Πραγματικές ιστορίες

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ Δημοσιεύθηκε 1.8.2018

Με το μικρού μήκους βίντεο «Μαγνητική Βίβλος» του Σωφρόνη Σωφρονίου θα κάνει πρεμιέρα το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, στις 20:30 στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη. Αμέσως μετά, στις 21:00, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Faces Places» / «Πρόσωπα και Ιστορίες», της φημισμένης Γαλλίδας σκηνοθέτρια Agnes Varda. H Agnes Varda, γεννημένη το 1928 στο Βέλγιο, θεωρείται μητέρα της γαλλικής Νουβέλ Βαγκ, μια δημιουργός που άνοιξε τον δρόμο για το αντισυμβατικό ρεύμα της μεγάλης οθόνης, ενώ ήταν και η πρώτη γυναίκα εκπρόσωπός του. Μαζί με τον νεαρό φωτογράφο και εικαστικό JR διασχίζουν τη γαλλική ύπαιθρο, μοιράζονται μια απροσδόκητη φιλία και αποθεώνουν τους απλούς ανθρώπους που συναντούν καθ΄ οδόν, μετατρέποντας τα φωτογραφικά τους πορτρέτα σε τεράστιες τοιχογραφίες. Το ντοκιμαντέρ ήταν υποψήφιο για Όσκαρ, ενώ απέσπασε τα βραβεία Golden Eye και Palme de Whiskers στο περσινό Φεστιβάλ Καννών. Πρόκειται για μία συμμετοχή που ξεχωρίζει ανάμεσα στο πρόγραμμα, όπως δήλωσε στον «Π» η υπεύθυνη επικοινωνίας του Φεστιβάλ Δανάη Στυλιανού, καθώς «η ίδια η σκηνοθέτρια συμπλήρωσε φέτος το 90ό έτος της ηλικίας της, γεγονός που την καθιστά μεγαλύτερη από τα ίδια τα Όσκαρ, καθώς αυτά αποτελούν έναν θεσμό που πρωτοξεκίνησε το 1929, ενώ η ίδια γεννήθηκε το 1928 και ακόμα κάνει ταινίες. Οπότε νομίζω αξίζει, εάν θα ξεχωρίσω μία ταινία, να ξεχωρίσω αυτήν».


34-KIRIO


Πρόσβαση στο άβατο
Αναφερόμενη γενικότερα στον θεσμό αυτό που μετράει φέτος 13 χρόνια διοργάνωσης, η υπεύθυνη επικοινωνίας και σκηνοθέτρια Δανάη Στυλιανού υπογράμμισε ότι «είμαστε περήφανοι γιατί το φεστιβάλ αυτό προβάλλει στη διάρκεια οκτώ ημερών ντοκιμαντέρ τα οποία είναι συνήθως τολμηρά. Είναι ντοκιμαντέρ δηλαδή που τολμούν να «μιλήσουν» για θέματα τα οποία είναι συχνά είτε ταμπού, είτε αποτελούν θέματα τα οποία δεν προσεγγίζονται εύκολα από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Επιπλέον, οι ίδιοι οι σκηνοθέτες έχουν περάσει κάποια χρόνια στο να δημιουργήσουν αυτά τα ντοκιμαντέρ. Πρόκειται για μία πολύπλοκη διαδικασία η οποία απαιτεί μεγάλη δέσμευση από τους σκηνοθέτες, και πιστεύω ότι αυτά τα φεστιβάλ τους δικαιώνουν κατά κάποιον τρόπο και αυτό που τους δικαιώνει πιο πολύ φυσικά είναι η ανταπόκριση του κόσμου».

Ιστορίες από την Κύπρο


Τρία κυπριακά ντοκιμαντέρ συμμετέχουν φέτος στο φεστιβάλ, αριθμός για τον οποίο είναι περήφανοι οι διοργανωτές λαμβάνοντας κανείς υπόψη και τη μικρή παραγωγή της Κύπρου. Το πρώτο, «Missing Fetine» / Αναζητώντας τη Φετινέ, το οποίο σκηνοθέτησε η Τουρκοκύπρια Yeliz Shukri και αποτελεί παραγωγή του Σταύρου Παπαγεωργίου, θα προβληθεί την Παρασκευή 3 Αυγούστου στις 20:30, παρουσία της σκηνοθέτρια. Το ντοκιμαντέρ ασχολείται με θέματα δικαιωμάτων της γυναίκας και ακολουθεί την ιστορία μιας γυναίκας η οποία πουλήθηκε σε έναν Παλαιστίνιο όταν ήταν έφηβη και χάθηκε μετά. Οπότε είναι η ιστορία του πώς την ξαναβρίσκουν οι τωρινοί της συγγενείς. Το δεύτερο ντοκιμαντέρ με τίτλο «HLA» σκηνοθετεί η Βαλεντίνα Φαίδωνος και θα προβληθεί το Σάββατο 4 Αυγούστου στις 20:30. Η ταινία αυτή καταπιάνεται με τη δράση του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, η ίδρυση του οποίου οφείλεται στον Μιχάλη Καραϊσκάκη, ο οποίος όταν έχασε το παιδί του από λευχαιμία, δώρισε τα χρήματα που μάζεψε για τη θεραπεία του γιου του με σκοπό να δημιουργηθεί η πρώτη Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στην Κύπρο. Με θέματα υγείας καταπιάνεται και το τρίτο κυπριακό ντοκιμαντέρ της Δανάης Στυλιανού με τίτλο «Birth Days», το οποίο προβάλλεται την Κυριακή 5 Αυγούστου στις 18:30. Όπως η ίδια αναφέρει, «Το ντοκιμαντέρ αυτό ασχολείται με την εμπειρία της γέννας, όπως έχει εξελιχθεί στα χρόνια των ανεξέλεγκτων ιατρικών παρεμβάσεων, καθώς το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο έχουμε τετραπλάσια ποσοστά καισαρικών τομών σε σχέση με αυτό που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οπότε για μένα αυτό το γεγονός ήταν η αφορμή του να ξεκινήσω μία έρευνα, θέλοντας να βρω απάντηση στα ερωτήματα: γιατί συμβαίνει αυτό στην Κύπρο και πώς έχει μετατραπεί αυτό το φυσιολογικό φαινόμενο, η πράξη της φυσιολογικής γέννας σε έναν κυκεώνα ιατρικών παρεμβάσεων ουσιαστικά». Στη διάρκεια της ταινίας αυτής ακολουθούμε το ταξίδι κάποιων γυναικών μέσα από την εγκυμοσύνη τους μέχρι και τον τοκετό τους.

*1η-8 Αυγούστου καθημερινές προβολές (18:30-22:30) στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, Λεμεσός. Πληροφορίες: www.filmfestival.com.cy.



Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ