Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ: Ξεχώρισε η Αννίτα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 9.10.2019

Κείμενο / φωτογραφίες / βίντεο: Θεοδώρα Χρυσοστόμου & Κατερίνα Μιχάηλου


Τα Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ για το 2018, παρέδωσε χθες το βράδυ ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, στην Κεντρική Σκηνή με παρουσιαστή τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Αχιλλέα Γραμματικόπουλο.

Την τελετή άνοιξε με ομιλία της η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, Αντιγόνη Αθηαινίτη, δίνοντας σκυτάλη στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Χαμπιαούρη ο οποίος μιλώντας εκ μέρους του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, δήλωσε ότι ο θεσμός αυτός αναγνωρίζει και τιμά τη δημιουργικότητα, το ταλέντο και την προσφορά ατόμων που αναβαθμίζουν την τέχνη και τον πολιτισμό.

Στην τελετή συμμετείχαν και οι ηθοποιοί Κώστας Καζάκας, Πέτρος Γιωρκάτζης, Στέλιος Καλλιστράτης, Φανή Σωκράτους, Γιώργος Ευαγόρου και Παντελίτσα Λοΐζου ενώ η παρουσίαση εμπλουτίστηκε με μικρά φιλμάκια στα οποία συμμετείχαν νέοι και παλαιότεροι ηθοποιοί, δίνοντας τον δικό τους ορισμό για το τι εστί θέατρο.

Το Μεγάλο βραβείο Θεάτρου ΘΟΚ, απονεμήθηκε στην ηθοποιό Αννίτα Σαντοριναίου, το βραβείο Δημιουργού της χρονιάς στον χορογράφο-κινησιολόγο Παναγιώτη Τοφή και το βραβείο Νέου Δημιουργού της χρονιάς στην ηθοποιό Αντωνία Χαραλάμπους.

thoc_vraveia_annitaSantorinaiou_costasHambiaouris1
Η Αννίτα Σαντοριναίου παρέλαβε το βραβείο της από τον υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κώστα Χαμπιαούρη. ΦΩΤΟ: ©ΘΟΚ


«Χλιδή είναι ο πολιτισμός»

Παραλαμβάνοντας το βραβείο της, η μεγάλη ηθοποιός Αννίτα Σαντοριναίου ευχαρίστησε τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και την κριτική επιτροπή σημειώνοντας ότι έζησε μια ζωή γεμάτη θέατρο. Στερήθηκε απλές, καθημερινές, γήινες χαρές αλλά ευλογήθηκε, όπως είπε, με αμέτρητες θεατρικές απογειώσεις.


Τόνισε ότι «Γνώρισα, εκατοντάδες ανθρώπινες ψυχές. Με πλούτισαν, νιώθω πλούσια. Και νομίζω αυτός είναι ο πραγματικός πλούτος. Ο πλούτος που αποκομίζεις από τον πολιτισμό, από τις τέχνες. Όχι αυτός που σε υποδουλώνει σε επιφανειακή χλιδή, αλλά αυτός που σε ελευθερώνει, σε εξανθρωπίζει, σε δικαιώνει ως ανθρώπινη ύπαρξη. Χλιδή είναι ο πολιτισμός μας, η ανθρωπιά μας, ο σεβασμός στον άνθρωπο -όποιον άνθρωπο-, η αποδοχή της διαφορετικότητας, ο σεβασμός στον πλανήτη, στη φύση, τα ζώα, ο σεβασμός στην οικογένεια, ο ένας προς τον άλλο και όλοι στους νέους, στους ηλικιωμένους.
Χλιδάτοι άνθρωποι είναι οι πολιτισμένοι άνθρωποι. Να γιατί πρέπει η παιδεία, οι τέχνες και τα γράμματα να προστατεύονται ως κόρη οφθαλμού.»

Με εξομολογητική διάθεση, η κ. Σαντοριναίου απευθύνθηκε στη μητέρα της, η οποία βρισκόταν ανάμεσα στο κοινό. ««Μάνα, όχι, δεν υποκλίνομαι, γονατίζω μπροστά σου... για τα μαθήματα ζωής. Στα 97 της χρόνια μου δίνει ακόμη μαθήματα ζωής» και δύναμης, είπε η Αννίτα Σαντοριναίου.

Τέλος μοιράστηκε το βραβείο με τον άντρα και συνοδοιπόρο της στη ζωή, ηθοποιό Γιώργο Μουαϊμη.

«Αυτό το βραβείο δεν είναι προσωπική υπόθεση»

Προηγήθηκε η βράβευση του χορογράφου και κινησιολόγου Παναγιώτη Τοφή, ο οποίος ευχαρίστησε τον Οργανισμό και την επιτροπή βραβείων για το Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς.

thoc_vraveia_TOFI_TZAMARGIAS1
Ο χορογράφος Παναγιώτης Τοφή παρέλαβε το βραβείο του από τον σκηνοθέτη Τάκη Τζαμαργιά. ΦΩΤΟ ©ΘΟΚ


Όπως ανέφερε «το 2018 ήταν μία ιδιαίτερα δημιουργική χρονιά με πολλές ώρες συζητήσεων με σκηνοθέτες και συντελεστές, ώρες έρευνας, δοκιμών και πρόβας με ηθοποιούς, βιντεοσκοπήσεων και σίγουρα μετρήματος. Το αποτέλεσμα σε κάθε παράσταση έχει δικαιώσει πιστεύω όλους τους συντελεστές και οφείλω να πω πως είμαι τρομερά ευτυχής που έχω συνεργαστεί με τόσο χαρισματικούς και ικανούς καλλιτέχνες στο κυπριακό θέατρο».

Κλείνοντας την ομιλία του αφιέρωσε το βραβείο στην οικογένεια και τους φίλους τους καθώς και «στις δύο γυναίκες που με έχουν μεγαλώσει, οι οποίες έχουν φύγει πιο νωρίς απ’ ότι περίμενα και οι οποίες με έχουν βοηθήσει να εκτιμήσω από νεαρή ηλικία την αξία της ανθρώπινης επικοινωνίας, της απλότητας και της δοτικότητας».

Η ηθοποιός Αντωνία Χαραλάμπους παρέλαβε το Βραβείο Νέου Δημιουργού αναφέροντας ότι η διάκριση αυτή «δεν είναι προσωπική υπόθεση».

thoc_vraveia_ANTONIA1
Η Αντωνία Χαραλάμπους παρέλαβε το βραβείο της από την πρόεδρο του δ.σ. του ΘΟΚ, Αντιγόνη Αθηαινίτη. ΦΩΤΟ: ©ΘΟΚ


Όπως ανέφερε, ο δρόμος που επέλεξε να πορευτεί είναι πολύτιμος κι αυτό οφείλεται στους «ανθρώπους που συνάντησε, με τους οποίους δουλέψαμε μαζί και μου έδωσαν την ευκαιρία και τον χώρο να ανέβω στη σκηνή και να δημιουργήσω μαζί τους με κόπο».

Την κριτική επιτροπή των Βραβείων Θεάτρου ΘΟΚ για τη σεζόν 2018 αποτέλεσαν οι: Κυριακή Αργυρού-Θεατρολόγος, Ελλάδα Ευαγγέλου- Δραματουργός/ Ακαδημαϊκός, Γιώργος Σαββινίδης- Δημοσιογράφος, Αύρα Σιδηροπούλου- Επίκουρη Καθηγήτρια στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Θεατρικές Σπουδές (Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου)/ Σκηνοθέτρια και Γιώργος Στόγιας Εκπαιδευτικός- Συγγραφέας.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©ΘΕΟΔΩΡΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ | ΠΑΡΑΘΥΡΟ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ