Τιμές ρεκόρ για Σάββα και Κάσιαλο στη δημοπρασία του Οίκου Ψαθάρη

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 17.12.2019

Το έργο «Η Μασσαλία με το λιμάνι», του Κύπριου μοντερνιστή Χριστόφορου Σάββα, απέσπασε την υψηλότερη τιμή πώλησης στην πιο πρόσφατη δημοπρασία του Οίκου Ψαθάρη, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2019 στη Λευκωσία.


Το έργο του Σάββα έκλεισε στις €39.533 ευρώ, σημειώνοντας την υψηλότερη τιμή έργου του καλλιτέχνη σε δημοπρασία. «Η Μασσαλία με το λιμάνι», ένα αφηρημένο έργο με εσωτερική κίνηση και ελεύθερες χρωματικές επιφάνειες, πλειοδοτήθηκε 16 φορές διπλασιάζοντας την αρχική τιμή εκτίμησης του έργου, που ήταν στις €19.000 ευρώ.

Τη δεύτερη υψηλότερη τιμή εξασφάλισε το «Αλώνισμα» του Κύπριου ναΐφ ζωγράφου Μιχαήλ Κάσιαλου, που πλειοδοτήθηκε 14 φορές και έφθασε τις €36.176 ευρώ πετυχαίνοντας επίσης τιμή ρεκόρ για έργο του Κάσιαλου σε δημοπρασία (προηγούμενο ρεκόρ ήταν για το «Θέρος» που πωλήθηκε στις €32.819.) Το Αλώνισμα είχε τιμή εκκίνησης €18.000 ευρώ.

Τουλάχιστον εντυπωσιακό ήταν το ενδιαφέρον για το έργο του Άλκη Κεραμίδα «Βοσκοπούλα»: Συλλέκτες πλειοδοτούσαν γραπτώς επί δέκα λεπτά, όταν τελικά κατέβηκε το σφυρί μετά από 45 κτυπήματα (!). Το έργο του Κεραμίδα είχε φτάσει από την τιμή εκκίνησης των €2.300 ευρώ στο ποσό πώλησης των €17.677 ευρώ.

Συνολικά, η 27η δημοπρασία έργων τέχνης του Οίκου Ψαθάρης ολοκληρώθηκε αποφέροντας συνολικά το ποσό των €256.500. Από τα 140 έργα της συλλογής πωλήθηκαν συνολικά τα 80 ενώ η δημοπρασία σημείωσε ποσόστα 57% by lot και 86% by value.

«Είναι σημαντικό για μας να συνεχίσουμε την ανοδική μας πορεία» ανέφερε ο διευθυντής του Οίκου, Νίκος Ψαθάρης, τονίζοντας ότι η δημοπρασία της 4ης Δεκεμβρίου σημείωσε σημαντικά ρεκόρ και αύξηση πέραν των €30,000 συγκριτικά με το ποσό των €227.391 ευρώ που ειχε αποφέρει η εαρινή δημοπρασία του οίκου.

Ενδιαφέρον υπήρξε και για το έργο του Φώτου Χατζησωτηρίου «Φιγούρες» που πλειοδοτήθηκε 14 φορές υπερκεράζοντας την αρχική τιμή των €1.400 ευρώ και φθάνοντας στις €4.006 ευρώ.

Το έργο του Άγγελου Γιαλλινά «Είσοδος του Μαρκά – Κέρκυρα» κτυπήθηκε 10 φορές ανεβάζοντας την τιμή του απο €1.400 στις €4.714. Ανάμεσα στα έργα που πλειοδοτήθηκαν, το έργο του Απόστολου Γεραλή «Κορίτσι ανάβει το καντήλι του» έφθασε μετά από έξι κτυπήματα τις €5.185 ευρώ ενώ το έργο του Λευτέρη Οικονόμου «Ανεμόμυλοι» έφθασε τις €3.889. Ένα μικρό έργο του Κώστα Τσόκλη κτυπήθηκε έξι φορές για να πωληθεί τελικά για €1.767 ευρώ ενώ μετά από 9 κτυπήματα έργο του Εδουάρδου Σακαγιάν έφθασε τις €2.121.

+ Όλα τα αποτελέσματα της δημοπρασία παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα www.psatharis-auctions.com.cy

Η επόμενη δημοπρασία του Οίκου Ψαθάρη προγραμματίζεται για την άνοιξη του 2020.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ