Το Βερολίνο γιορτάζει την πτώση του τείχους με εγκαταστάσεις τέχνης, προβολές και μια ψηφιακή εφαρμογή

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 27.8.2019

Ο Patrick Shearn, ένας καλλιτέχνης που δημιουργεί υπαίθριες, αιωρούμενες εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας για εκδηλώσεις όπως το φεστιβάλ μουσικής Coachella με την ομάδα του Poetic Kinetics, σχεδιάζει να τοποθετήσει με τρόπο που να αιωρούνται 30.000 μηνύματα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου για την 30η επέτειο από την πτώση του τείχους του Βερολίνου στις 9Νοεμβρίου 1989.


Οι Βερολινέζοι και οι επισκέπτες καλούνται να μοιραστούν τις ελπίδες τους, τις επιθυμίες τους και τις αναμνήσεις τους σε ένα γιγαντιαίο πανό που πρόκειται να τοποθετηθεί κοντά στην πύλη - μια αναφορά στα πανό διαμαρτυρίας των διαδηλωτών που ζητούσαν την παύση της πολιτικής καταστολής από την Κομμουνιστική κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας το φθινόπωρο του 1989.

Η εγκατάσταση αποτελεί μέρος ενός εβδομαδιαίου φεστιβάλ που θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 10 Νοεμβρίου για την 30η επέτειο. Στόχος του είναι να «γιορτάσει τις επιτυχίες της επανάστασης και να θυμηθεί τη χαρά της ανάκτησης της ελευθερίας και τους κινδύνους και τον πόνο της κοινωνικής αναταραχής», σύμφωνα με δήλωση των διοργανωτών Kulturprojekte Berlin. Ο Daniel Barenboim θα διευθύνει την ορχήστρα Staatskapelle στην Πύλη του Βρανδεμβούργου σε μια συναυλία το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου.

Μια προβολή βίντεο 3D στο Φόρουμ Humboldt θα αναπαραστήσει την ιστορική πρόσοψη του πρώην Παλατιού της Δημοκρατίας, το οποίο κατεδαφίστηκε για να ανοίξει το δρόμο για την ανακατασκευή του βασιλικού παλατιού. Προβολές που υπενθυμίζουν τα αιτήματα εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών που αντιμετώπισαν το ανατολικό γερμανικό καθεστώς στις 4 Νοεμβρίου 1989 θα εμφανιστούν στην Αλεξάντερπλατς, με παρόμοιες παραστάσεις σε άλλες σημαντικές ιστορικές τοποθεσίες όπως η East Side Gallery, η πρώην έδρα της Στάζι και η Gethsemanekirche, μια εκκλησία που χρησίμευε ως χώρος συγκέντρωσης για την κοινότητα των διαφωνούντων. Μια νέα εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας, διαθέσιμη για λήψη στο www.mauar.berlin, αναπαριστά το Τείχος του Βερολίνου στις αρχικές τοποθεσίες του σε ένα smartphone ή tablet. Κατα τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα αφηγείται επίσης ιστορικά γεγονότα στις τοποθεσίες, επιτρέποντας σε ένα χρήστη να συμμετάσχει σαν να βρισκόταν εκεί, για παράδειγμα, στις διαδηλώσεις στην Αλεξάντερπλατς.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ