Μπλουζ πένθιμο η αγάπη όλων

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 30.12.2019
Στεφάνια στην πολιτική κηδεία του μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου (72 ετών) που γίνεται δημοσία δαπάνη στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας, Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019. Ο Θάνος Μικρούτσικος πέθανε το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Με την απώλεια του Θάνου Μικρούτσικου η παρέα των καλών διαχρονικά τραγουδοποιών μικραίνει επικίνδυνα. Δυόμισι χρόνια πάλευε με τον καρκίνο, αλλά ο «ανόητος» πυρετός των τελευταίων εβδομάδων, όπως ο ίδιος ο Θάνος Μικρούτσικος τον αποκάλεσε σε δημόσια ανάρτησή του, ήταν τελικά ικανός να τον λαβώσει θανάσιμα. Η είδηση του θανάτου του συγκίνησε το πανελλήνιο, με συναδέλφους του να τον αποχαιρετούν ο καθείς με τον δικό του τρόπο.


Ο Μίκης Θεοδωράκης στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι «μέσα στον δύσκολο αγώνα για τη δημιουργία και διάδοση του ελληνικού τραγουδιού ο Θάνος Μικρούτσικος κατέχει μία από τις κορυφαίες θέσεις και η απώλειά του δεν προκαλεί μονάχα πόνο στους φίλους, τους συνεργάτες και τους θαυμαστές του, αλλά κι ένα βαθύ τραύμα στο ελληνικό τραγούδι και γενικότερα στο πολιτιστικό ‘γίγνεσθαι’».

Ο Γιώργος Νταλάρας επέλεξε να τον αποχαιρετήσει με στίχους του Νίκου Καββαδία από τον Σταυρό του Νότου και το πολύ γνωστό Καραντί που ερμήνευσε και ο ίδιος, «Το καραντί, το καραντί θα μας μπατάρει – Έχε γεια μαχητή μου», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης, από τους νεότερους αλλά πιστούς και στενούς συνεργάτες του Θάνου Μικρούτσικου, τραγούδια του οποίου θα περιλαμβάνονται στη νέα του δισκογραφική δουλειά που ηχογραφείται τώρα, αποχαιρετά με λιτό, τρυφερό και συγκινητικό τρόπο τον συνθέτη. «Τελευταία υπόκλιση στον πιο γενναίο. Θάνο, μαέστρο μου, σ’ ευχαριστώ για όλα».

Ο Γιάννης Κότσιρας γράφει: «Έφυγες Θάνο μου. Πόσο μόνοι φίλε μου. Τόσο μόνοι... Καλή ξεκούραση καλέ μου. Καλή ξεκούραση...»

Ύστατο χαίρε απηύθυνε στον αγαπημένο μουσικοσυνθέτη και ο πολιτικός κόσμος.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σε δήλωσή του αναφέρει ότι «η απώλεια αυτή είναι περισσότερο επώδυνη καθώς έρχεται σε μιαν εποχή κατά την οποία τέτοια κενά είναι πολλαπλώς δυσαναπλήρωτα. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του». Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε ότι «με τη μοναδική μουσική του, αλλά και την πολιτική και κοινωνική του παρουσία, ο Θάνος Μικρούτσικος σφράγισε την εποχή μας». Ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του αναφέρει ότι «θα τον θυμόμαστε πάντα, μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια του, αλλά και από το στίγμα που άφησε η ζωή του κοντά στους ταπεινούς και καταφρονεμένους».

Πολιτική κηδεία δημοσία δαπάνη

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική, έχοντας δίπλα του όλη την οικογένειά του, και πάλευε με όλες του τις δυνάμεις. Οι τελευταίοι δύο μήνες ήταν οι πιο δύσκολοι. Η οικογένειά του, τα τέσσερα παιδιά και η σύζυγός του Μαρία, δεν έλειψαν δευτερόλεπτο από το πλευρό του. Καλλιτέχνες και φίλοι έσπευσαν στο δωμάτιό του στο Μετροπόλιταν να τον δουν, έστω και για τελευταία φορά. Τα τελευταία δε 24ωρα ήταν ιδιαίτερα κρίσιμα, με τους γιατρούς που γνώριζαν την έκβαση να φροντίζουν να απαλύνουν τους πόνους του.

Όπως ανακοινώθηκε από την οικογένεια Μικρούτσικου, η πολιτική κηδεία του Θάνου θα τελεστεί σήμερα στις 14:30, δημοσία δαπάνη έπειτα από κοινή υπουργική απόφαση, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, ενώ η σορός εκτίθεται από τις 10:30 π.μ. στην αίθουσα τελετών για τον τελευταίο αποχαιρετισμό.

Η κοινή υπουργική απόφαση λήφθηκε από τους Έλληνες υπουργούς Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Αντί για στεφάνια, η οικογένεια παρακαλεί να διατεθούν τα χρήματα για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της Μόριας (GR 07017 1355 0006 3551 3856 0788 - Τράπεζα Πειραιώς).

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ