Επίσημη έναρξη του 75ου Φεστιβάλ Βενετίας

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 30.8.2018
Journalists are silhouetted against the logo presenting the 75th edition of the festival, during its presentation in Rome, Wednesday, July 25, 2018. The Venice Film Festival will run from Aug. 29 through Sept. 8, 2018, at the Venice Lido. (AP Photo/Gregorio Borgia)

Γράφει ο Νίνος Φένεκ Μικελλίδης


Με το Ειδικό Χρυσό Λιοντάρι για το σύνολο της καριέρας της, να απονέμεται στη διάσημη  ηθοποιό Βανέσα Ρεντγκρέιβ, έκανε χτες το βράδυ επίσημη έναρξη το 75ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας.

14560737w

«Με εξέπληξε αλλά και με ενθουσίασε ιδιαίτερα όταν έμαθα πως το φεστιβάλ Βενετίας θα με τιμούσε με το βραβείο καριέρας», ανάφερε η Αγγλίδα ηθοποιός, τονίζοντας πως πέρσι γύριζε στη Βενετία μια ταινία στην οποία μάλιστα έπρεπε να ομιλεί στη βενετσιάνικη διάλεκτο, προσθέτοντας, «στοιχηματίζω πως είμαι η μόνη μη Ιταλίδα ηθοποιός που ερμηνεύει έναν ολόκληρο ρόλο στη βενετσιάνικη διάλεκτο.»

Κάθε χρόνο, το φεστιβάλ απονέμει δυο ειδικά Χρυσά Λιοντάρια για το σύνολο του έργου τους σε δυο προσωπικότητες, σε έναν σκηνοθέτη και σε έναν ηθοποιό. Το βραβείο του σκηνοθέτη θα απονεμηθεί φέτος, στον Καναδό σκηνοθέτη Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, στη διάρκεια της λήξης του φεστιβάλ.

Η έναρξη έγινε με παρουσία πολλών διασημοτήτων, ανάμεσά τους, τον σκηνοθέτη Ντάμιελ Σαζέλ, τον ηθοποιό Ράιαν Γκόσλινγκ, και τους άλλους πρωταγωνιστές της ταινίας «Ο πρώτος άνθρωπος», καθώς και του προέδρου της κριτικής επιτροπής, Μεξικανού σκηνοθέτη Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, και των άλλων μελών της επιτροπής, ενώ ακολούθησε η προβολή της αμερικανικής ταινίας, «Ο πρώτος άνθρωπος» του σκηνοθέτη του «Λα λα Λαντ», Σαζέλ. Ταινία που παρακολουθεί τη ζωή του Αμερικανού αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ από τις πρώτες δοκιμές της NASA μέχρι την πετυχημένη προσελήνωση του, το 1969. Αναμφισβήτητα, καλύτερο της στοιχείο του διαστημικού αυτού ταξιδιού στη Σελήνη, ήταν οι πολύ καλές ερμηνείες (που σίγουρα θα «παίξουν» και στα Όσκαρ), ιδιαίτερα εκείνη του Ράιαν Γκόσλινγκ στο ρόλο του Αμερικανού διαστημικού ήρωα και της Κλερ Φόι στο ρόλο της γυναίκας του.

Την αναγκαιότητα στην ισότητα ανάμεσα στα φύλα, στην επιλογή των ταινιών των φεστιβάλ, επεσήμανε νωρίτερα ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, σκηνοθέτης του «Λαβυρίνθου του Πάνα», σχολιάζοντας την απόφαση του διευθυντή της Μόστρας, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, να συμπεριλάβει μόνο μια ταινία γυναίκας σκηνοθέτη από τις 21 συνολικά ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος.

«Στόχος μας, μέχρι το 2020, πρέπει να είναι 50:50», τόνισε ο Ντελ Τόρο. «Αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα που έχουμε στην κουλτούρα μας. Πολλές από τις φωνές που χρειάζονται να ακούγονται, πρέπει να τις ακούμε... πρέπει να τα λέμε δυνατά, να τα συζητάμε, να τα λέμε με το όνομα τους και να τα κάνουμε γνωστά.»

(ΚΥΠΕ/ΝΦΜ/ΜΜ)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ