Οι παραστάσεις του φθινοπώρου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 24.9.2018

Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου


Τα φώτα σβήνουν, οι κουρτίνες ανοίγουν και οι ηθοποιοί είναι στη θέση τους έτοιμοι να υποδεχτούν στα κλειστά πλέον θέατρα, τους θεατές, παρουσιάζοντάς τους τα έργα της νέας σεζόν. Η αλήθεια είναι ότι το θέατρο δεν μας "έλειψε" αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι περισσότερες παραγωγές του τόπου προσέφεραν στο κοινό πλούσιο θερινό ρεπερτόριο. Σε συνδυασμό με τις ελληνικές παραγωγές που παρουσιάστηκαν σε πολλά υπαίθρια θέατρα, θα ήταν άτοπο να ισχυριζόμασταν ότι ήταν ένα κενό πολιτιστικά τρίμηνο. 

Ωστόσο πολλά είναι τα έργα που ανεβαίνουν στη σκηνή κάνοντας πρεμιέρα. Με το παραμύθι "Η Πεντάμορφη και το Τέρας" άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το Σατιρικό Θέατρο, την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου στις 10:30 το πρωί. Μια ιστορία για την ομορφιά και τη δύναμη της ψυχής, που ανεβαίνει σε ελεύθερη διασκευή και σκηνοθεσία Μάριου Κακουλλή. Πρωταγωνιστούν: Ειρήνη Σαλάτα, Κωνσταντίνος Σωκράτους, Τζούλιο Φιλίππο Ντ' Ερρίκο, Εύρος Βασιλείου, Σιμώνη Πιερή, Αλέξανδρος Μαρτίδης, Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Μαρία Κωνσταντίνου, Χριστίνα Γαβριηλίδου, Μιχάλης Καζάκας, Eλένη Ζαντή. Το έργο πραγματοποιεί τακτικές παραστάσεις κάθε Κυριακή στις 10.30 το πρωί. Το πρόγραμμα της νέας περιόδου συνεχίζεται για το Σατιρικό με το έργο "Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή" σε σκηνοθεσία Δέσποινας Μπεμπεδέλη, το οποίο πρωτοανέβηκε την άνοιξη που μας πέρασε από την ίδια ομάδα ηθοποιών: Σπύρος Γεωργίου, Μάριος Δημητρίου, Μαριάννα Καυκαρίδου, Βασίλης Μιχαήλ, Λουκία Πρωτοπαπά, Ανδρέας Ρόζου, Μαρία Φιακά, Νάτια Χαραλάμπους, Ιωάννα Μαραγκού, Στέφανος Κασάπης. Το έργο ανεβαίνει στις 18 Οκτωβρίου στις 20:30. Όλα τα έσοδα από την παράσταση θα διατεθούν στο Telethon.

4-THEATRO
"Η πεντάμορφη και το τέρας"


Το Θέατρο Ένα Λεμεσού εεπίσης υποδέχτηκε τους μικρούς μας φίλους από τις 23 Σεπτεμβρίου με το κουκλοθέατρο "Ο Τζακ και η Φασολιά αλλιώς..", σε σκηνοθεσία Βασιλικής Ανδρέου, και διασκευή Μάριου Στυλιανού και Βασιλικής Ανδρέου. Το έργο που πρωτοπαρουσιάστηκε την προηγούμενη σεζόν στην πρωτεύουσα, μεταφέρεται στη Λεμεσό για συγκεκριμένο αριθμό παραστάσεων από σήμερα και κάθε Κυριακή μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, στις 11:00 και στις 15:00. Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασιλική Ανδρέου, Μάριος Στυλιανού. Ένα άλλο έργο που έκανε πρεμιέρα την προηγούμενη περίοδο, και αποτελεί παραγωγή του Θεάτρου Ένα, οι "Τρωάδες" σε σκηνοθεσία Ανδρέα Χριστοδουλίδη, ανεβαίνει ξανά στο αρχοντικό Αξιοθέας στις 26, 27, 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου στις 8.30 το βράδυ. Πρωταγωνιστούν: Έρικα Μπεγέτη, Κρίστη Παπαδοπούλου, Έλενα Χατζηαυξέντη, Ειρήνη Σαλάτα Γεωργίου, Σωτήρης Μεστάνας, Μανώλης Μιχαηλίδης, Βασίλης Χαραλάμπους. Χορός: Έφη Χαραλάμπους, Βασιλική Ανδρέου, Στάλω Στυλιανού, Μαρία Πογιατζή, Μαρίλια Χαριδήμου, Ελένη Οροκλινιώτη, Μαρία Ανδρέου. Στρατιώτες: Χάρης Χατζηχριστοφόρου, Στέλιος Στυλιανού, Πόλυς Χατζηκώστα, Μηνάς Καλατζής. Στο Θέατρο Ένα Λεμεσού ανεβαίνει και η παραγωγή "Έξω από την πόρτα του Στάλιν" του Μιχάλη Παπαδόπουλου σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ανωγυριάτη. Το έργο κάνει πρεμιέρα στις 14 Οκτωβρίου, και θα πραγματοποιήσει παραστάσεις: στις 17, 26, 28 και 31 Οκτωβρίου και 2, 4, 7, 9 και 11 Νοεμβρίου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ερμίνα Κυριαζή, Στέλιος Ανδρονίκου, Κατερίνα Καζαντζή, Γιολάντα Χριστοδούλου, Μηνάς Τίγκιλης, Στάλω Στυλιανού καί ο Χάρης Ευριπίδου.


Μία τελευταία παράσταση έδωσε χθες Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, μετά από μια επιτυχημένη πορεία τριών χρόνων, το έργο της θεατρικής ομάδας Σόλο για Τρεις "Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος" σε κείμενο της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου, στο Θέατρο Χώρα στη Λευκωσία, στις 20:30. Τον ζωγράφο υποδύεται ο ηθοποιός Νεκτάριος Θεοδώρου. Ωστόσο οι "Σόλο για Τρεις" επανέρχονται με μια νέα παράσταση που θα κάνει πρεμιέρα μέσα Δεκεμβρίου στο Θέατρο Χώρα, τη "Φαλακρή Τραγουδίστρια" του Ευγένιου Ιονέσκο, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μανναρίδου-Καρσερά. Στο έργο πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Αντωνίου, Φώτης Αποστολίδης, Θανάσης Δρακόπουλος, Ηλιάνα Κάκκουρα, Βαλεντίνος Κόκκινος, Χριστιάνα Λάρκου, Χριστίνα Χριστόφια.

Στο παιδικό θέατρο συγκαταλέγεται και η τρέχουσα παραγωγή του Θεάτρου ΑντίΛογος "Η Ροδού τζαι το χρυσό Βερκίν", που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαήτη, στο Flea Theatre, κάθε Κυριακή στις 11:00, μέχρι τις 28/10. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ηλιάνα Κάκκουρα, Θέμιδα Νικολάου, Βασίλης Παφίτης, Ανδρέας Σιαμαρής. Από το Θέατρο ΑντίΛογος έρχονται ωστόσο άλλες τρεις παραστάσεις για τη νέα περίοδο. Πρώτο στη σειρά ανεβαίνει το έργο "Ορφανά" του Ντένις Κέλι, σε σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους, από τις 17 Οκτωβρίου στο Flea Theatre, στις 20:30. Το έργο ανεβαίνει μόνο για λίγες παραστάσεις: 20, 21, 27 και 28 Οκτωβρίου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Νεοκλής Νεοκλέους, Χριστίνα Χριστόφια και Γιώργος Νικολάου. Ακολουθεί το έργο "Ένας Γέρος, μια Θάλασσα", μια συγκλονιστική ιστορία για την Παλαιστίνη, της Μαρίας Χρυσάνθου, σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου, που κάνει πρεμιέρα στις 2 Νοεμβρίου στις 20:30 στο Flea Theatre, και θα πραγματοποιήσει τακτικές παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μέχρι και τις 25 Νοεμβρίου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Κούλης Νικολάου, Ηλιάνα Κάκκουρα, Σάββας Μενοίκου και Θέμιδα Νικολάου. Στο πρόγραμμα του Θεάτρου ΑντίΛογος συγκαταλέγεται επίσης το έργο "Κραυγή", του Τένεσι Γουίλιαμς, μία κραυγή αγωνίας για τη μοναξιά και την ανθρώπινη ύπαρξη, σε σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους. Το έργο κάνει πρεμιέρα στις 3 Δεκεμβρίου 2018, στις 20:30 στο Flea Theatre, και θα πραγματοποιήσει τακτικές παραστάσεις κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη μέχρι και τις 12 Δεκεμβρίου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Νιόβη Χαραλάμπους, Γιώργος Ευαγόρου.

Η παραγωγή της ΕΘΑΛ "...Κοιμήσου Αγγελούδι μου..." του Στέλιου Θεοχάρους και της Μαρίνας Φραγκεσκίδου σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή, που έκανε πρεμιέρα τον Μάιο 2018 στο Flea Theatre (Λ/σία), ανεβαίνει ξανά στις 2 Οκτωβρίου στον Τεχνοχώρο ΕΘΑΛ στη Λεμεσό στις 20:30. Το έργο θα πραγματοποιήσει παραστάσεις στις 4, 6, 9, 11 και 13 Οκτωβρίου στις 20:30 και στις 7 και 14 Οκτωβρίου στις 18:30. Το πρόγραμμα της ΕΘΑΛ συνεχίζεται με το έργο "Κρεβάτι από Ψευδάργυρο" του Ντέιβιντ Χέαρ σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου, το οποίο κάνει πρεμιέρα στις 24 Οκτωβρίου 2018, στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ. Το έργο θα πραγματοποιεί παραστάσεις κάθε Τετάρτη και Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:30 μέχρι 24 Νοεμβρίου.

Παραγωγή της ΕΘΑΛ αποτελεί και το έργο "Το Όνειρο του Τζιυπρή του Λευκαρίτη" του Κώστα Χαράκη, σε σκηνοθεσία Τάκη Χριστοφάκη, που κάνει πρεμιέρα στις 4 Δεκεμβρίου 2018, στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ. Τακτικές παραστάσεις για το έργο θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 20:00 και Κυριακή στις 18:30 (μέχρι 16 Δεκεμβρίου και κάποιες παραστάσεις μέσα στον Ιανουάριο).

Με τις δράσεις "Δρόμοι Κροκοδείλων" του Α' Τριμήνου, οι οποίες πραγματοποιούνται με την καλλιτεχνική επιμέλεια της Μελίτας Κούτα και του Χάρη Καυκαρίδη, στο θέατρο Αποθήκες αρχίζει ο Οκτώβριος στον ΘΟΚ. Οι δράσεις ξεκινούν με την παράσταση "Εκείνο το φθινόπωρο των παιδικών μου χρόνων", από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Μίτος, που ανεβαίνει στις 3 Οκτωβρίου στις 20:00, σε σκηνοθετική επιμέλεια Λούκα Βαλέβσκι. Ερμηνεύουν οι: Έλενα Αγαθοκλέους και Λούκας Βαλέβσκι.

Στις δράσεις του φθινοπώρου του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών Μίτος, συγκαταλέγεται το σκηνοθετικό αναλόγιο "Η Κασσάνδρα και ο Λύκος", σε σκηνοθετική επιμέλεια του Μιχάλη Ασιήκα με την ηθοποιό Έλενα Αγαθοκλέους, για το οποίο λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μεταγενέστερα. Επίσης το έργο "RAM" μια devised θεατρική παράσταση σε εξέλιξη, βασισμένη στην σχέση της ανθρώπινης και της τεχνολογικής μνήμης, ανεβαίνει στις 15 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας theYard.Residency.18 για 10 ημέρες στο Παλιό Ξυδάδικο στις 20:30, σε σκηνοθεσία Μαρίας Βαρνακκίδου και ερμηνεία Μαρίας Αλεξάνδρου όπως επίσης και το έργο "Η προσωρινή ευτυχία ενός χαριτωμένου φόνου", το οποίο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Μαρίας Φιλίππου.

Ο νέος μήνας στον Πολυχώρο Συνεργείο αρχίζει με την παράσταση "Είμαι Θάλασσα Χρονών", ένα άσμα για το χάσμα γενεών, που ανεβαίνει στις 4, 5, 6 και 7 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Ηλία Κουνέλα. Ερμηνεύουν: Νάντια Κατσούρα, Ηλίας Κουνέλας.

Με έργα και στις δύο σκηνές του -Παιδική και Κύρια Σκηνή- εγκαινιάζει τη νέα θεατρική περίοδο το Θέατρο "Σκάλα". Συγκεκριμένα η καυστική κωμωδία "Εν πκιερώνουμεν!.. Εν πκιερώνουμεν!.." του Ανδρέα Νικολαΐδη σε σκηνοθεσία Ανδρέα Μελέκη, ανεβαίνει στις 6, 7, 13, 14, 20 και 21 Οκτωβρίου στις 20:30. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ανδρέας Μελέκης, Ζωή Κυπριανού, Σοφοκλής Κασκαούνιας, Χρυστάλλα Καλλένου, Λουκάς Λουκά και Φοίβος Γεωργιάδης. Στην Κύρια Σκηνή του Θεάτρου ανεβαίνει και το έργο "Άγριος Σπόρος" του Γιάννη Τσίρου σε σκηνοθεσία Ανδρέα Μελέκη, από τις 27 Οκτωβρίου στις 20:30. Τακτικές παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 20:30 και κάθε Κυριακή στις 18:30. Παίζουν οι ηθοποιοί: Σοφοκλής Κασκαούνιας, Άντρια Δημητρίου, Χριστόφορος Χριστοφόρου. Στην Παιδική Σκηνή του θεάτρου ανεβαίνει από τις 14 Οκτωβρίου "Το Αστρογέννητο παιδί" του Όσκαρ Ουάιλντ, σε σκηνοθεσία Μόνικας Μελέκη. Τακτικές παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 11:00 μέχρι 2/12. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μαρία Ζορλή, Μαρία Μεσαρίτη, Δημήτρης Χατζηπαύλου, Χρίστος Χρυσάνθου, Γιώτα Ηλία.

Το Θέατρο Δέντρο ξεκινά τη νέα σεζόν με το έργο "Η Γκόλφω" του Σπύρου Περεσιάδη, το οποίο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Λέανδρου Ταλιώτη, από τις 6 Οκτωβρίου στις 20:30. Παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 7, 14, 15, 17, 22, 29, 31 Οκτωβρίου και 5, 7, 9, 10, 11, 19, 21 Νοεμβρίου στο Θέατρο Δέντρο και στις 4 Νοεμβρίου στο Θέατρο Ριάλτο, στις 20:30. Ερμηνεύουν: Άντρια Ζένιου, Γιώργος Κυριάκου, Κατερίνα Λούρα, Αλέξανδρος Παρίσης.



42134382_1872849366138205_7454444499926777856_o




Με το έργο "Αλίμονο στους Νέους" αρχίζει η νέα θεατρική περίοδος για το Θέατρο Ανεμώνα. Το έργο κάνει πρεμιέρα στις 12 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκα. Πρωταγωνιστούν: Μαρίνος Ξενοφώντος, Μαρίνα Δημητρίου, Κώστας Βήχας, Γιάννα Λευκάτη, Νικόλας Πέτρου, Βασίλης Παφίτης, Μύρια Χόπλαρου, Ντόρα Μακρυγιάννη.

Το Θέατρο Διόνυσος υποδέχεται το φθινόπωρο με το έργο "Αντίο Κοπρόσκυλα" του Φρίξου Μασούρα, που κάνει πρεμιέρα στις 19 Οκτωβρίου 2018 στις 20:30, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Κυριάκου. Τακτικές παραστάσεις (Λευκωσία): Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:30 μ.μ. Λεμεσός: Θέατρο Ριάλτο στις 21 Νοεμβρίου 2018 στις 20:30. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάριος Μεττής, Παναγιώτης Κυριάκου, Κρίστοφερ Γκρέκο, Ανδρέας Νικολαΐδης, Χρήστος Γιάγκου, Χριστόδουλος Μαρτάς, Στέλιος Μαρτάς.

H Ομάδα 8x8 επανέρχεται με το θεατρικό έργο του Γάλλου συγγραφέα Νταβίντ Λεσκό " Το Σύστημα του Πόντζι", που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Στέλιου Καλλιστράτη, από τις 27 Οκτωβρίου στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, στις 20:30. Παραστάσεις: 28, 29, 30 Οκτωβρίου και 4, 5, 12, 13, 19, 26, 27 Νοεμβρίου στις 20:30 στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, και στη Λεμεσό στο Θέατρο Ένα, στις 3 Δεκεμβρίου.

Το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ "Με το Ίδιο Μέτρο" ανεβάζει το Φανταστικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα. Το έργο ανεβαίνει από τις 2 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' (Βυζαντινό Μουσείο), για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Πρωταγωνιστούν: Πόπη Αβραάμ, Φώτης Αποστολίδης, Έλενα Καλλινίκου, Φώτης Καράλης, Ανδρέας Κέντης, Μυρτώ Κουγιάλη, Ανδρέας Λουκά, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Ελένη Μολέσκη, Πολυξένη Σάββα.
Από την Alpha Square ανεβαίνει το έργο "Ο Άι-Βασίλης είναι σκέτη λέρα" των Παπαθανασίου και Ρέππα, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου, στις 6 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Δέντρο. Το έργο θα παρουσιαστεί και στη Λεμεσό στις 29 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Ριάλτο. Με αυτά τα δεδομένα αναμένεται ένα γεμάτο θεατρικό φθινόπωρο, και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να σας ευχηθούμε... Καλή Θέαση!

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ