Μετόπη του Παρθενώνα από το Λούβρο στην Αθήνα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 27.8.2019

Τον προσωρινό «επαναπατρισμό» μιας μετόπης του Παρθενώνα από τη Γαλλία στην Ελλάδα συμφώνησαν οι δύο χώρες, στο πλαίσιο της συνάντησης του Ελληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι.


Τα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Μουσείο Λούβρο του Παρισιού θα εκτεθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης το 2021 στο πλαίσιο μεγάλης έκθεσης για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι αποτελεί μοναδική συμβολή στον εορτασμό της επετείου, το ότι ο Γάλλος Πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού να επαναπατριστεί από το Λούβρο και να εκτεθεί η μετόπη από τη νότια όψη του Παρθενώνα.

Το τμήμα αυτό της ζωφόρου του Παρθενώνα του 5ου αιώνα π.Χ., είναι μία από τις 92 μετόπες που κοσμούσαν τον αρχαίο ναό, προτού οι Οθωμανικές δυνάμεις τον μετατρέψουν σε αποθήκη πυρομαχικών και οι Βενετοί τον βομβαρδίσουν κατά τη διάρκεια πολιορκίας της Αθήνας το 1687.

Αν και οι περισσότερες μετόπες έχουν καταστραφεί, μία από αυτές παραμένει στο Μουσείο της Ακρόπολης, άλλη μία στο Λούβρο και 14 στο Βρετανικό Μουσείο, ως τμήμα της συλλογής γλυπτών που απέσπασε από τον Παρθενώνα ο λόρδος Ελγιν, στις αρχές του 19ου αιώνα.

Εκτός από τη μετόπη, στην έκθεση θα περιλαμβάνονται και άλλα, μοναδικά εκθέματα από το Λούβρο και από άλλα ιδρύματα τόσο στο Μουσείο της Ακρόπολης αλλά και στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο των Αθηνών. Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθεί έκθεση χάλκινων ευρημάτων από την Ελλάδα για πρώτη φορά στο Λούβρο.

«Ορόσημο η απόφαση» σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου

Στο μεταξύ, στην πρόσφατη απόφαση του Γάλλου Προέδρου για τον προσωρινό επαναπατρισμό της μετόπης του Παρθενώνα που εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, αναφέρεται δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, κάνοντας λόγο για «συμφωνία - ορόσημο στη μάχη της Ελλάδας για ανάκτηση των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο».

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, το μαρμάρινο ανάγλυφο του Παρθενώνα, το οποίο εκτίθεται στο Λούβρο εδώ και πάνω από 200 χρόνια και θα επιστρέψει στην Αθήνα προσωρινά, είχε ανακαλυφθεί από έναν Γάλλο διπλωμάτη στον Παρθενώνα και εκτίθεται στο Λούβρο από το 1798.

Ως «αντάλλαγμα» για το δάνειο, η Ελλάδα θα δανείσει στο Λούβρο συλλογή από αρχαία χάλκινα αντικείμενα, τα οποία η Αθήνα είχε συμφωνήσει να στείλει στο Παρίσι το 2005, αλλά αποφάσισε τελικά να μην το κάνει επειδή η Γαλλία απέφυγε να ασκήσει πίεση στο Βρετανικό Μουσείο για τα γλυπτά του Παρθενώνα, επισημαίνουν οι Times.

«Αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει εξελιχθεί στον πρώτο δυτικό ηγέτη που ξεκίνησε μία ολική επανεξέταση της αποικιοκρατικής λεηλασίας των αρχαιοτήτων, στέλνοντας σημαντικές συλλογές πίσω στην Αφρική, ενέργεια που βρίσκει αντίθετα πολλά μεγάλα μουσεία σε άλλες χώρες», σχολιάζουν οι Times.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ