Πολιτιστική Ένωση

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 29.6.2018
High level conference ' Cultural Heritage in Europe : linking past and future ' - Opening session

Ζ. Κ. Γιούνκερ : «Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι η καθημερινή συνεργασία των δυνάμεων όλων των Ευρωπαίων, είναι η μουσική, είναι το πρόγραμμα Erasmus».


EP-073387E_Conf_Cultural_Heritage_Panel1
High level conference ' Cultural Heritage in Europe : linking past and future ' - Panel 1 : Cultural heritage and Europeanness

Η ορχήστρα νέων της ΕΕ άνοιξε την διάσκεψη


Η σημασία της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και η ανάγκη προστασίας των Ευρωπαίων καλλιτεχνών απέναντι στις προκλήσεις της εποχής συζητήθηκαν στο συνέδριο «Πολιτιστική Κληρονομιά στην Ευρώπη: Συνδέοντας παρελθόν και μέλλον». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Εργαλείο ειρήνης

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι ανοίγοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στα οκτώ εκατομμύρια Ευρωπαίων που εργάζονται στον πολιτισμό, τονίζοντας την ανάγκη της προστασίας τους απέναντι στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής ενώ ο  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ανέφερε ότι η πολιτιστική κληρονομιά συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των «ρωγμών» που έχει υποστεί η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ με την άνοδο του εθνικισμού και του λαϊκισμού, καθώς επιτρέπει να «γνωρίσουν καλύτερα» οι μεν τους δε.

Η συζήτηση έγινε σε τρία πάνελ με θέματα την πολιτιστική κληρονομιά και ευρωπαϊκότητα,τη διατήρηση και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την καινοτομία και οικονομικές δυνατότητες της. Στα πάνελ έλαβαν μέρος πολιτικοί ηγέτες, καλλιτέχνες, εκπρόσωποι μουσείων και άλλων πολιτιστικών ιδρυμάτων και οργανισμών όπως οι Ζαν Μισέλ Ζαρ, ο αρχιμουσικός Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ, ο Ιταλός συνθέτης και μαέστρος Έτσιο Μπόσο, ο γάλλος σεφ Τιερί Μαρξ ,ο γαλλορουμάνος σκηνοθέτης κινηματογράφου Ράντου Μιχαϊλεάνου, η υπουργός πολιτισμού της Ελλάδας Λύδια Κονιόρδου και ο πρόεδρος του μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Πατερναλής.

EP-073387B_Conf_Cultural_Heritage_Opening2
High level conference ' Cultural Heritage in Europe : linking past and future ' - Opening session

Ο μουσικός Ζαν Μισέλ Ζαρ


Ο πολιτισμός είναι το κλειδί

Ο μουσικός Ζαν Μισέλ Zαρ μίλησε για την ανάγκη ενός πιο δίκαιου οικονομικού μοντέλου για τους δημιουργούς, όσο αφορά  την παραγωγή, την διανομή, την παρουσίαση της δουλειάς τους και τα πνευματικά δικαιώματα, ιδιαίτερα σε σχέση με το διαδίκτυο.

«Αυτό που καθορίζει την ευρωπαϊκή ταυτότητα είναι ο πολιτισμός» είπε ο αρχιμουσικός και πιανίστας Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ. Απευθυνόμενος στο ευρωκοινοβούλιο είπε «Χρειαζόμαστε την υποστήριξη σας προς την νέα γενιά δημιουργών γιατί οι νέοι θα καθορίσουν το μέλλον του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού. Μια κοινή, ανοιχτή, ειρηνική πολυπολιτισμική και ενωμένη Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από μια όμορφη ιδέα, είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός».

Η  Λυδία Κονιόρδου με τη σειρά της είπε χαρακτηριστικά «Σαν σύγχρονοι Νώε πρέπει να δημιουργήσουμε μια κιβωτό για να προσφέρουμε στη νέα γενιά αυτό που είναι πολύτιμο και δεν πρέπει να χαθεί. Ο πολιτισμός είναι μια απαραίτητη πυξίδα για να μας κρατήσει στο ίδιο πλοίο της συλλογικής επιβίωσής μας. Χρειαζόμαστε την εμπειρία, τη σοφία της παλαιάς μας κληρονομιάς, πρέπει να πάρουμε μαζί μας όλα αυτά τα κοσμήματα και να τα συνδέσουμε με τις σύγχρονες κοινωνίες μας, με τους νέους μας ανθρώπους και με την αειφόρο ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον μας».

EP-073387E_Conf_Cultural_Heritage_Panel1
High level conference ' Cultural Heritage in Europe : linking past and future ' - Panel 1 : Cultural heritage and Europeanness

Η παιδική χορωδία Europa in Canto τραγούδησε κομμάτια από την όπερα Aida










Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ