Διάλεξη της Τετάρτης | Χριστόφορος Σάββα – 50 χρόνια μετά

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 1.11.2018

H επόμενη Διάλεξη της Τετάρτης στη Λεβέντειο Πινακοθήκη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018 με θέμα Χριστόφορος Σάββα – 50 χρόνια μετά. Ομιλήτρια η Δρ. Ελένη Σ. Νικήτα, επιμελήτρια της Κυπριακής Συλλογής της Λεβεντείου Πινακοθήκης. Η Δρ. Νικήτα θα μιλήσει για την πορεία του Σάββα στην τέχνη και θα σταθεί στους λόγους για τους οποίους θεωρείται μια από τις εμβληματικότερες μορφές στη σύγχρονη Κυπριακή τέχνη, ένας κομβικός καλλιτέχνης ο οποίος με το έργο του έκλεισε μια περίοδο και άνοιξε μια καινούργια στην ιστορία της εικαστικής δημιουργίας στον τόπο μας. Η Δρ. Νικήτα είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου «Χριστόφορος Σάββα η απαρχή μιας νέας εποχής στην Κυπριακή τέχνη» που κυκλοφόρησε το 2008.


Ο Χριστόφορος Σάββα υπήρξε ένας πρωτοπόρος καλλιτέχνης, όχι μόνο με τις υφολογικές του κατακτήσεις, όσο και με το νέο πνεύμα που προσκόμισε στην Κυπριακή τέχνη. Το πνεύμα της συνεχούς έρευνας των μορφών έκφρασης, των τεχνικών, των υλικών και των εικαστικών τεχνοτροπιών. Το πνεύμα του πειραματισμού, της ανανέωσης και της τόλμης στη διατύπωση καινούργιων εικαστικών λεξιλογίων. Σ’ αυτή την ακατάπαυστη έρευνά του ο Χριστόφορος Σάββα δεν παραγνώρισε ποτέ την μακρόχρονη εικαστική παράδοση του δικού του πολιτιστικού χώρου.

Στο χώρο της διάλεξης θα εκτίθεται ένα άγνωστο έργο του που εντοπίστηκε πρόσφατα στο Παρίσι, το οποίο τώρα εμπλουτίζει την Κυπριακή Συλλογή της Λεβεντείου Πινακοθήκης.

Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Λεβέντης», 19:30

Π.Α. έως τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018: 22668838 / info@leventisgallery.org

Η διάλεξη θα δοθεί στην ελληνική. Είσοδος: Δωρεάν

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ