια γιορτή. Ακόμα ένα καλοκαίρι που γιορτάζει την αγάπη για την τέχνη, την τέχνη για όλους.


Για άλλη μια χρονιά, λοιπόν, θα μαζευτούμε για να παρακολουθήσουμε μια επιλογή από τις σημαντικότερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά animation από όλο τον κόσμο, να βραβεύσουμε τις καλύτερες και να συμμετέχουμε στα εργαστήρια, τις εκθέσεις, τις συναυλίες και τα αφιερώματα σε κορυφαίους animators. Κύριος φιλοξενούμενος της φετινής διοργάνωσης θα είναι ο βραβευμένος Ελβετός σκηνοθέτης ταινιών animation Georges Schwizgebel ως θα είναι μέλος της τριμελούς διεθνούς κριτικής επιτροπής. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα παρουσιάσουμε μια έκθεση ρετροσπεκτίβα με σχέδια από τις ταινίες του και έναν μαραθώνιο προβολών όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ολοκληρωμένο το έργο του. Ο Schwizgebel, είναι και ο δημιουργός της φετινής μας αφίσας.

Print


Τη διεθνή κριτική επιτροπή απαρτίζουν άλλα δύο εξέχοντα μέλη της διεθνούς κοινότητας του animation: η Elise Labbe, επικεφαλής του Τμήματος Φεστιβάλ και Ανάπτυξης Κοινού, του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου του Καναδά (National Film Board of Canada) και ο Jean Luc Slock ιδρυτής του στούντιο παραγωγής Camera etc στο Βέλγιο, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα στούντιο δημιουργίας animation της Ευρώπης.

Δύο επίσης εκλεκτοί προσκεκλημένοι ο Σέρβος Milos Tomic και η Ελβετικής καταγωγής Soetkin Verstegen θα παρουσιάσουν ένα πολύ ενδιαφέρον εργαστήρι stop motion animation χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά από τη φύση στο περιβαλλοντικό σχολείο της κοινότητας Σαλαμιού.

BOOGIE
BOOGIE
BOOGIE

Animafest: Μια μικρή ιστορία που έγινε μεγάλη

Το Φεστιβάλ μας γεννήθηκε το 2002, στο χωριό Πλατανίστεια, στην αυλή της Σχολής Χαρακτικής Χαμπή, το πρώτο μικρό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και λίγο αργότερα το πρώτο φεστιβάλ animation της Κύπρου. Έκτοτε παραμένει πιστό στην αποκέντρωση, δημιουργώντας μια μοναδική αλληλεπίδραση νέων ανθρώπων από τα αστικά κέντρα και τα χωριά που το φιλοξενούν. Το στοιχείο αυτό έχει ενσωματωθεί στη φυσιογνωμία του Φεστιβάλ, αντικατοπτρίζοντας και τη μοναδικότητα του στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου.

CYCLIST
CYCLIST

Μέσα από τα χρόνια το Φεστιβάλ εξελίχθηκε και αναδιπλώθηκε διευρύνοντας συνεχώς το διεθνή χαρακτήρα του. Το φεστιβάλ μας στην Κύπρο αγκαλιάστηκε θερμά από τον διεθνή χώρο δημιουργώντας σημαντικούς φίλους και συνεργάτες από την φεστιβαλική κοινότητα του Animation. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εθνικά κέντρα του διεθνούς Οργανισμού Animation της ASIFA σε περισσότερες από 40 χώρες, το Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Ottawa στον Καναδά και το Animation World Network, το Διεθνές Φεστιβάλ animation της Σλοβενίας ANIMATEKA, το φεστιβάλ GLAS στο Berkley της Αμερικής, το φημισμένο National Film Board of Canada, τα ιστορικά σημαντικά σε παράδοση Φεστιβάλ της Κροατίας ANIMAFEST ZAGREB, το διεθνές φεστιβάλ animation της Hiroshima κ.α.

CYCLIST 2


Η αποστολή μας παραμένει όλα αυτά τα χρόνια σταθερή: να παρουσιάζουμε στο κυπριακό κοινό, τις καλύτερες ταινίες animation από όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας πάντα την κυπριακή οπτική σαν κριτικό φίλτρο. Αισιοδοξούμε πως έτσι θα τροφοδοτούμε με έμπνευση τους Κύπριους δημιουργούς, ώστε να αξιοποιήσουν τη δύναμη που τους παρέχει το κινηματογραφικό αυτό μέσο.

MARK LOTTERNANN


Το Διεθνές Φεστιβάλ του Σινεμά Animation στην Ύπαιθρο Όψεις του Κόσμου συνδιοργανώνεται από τον μη Κυβερνητικό Οργανισμό «Όψεις του Κόσμου» και το «Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή» μαζί με την κοινότητα Σαλαμιού και με την υποστήριξη του «Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Οργανισμού Animation της ASIFA» (ΑΣΙΦΑ Κύπρου), Τα βραβεία του Διεθνούς και Κυπριακού Διαγωνιστικού χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και συνεχής ενημέρωση για το Φεστιβάλ θα αναρτάται στην ιστοσελίδα μας www.animafest.com.cy. Για άμεση ενημέρωση και επικοινωνία, κάντε like στο Facebook/Animafest Cyprus.

Επίσημος Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

LA_CHASSE
LORGE


Fusion TIFF File
Fusion TIFF File


NORTHEASTKINGDOM
RABBITS BLOOD


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ