Συζήτηση στη Βουλή για το θέμα του Εθνολογικού Μουσείου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 15.1.2020

Στην Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Βουλής των Αντιπροσώπων πάει το θέμα του Εθνολογικού Μουσείου (οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου).


ΑΚΕΛ και Δημοκρατικός Συναγερμός είχαν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους να εγγράψουν το θέμα σε συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση και ο ΔΗΣΥ μέσω ανάρτησης του βουλευτή του κόμματος, Δημήτρη Δημητρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η εγγραφή του θέματος στη Βουλή θα γίνει την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου.

Συνάντηση με Καρούσο

Στο μεταξύ, ο Δημήτρης Δημητρίου, βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννη Καρούσο.

«Ο στόχος είναι κοινός με τον Υπουργό Μεταφορών. Το αρχοντικό του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου να συνεχίσει να λειτουργεί ως Εθνολογικό Μουσείο» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο κ. Δημητρίου.

Ο στόχος είναι κοινός με τον Υπουργό Μεταφορών @yianniskarousos. Το αρχοντικό του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου να συνεχίσει να λειτουργεί ως Εθνολογικό Μουσείο. pic.twitter.com/pveSWKFt7C



Επιστολή ΑΚΕΛ σε Καρούσο

Εξάλλου, επιστολή με την οποία καλεί τον υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων να διασφαλίσει το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας απέστειλε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Στην επιστολή του, ο κ. Κυπριανού καλεί τον υπουργό Γιάννη Καρούσο να ενεργήσει χωρίς χρονοτριβή «έτσι ώστε η Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου  να παραμείνει  ως κηρυγμένο Αρχαίο Μνημείο και Εθνογραφικό Μουσείο  στην αρμοδιότητα του Τμήματος Αρχαιοτήτων».

Με αφορμή το θέμα που προέκυψε με την διεκδίκηση εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου, της οικίας Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπενθυμίζει και το θέμα των αρχαιοτήτων της Γεροσκήπου κάνοντας λόγο για «συστηματική αμφισβήτηση  του θεσμικού καθεστώτος που διέπει τα Αρχαία Μνημεία Β΄ Πίνακα». Καλεί, δε, τον υπουργό να ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι «όλες οι αρχαιότητες πάνω σε οποιαδήποτε γη αποτελούν ιδιοκτησία του κράτους».

«Η ευθύνη για τη σύνταξη εθνικής Ιστορίας σε ένα κοσμικό κράτος όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και η δημιουργία σχετικών ιστορικών μουσείων, ανήκει στο κράτος, τους ακαδημαϊκούς και τους επιστημονικούς φορείς», αναφέρεται στην επιστολή. «Η Εκκλησία είναι μέρος της Ιστορίας της Κύπρου, όχι ο αποκλειστικός και προνομιακός συγγραφέας της» καταλήγει στην επιστολή του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ