Παράθυρο logo
Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα της Γεροσκήπου
Δημοσιεύθηκε 31.07.2019
Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα της Γεροσκήπου

Σε καταγγελία στην Κομισιόν για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου από την επιχειρηματική ανάπτυξη της Αρχιεπισκοπής στη Γεροσκήπου προχώρησε σήμερα ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλοντας τη σχεδιαζόμενη επιχειρηματική ανάπτυξη της Αρχιεπισκοπής στη Γεροσκήπου και τον σκανδαλώδη, όπως αναφέρει, αποχαρακτηρισμό της υπό αναφορά περιοχής από την κυπριακή κυβέρνηση που προηγήθηκε προς όφελος της Αρχιεπισκοπής και εις βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.



«Το... «Άγιο» πολιτιστικό έγκλημα στη Γεροσκήπου πρέπει να αποτραπεί» αναφέρει στον λογαριασμό του στο twitter ο κ. Γεωργίου, ο οποίος με την ερώτησή του ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει κατά πόσο:

  • Είναι ενήμερη του σοβαρού αυτού ζητήματος που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στην Κύπρο;

  • Αν θεωρεί ως ορθή την πρακτική να τίθενται τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Αρχιεπισκοπής της Κύπρου πάνω από την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου η οποία ανήκει και εντάσσεται στην ευρύτερη ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά;

  • Αν θεωρεί ότι η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για αποχαρακτηρισμό της υπό αναφορά περιοχής για την σχεδιαζόμενη επιχειρηματική ανάπτυξη συμβάλλει  στην προώθηση των βασικών αρχών της ευρωπαϊκής ατζέντας για τον πολιτισμό;

  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει έτσι ώστε η κυπριακή κυβέρνηση να επαναφέρει την κατάσταση όπως ήταν πριν τον αποχαρακτηρισμό της επίμαχης περιοχής της Γεροσκήπου για να συνεχιστούν οι αρχαιολογικές ανασκαφές.


«Η πολιτιστική μας κληρονομιά, υλική και άυλη, είναι ο κοινός μας πλούτος -η κληρονομιά μας από τις προηγούμενες γενιές και το κληροδότημά μας για τις επόμενες. Είναι το σημείο αναφοράς και συνεκτικό στοιχείο του κυπριακού λαού. Το αποθετήριο της συλλογικής του γνώσης και σοφίας. Η σχεδιαζόμενη επιχειρηματική ανάπτυξη της Αρχιεπισκοπής στη Γεροσκήπου, με την ευλογία της κυβέρνησης, συνιστά ένα πρωτοφανές έγκλημα σε βάρος όχι μόνο του κυπριακού λαού και της πολιτιστικής του κληρονομιάς αλλά και του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Επιπρόσθετα, ο αποχαρακτηρισμός της πλούσιας σε αρχαιολογικά ευρήματα περιοχής από την κυβέρνηση ακυρώνει την προώθηση των βασικών αρχών της ευρωπαϊκής ατζέντας για τον πολιτισμό. Ήτοι της πολιτιστικής πολυμορφίας και του διαπολιτισμικού διαλόγου,  της προώθησης του πολιτισμού ως καταλύτη για τη δημιουργικότητα, και της προώθησης του πολιτισμού ως ζωτικού στοιχείου της διεθνούς διάστασης τόσο της Κύπρου αλλά και της Ένωσης» εξηγεί ο Ευρωβουλευτής.