Δημιουργήθηκε ιστότοπος για τα έργα τέχνης που χάθηκαν στην Κύπρο το 1974

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 23.8.2019

Ειδικός ιστότοπος για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με όλα τα έργα τέχνης που χάθηκαν στην Κύπρο το 1974 ξεκίνησε σήμερα τη λειτουργία του.


Τον ιστότοπο (www.cyprusart.eu) δημιούργησε το Γραφείο του Διαπραγματευτή της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας για το Κυπριακό και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών με σκοπό την καταγραφή μαρτυριών, μέσω ερωτηματολογίου, οι οποίες θα αξιοποιηθούν προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αρχείο για τα έργα τέχνης που χάθηκαν.


Στόχος είναι να εντοπιστούν και να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.


Η ανάγκη δημιουργίας του ιστότοπου προέκυψε μετά την περίπτωση 200 και πλέον πινάκων ζωγραφικής που βρίσκονταν στις κατεχόμενες περιοχές, για τους οποίους η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό έλαβε τον Φεβρουάριο του 2018 εντολή, στο πλαίσιο συμφωνημένων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, να διευκολύνει την επιστροφή τους στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.


Διαβάστε ακόμη: Πολιτιστική Ανταλλαγή, ένα Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που δεν ξανάγινε

«Η Τέχνη είναι μέρος του πολιτισμικού μας πλούτου, σε παρελθόντα αλλά και μέλλοντα χρόνο. Παραμένει δε, ακόμη και υπό δυσμενείς κατά τα άλλα συνθήκες, συνεκτικό στοιχείο συλλογικής ταυτότητας. Την ίδια στιγμή, η Τέχνη είναι υπερβατική, ξεπερνώντας πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και φυσικά εμπόδια. Ακόμη και τις καταστροφικές συνέπειες βίαιων συγκρούσεων», αναφέρεται στην πρώτη σελίδα του ιστότοπου.

«Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι η συλλογή πληροφοριών για όλα τα έργα τέχνης που χάθηκαν στην Κύπρο τις μέρες της καταστροφής. Το μεγαλύτερο μέρος βεβαίως, αποτελούν αυτά που έμειναν πίσω, στις κατεχόμενες σήμερα περιοχές. Η καταγραφή επιχειρεί να συμπεριλάβει και να διασώσει τις σχετικές διαθέσιμες μαρτυρίες. Διατηρώντας την ελπίδα ότι τα έργα μπορούν να εντοπιστούν και να επιστραφούν. [...] Κάθε μαρτυρία είναι ψηφίδα μιας μεγάλης εικόνας. Της δικής μας μεγάλης εικόνας. Την οποία καμία καταστροφή δεν μπορούμε να αφήσουμε να αλλοιώσει.»

Οι ιδιοκτήτες έργων που χάθηκαν το 1974 μπορούν να παραθέσουν στοιχεία σχετικά με το είδος έκαστου έργου (ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική κ.ά.), τον χώρο όπου βρισκόταν το έργο, καθώς και τον χρόνο της τελευταίας επιβεβαίωσης. Μπορούν επίσης να περιγράψουν ζητήματα που αφορούν το έργο τέχνης και να προσθέσουν ενισχυτικές μαρτυρίες από άλλα άτομα.


Ο ιστότοπος λειτουργεί σε τρεις γλώσσες: ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ