Δημοτικό Θέατρο: Πρεμιέρα τον Μάρτιο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 15.11.2018

Γράφει η Γιώτα Χατζηκώστα


Τον ερχόμενο Μάρτιο παραδίδεται εκτός απροόπτου το πλήρες ανακαινισμένο και υπερσύγχρονο πλέον Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Αυτή την περίοδο έχει ολοκληρωθεί η στέγαση του θεάτρου. Η νέα οροφή, η οποία τόσο από στατικής όσο και θερμομονωτικής πλευράς είναι υπερσύγχρονη, ήρθε να αντικαταστήσει την προβληματική που κατέρρευσε το 2008, ευτυχώς χωρίς να θρηνήσουμε θύματα. «Ολοκληρώθηκε η οροφή και αναμένονται οι εξειδικευμένες στρώσεις υλικών όπου θα διασφαλίζουν την καλύτερη ηχομόνωση και υγρομόνωση του θεάτρου», σύμφωνα με τον κ. Φοίβο Ιακωβίδη, ανώτερο αρχιτέκτονα του Τμήματος Δημοσίων Έργων που είναι ο υπεύθυνος συντονισμού του έργου.

dimotikotheatro4


Το έργο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Η σκηνή του θεάτρου είναι σαφώς επιβλητικότερη της προηγούμενης. Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που έγιναν αφορούν τη διαπλάτυνση της σκηνής που έγινε το 2005 και αναμένεται να διατηρηθεί. Εκτός από αυτή την αλλαγή, η κεντρική σκηνή θα είναι μεγαλύτερη και ψηλότερη ώστε να υπάρχει καλύτερη θέαση για τους θεατές. Θα υπάρχει επίσης το λεγόμενο ακουστικό κέλυφος της ορχήστρας ώστε σε παραστάσεις συναυλιών να διασφαλίζεται η σωστή διάχυση της μουσικής εντός της αίθουσας. Όπως επεσήμανε ο κ. Ιακωβίδης, «το σημερινό θέατρο δεν θα έχει καμία σχέση με το θέατρο που προϋπήρχε πριν την κατάρρευση της στέγης το 2008. Συγκεκριμένα, θα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, τόσο από τεχνολογικής άποψης όσο και από κτηριακής». Ο κ. Ιακωβίδης συμπλήρωσε πως έχουν γίνει και ειδικές διευθετήσεις και για τα ΑμεΑ.

dimotikotheatro2


Εκτός των νέων χώρων στάθμευσης, στο νέο Δημοτικό Θέατρο υπάρχει ανελκυστήρας και η διευκόλυνση διακίνησής τους θα γίνετε εύκολα χωρίς ταλαιπωρία μέσω γεφυρών που έχουν κατασκευασθεί ώστε να παρακολουθούν απρόσκοπτα τις παραστάσεις.

Προτεραιότητα η ασφάλεια του κτηρίου

Εκτός των αλλαγών που γίνονται εντός του κτηρίου του θεάτρου, αισθητές θα είναι και οι αλλαγές στον προαύλιο χώρο. Ασφαλώς έχει διατηρηθεί η νεοκλασική όψη του κτηρίου με τους χαρακτηριστικούς κίονες. Αλλάζει όμως η διαμόρφωση του κεντρικού εξωτερικού χώρου.

Λόγω του κακού προηγούμενου, ο κ. Ιακωβίδης ήταν απόλυτος στα θέματα ασφάλειας και στατικών ελέγχων. «Κανένας λόγος ανησυχίας δεν συντρέχει σε σχέση με την ασφάλεια», τονίζει. Όπως ανέφερε στον «Π», «ακριβώς λόγω του κακού προηγούμενου και της πτώσης της στέγης, έχουν γίνει όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι, μία σοβαρή μελέτη από ομάδα Κυπρίων μελετητών και το κτήριο είναι απολύτως ασφαλές». Όπως πρόσθεσε, «έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι και έχουν ετοιμασθεί σχετικές εκθέσεις, τόσο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία, όσο και από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας. Η ασφάλεια είναι το πρώτο μας μέλημα».

dimotikotheatro3


Σημαντικές αλλαγές αναμένονται και στα δευτερεύοντα θέματα, όπως αυτό της καντίνας του θεάτρου.

Όπως πληροφορείται ο «Π», για πρώτη φορά επικρατέστερο σενάριο είναι να λειτουργήσει πάνω σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα σερβίρονται πλέον είδη σνακ και σάντουιτς. Επιδίωξη είναι να σερβίρονται κρασιά, τυριά και ξηροί καρποί. Εκτός από τις δύο καντίνες που θα υπάρχουν στο ισόγειο, καντίνα θα υπάρχει και στο φουαγέ στον πρώτο όροφο του κτηρίου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ